Skip to content Skip to footer

F1 Σαουδική Αραβία: Νικητές και Χαμένοι

Η καθιερωμένη ώρα της εβδομάδας ήρθε και ο Μάριος Γαντζούδης διαλέγει νικητές και χαμένους από το Γκραν Πρι Σαουδικής Αραβίας!

Το πρώτο triple-header της χρονιάς τελείωσε και το Γκραν Πρι Σαουδικής Αραβίας που απασχόλησε πολύ τα μέσα και το κοινό λόγω της αμφιλεγόμενης ποινής του Μαξ Φερστάπεν η οποία (κατά έναν τρόπο) επέτρεψε στον Όσκαρ Πιάστρι να κερδίσει, αποτελεί πλέον παρελθόν. Όπως πάντα λοιπόν από τα τέλη του 2023, ήρθε η ώρα να δούμε ποιοι έφυγαν από την Τζέντα ως νικητές και ποιοι ως χαμένοι!

Νικητές: Όσκαρ Πιάστρι

Τέτοια τριήμερα είναι αυτά που «πλάθουν» τους μελλοντικούς πρωταθλητές. Αυτά στα οποία βρίσκεις τρόπο να κερδίσεις χωρίς να είσαι ο ταχύτερος όλων ή να έχεις το σίγουρα καλύτερο μονοθέσιο. Ο Αυστραλός που βρίσκεται στην καλύτερη φόρμα της μέχρι τώρα καριέρας του, φαινόταν μισό βήμα πίσω από τον teammate του, Λάντο Νόρις, σε κάθε σημείο του τριημέρου μέχρι το Q3. Εκεί το ολέθριο λάθος του Βρετανού τον έθεσε εκτός συναγωνισμού για την νίκη. Όμως και πάλι ο Πιάστρι δεν πήρε την Pole, χάνοντας για μόλις 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον «Ιπτάμενο Ολλανδό».

Όμως την Κυριακή ο Όσκαρ επανόρθωσε και με το παραπάνω. Έκανε σαφέστατα καλύτερη εκκίνηση από τον Φερστάπεν και τον νίκησε στο ίδιο του το παιχνίδι, κερδίζοντας ουσιαστικά την ποινή 5 δευτερολέπτων που έκρινε το αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό. Όσο προχώραγε το 1o stint, άρχισε να πέφτει ο ρυθμός του ελέω του «βρώμικου» αέρα που έφθειρε πιο γρήγορα τα δικά του ελαστικά, όμως εκμεταλλευόμενος το προαναφερθέν «μαξιλαράκι» βγήκε πρωτοπόρος από την διαδικασία των pits.

Έπειτα διαχειρίστηκε πολύ καλά τον αγώνα και παρότι ο Φερστάπεν πλησίαζε σταθερά, δεν κατάφερε να απειλήσει ποτέ. Αν και στο 2ο stint συνολικά ήταν ο μόλις 3ος ταχύτερος οδηγός, παρά τον καθαρό αέρα της πρωτοπορίας (πίσω από Νόρις και Φερστάπεν) πήρε επάξια την 3η φετινή του νίκη -στο όχι καλύτερο τριήμερό του- και μαζί την πρωτοπορία στο πρωτάθλημα οδηγών, θέτοντας τον εαυτό του ως φαβορί για τον τίτλο!

Χαμένοι: Λιούις Χάμιλτον

Το όνειρο αρχίζει όλο και πιο πολύ να μοιάζει με εφιάλτη και το Sprint της Κίνας με τυχαία αναλαμπή. Στην Τζέντα ο 7 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής είχε το χειρότερό του τριήμερο με την Scuderia, όπου ήταν «χαμένος στην μετάφραση» και πουθενά σε σχέση με τον Σάρλ Λεκλέρ. Ο ρυθμός του ήταν τόσο ανησυχητικός στις ελεύθερες δοκιμές, που δήλωσε δημόσια ότι στόχος του ήταν να μπει στην 10αδα, πράγμα που εντέλει και έκανε με την 7η θέση που κατέλαβε στις κατατακτήριες, 0.5 δευτ. πιο αργός από τον Μονεγάσκο teammate του, όντας μάλιστα ένα δέκατο πιο αργός από τον χρόνο του στο Q2.

