Skip to content Skip to footer

F1: Μπεν Σουλαγιέμ «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τους σημερινούς κινητήρες»

Ο πρόεδρος της FIA Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα: Η Formula 1 δεν μπορεί να πορευτεί μακροπρόθεσμα με την τρέχουσα γενιά των υβριδικών κινητήρων. Παρόλο που δεν έχει ξεκινήσει η νέα εποχή των κανονισμών του 2026, ο Σουλαγιέμ θεωρεί πως τα επιχειρήματα υπέρ μιας αλλαγής της πορείας είναι πλέον ακαταμάχητα.

Ποιο είναι το όραμά του; Μια νέα εποχή που θα μειώνει δραστικά το κόστος για τους συμμετέχοντες και παράλληλα θα ελαφρύνει σημαντικά τα μονοθέσια, που σήμερα έχουν φτάσει σε δυσβάσταχα επίπεδα βάρους.

Η ιδέα για επιστροφή στους κινητήρες V10, η οποία είχε τεθεί προε συζήτηση νωρίτερα φέτος, φαίνεται πως εγκαταλείφθηκε, καθώς οι κατασκευαστές ξεκαθάρισαν σε συνέδριο στο Μπαχρέϊν πως δεν ενδιαφέρονται.

Ωστόσο ο πρόεδρος της FIA ισχυρίζεται πως μια μετάβαση σε V8 κινητήρες γύρω στο 2029-2030 θα έχει ευρύτερη αποδοχή, ειδικά αν συνοδευτεί από εκτεταμένη χρήση κοινών εξαρτημάτων που θα περιορίσουν δραματικά τα έξοδα.

Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ

Μιλώντας αποκλειστικά στο The Race, ο Σουλαγιέμ δήλωσε: «Τώρα βλέπουν, και οι ομάδες και οι κατασκευαστές κινητήρων πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον κινητήρα. Είναι υπερβολικά περίπλοκος. το MGU-H έκανε τον κύκλο του. Τον κρατήσαμε αρκετά, αλλά πραγματικά, έπιασε ποτές τις προσδοκίες; »

Πρόσθεσε ακόμη ότι ακόμη και με τις αλλαγές του 2026 η κατάργηση του MGU-H, νέο καύσιμο, διαφορετική πίεση και συμπίσεση, το πρόβλημα παραμένει: «Χρειαζόμαστε έναν νέο κινητήρα. Πολύ ελαφρύτερο. Αυτός είναι ο δρόμος: κοινός προμηθευτής κιβωτίου ταχυτήτων, καυσίμου και ηλεκτρικών υβριδικών συστημάτων. Και όλα αυτά, με την συνεργασία των ομάδων και της FOM. Το προτείνουμε. Αν το αποδεχτούν, έχει καλώς, γιατί είναι απλώς θέμα λογικής

Η πιθανή επιστροφή στους V8, που τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκαν το 2013, φαίνεται πιο ρεαλιστική, σε σχέση με τους V10. Όμως η πρόταση για στάνταρ καύσιμα και κοινά εξαρτήματα ίσως προκαλέσει μεγαλύτερες αντιδράσεις κυρίως από ομάδες που έχουν συμφωνίες, όπως η Mercedes (Petronas) και η Scuderia Ferrari (Shell).

Η FIA υπολογίζει ότι η καθιέρωση φθηνότερων υλικών, όπως έμβολα αλουμινίου, και η αύξηση των κοινών μερών, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατα 65%. Επιπλέον, ο στόχος είναι η ισχύς να προέρχεται κατά 90% από τον θερμικό κινητήρα και μόλις 10% από το υβριδικό σύστημα – μια αντιστροφή σε σχέση με τα σχέδια του 2026 που προβλέπουν σχεδόν 50/50.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν απλούστερα συστήματα ανάκτησης ενέργειας όπως και σημαντικά μικρότερες μπαταρίες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κινητήρες έως και 80 κιλά ελαφρύτερους από εκείνους της επόμενης γενιάς.

Ο Σουλαγιέμ τονίζει ότι οι κατασκευαστές έχουν εμπειρία με V8 κινητήρες, όπως η Mercedes, Audi, Ferrari και ακόμα και Αμερικανικές εταιρίες όπως η GM. «Το ζήτημα δεν είναι ο ρομαντισμός του V10 – ποιός τον φτιάχνει σήμερα; Οι V8 όμως υπάρχουν. Και όταν υπάρχει η δυνατότητα να μειώσεις το κόστος των κινητήρων από 2 εκατομμύρια σε ένα τέταρτο αυτού, και να τους κάνεις πολύ πιο απλόυς…Δεν είναι αυτός ο στόχος μας; Να πέσει το κόστος

Παρότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή δεν μπορεί να εφαρμοστεί νωρίτερα από το 2030 χωρίς την στήριξη της πλειοψηφίας των κατασκευαστών, ο Μπεν Σουλαγιέμ παραμένει αποφασισμένος. «Αν δεν προχωρήσει τώρα, δεν πειράζει. Τουλάχιστον προσπαθήσαμε. Η FIA δεν χάνει ποτέ. Μπορούμε να περιμένουμε. Στο τέλος, όλα επιστρέφουν σε εμάς. Δεν είναι θέμα πρόκλησης. Είναι θέμα να κάνεις το σωστό