Ο αγώνας δεν ήταν καλύτερος παρά το ότι πάλεψε για λίγο με τον πιο γρήγορο Νόρις και έμεινε εκεί που ξεκίνησε, στην 7η θέση, στο πουθενά καθώς (προφανώς) δεν απειλήθηκε από τις Williams, αλλά ούτε και απείλησε τις δύο Mercedes, τερματίζοντας εν τέλει μισό λεπτό (!!!) πίσω από τον Λεκλέρ, ο οποίος τερμάτισε 3ος, δείχνοντας ότι η Ferrari βρίσκει πατήματα. Ίσως ο Λιούις χρειαστεί παραπάνω από όσο φαίνεται την διακοπή πριν το Μαϊάμι

Νικητές: Σάρλ Λεκλέρ

Στον απόλυτο αντίποδα με τον teammate του, ο Μονεγάσκος είχε το καλύτερο (σαν αποτέλεσμα) φετινό τριήμερο του. Παρά την 4η θέση του στις κατατακτήριες, όπου ήταν εμφανές ότι δεν θα «χτύπαγε» νίκη, υπήρχε η σοβαρή πιθανότητα ενός βάθρου, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης Νόρις στο Q3. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα του αγώνα ο Λεκλέρ πήρε το μάξιμουμ. Κρατήθηκε 4ος στην αρχή και ύστερα από το pit stop ανέβασε ρυθμό και έκανε ένα καθοριστικής σημασίας προσπέρασμα στον Τζόρτζ Ράσελ στον 38ο γύρο το οποίο εντέλει του χάρισε και την 3η θέση, καθώς μπόρεσε να κρατήσει πίσω του τον επελαύνοντα Λάντο Νόρις στο τέλος. Μία 3η θέση που δίνει ψυχολογικό boost για την συνέχεια και αποδεικνύει ότι η Scuderia γέρνει προς την σωστή κατεύθυνση.

Χαμένοι: Γιούκι Τσουνόντα – Πιέρ Γκασλί

Δεν νομίζω ότι χρειάζονται πολλά εδώ. Και οι δύο έχασαν μια πολύ καλή ευκαιρία για βαθμούς χάρη στην σύγκρουσή τους στον 1ο γύρο. Αγωνιστικό συμβάν από αυτά που ενίοτε γίνονται στην Formula 1. Ο Ιάπωνας θα μπορούσε να έχει έναν ακόμα καλύτερο αγώνα από αυτόν στο Μπαχρέιν καθώς έδειξε ακόμα πιο άνετος με την «δύστροπη» RB21 και ίσως να μπορούσε μια 7η-8η θέση δεδομένων των δυσκολιών του Χάμιλτον. Ο δε Γάλλος πιθανότατα θα ήταν στο 9-10 καθώς θα είχε την εντός πίστας θέση απέναντι στις δύο Williams και αρκετό ταλέντο και ρυθμό για να τους επιβληθεί.

Νικητές: Williams

Το καλύτερο ξεκίνημα των τελευταίων ετών βιώνουν στο Grove, με την δεύτερη διπλή βαθμολόγηση της Williams για φέτος να ανεβάζει την ομάδα στην 5η θέση του πρωταθλήματος των κατασκευαστών. Ένα επιπλέον θετικό ήταν ότι επιτέλους είδαμε τον Κάρλος Σάινθ να αποδίδει αρκετά καλά, νικώντας τον Άλεξ Άλμπον σε κατατακτήριες και αγώνα, ενώ ταυτόχρονα βοήθησε τον Ταϊλανδό teammate του να αμυνθεί στο 2ο stint απέναντι στον Ίσακ Χάτζαρ, δίνοντας του στρατηγικά την πρόσβαση στο DRS. Η ομαδική δουλειά της Williams και η εκμετάλλευση της κατάστασης του αγώνα, οδήγησε στο ίσως πιο δυνατό τριήμερο για την ομάδα του Τζέιμς Βάουλς φέτος!

Νικητές: Ισάκ Χάτζαρ

Ο 20χρονος δείχνει για ακόμη μια φορά ότι δεν είναι κάποιος τυχαίος, παρά τους αρχικούς φόβους της Red Bull όσον αφορά τον προβιβασμό του. Εκμεταλλευόμενος την καλύτερη από τις δύο επιλογές στρατηγικής (Σκληρή σε Μέση γόμα), κατάφερε να βρεθεί 10ος και με πολύ καλό ρυθμό, ανώτερο από των Άλμπον και Σάινθ. Σε καθαρό ρυθμό θα έπρεπε να βρεθεί 8ος, όμως το τρενάκι DRS που εφάρμοσε η Williams τον εμπόδισε και τον κράτησε στον μόλις έναν βαθμό της 10ης θέσης. Ποιος αλήθεια περίμενε τέτοιες επιδόσεις μετά το τρακάρισμα στο γύρο σχηματισμού στην Αυστραλία;

JEDDAH, SAUDI ARABIA – APRIL 20: Isack Hadjar of France driving the (6) Visa Cash App Racing Bulls VCARB 02 leads Fernando Alonso of Spain driving the (14) Aston Martin F1 Team AMR25 Mercedes on track during the F1 Grand Prix of Saudi Arabia at Jeddah Corniche Circuit on April 20, 2025 in Jeddah, Saudi Arabia. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202504200439 // Usage for editorial use only //

Άξιοι αναφοράς