Ο πρόεδρος της FIA, Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ, απάντησε στις σφοδρές κατηγορίες του Τιμ Μάγιερ, ο οποίος τον κατηγορεί για «καθεστώς τρόμου» στη διοίκηση της Ομοσπονδίας.
Ο Μάγιερ, πρώην αγωνοδίκης της F1 που απομακρύνθηκε από τον Σουλαγιέμ στο τέλος του περασμένου έτους, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του βρετανικού Γκραν Πρι την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της FIA στις εκλογές του 2025.
Στην πρώτη του ομιλία ως υποψήφιος, ο Μάγιερ χαρακτήρισε τη διοίκηση Σουλαγιέμ – που ξεκίνησε το 2021 – ως «καθεστώς τρόμου», κατηγορώντας τον ότι «φιμώνει κάθε αντίθετη φωνή» και ότι το μοναδικό πεδίο όπου σημειώθηκε πρόοδος ήταν «η ικανότητα να εκδίδονται δελτία Τύπου για να πανηγυρίζονται μικρές νίκες.»

Ο Μπεν Σουλαγιέμ, μιλώντας αποκλειστικά στο The Race, απάντησε με ήρεμο τόνο, τονίζοντας πως δεν ακολουθεί την τακτική της δημόσιας κριτικής και δεν σκοπεύει να μπει σε προσωπικές αντιπαραθέσεις.
Όταν ρωτήθηκε αν τον ενόχλησαν οι δηλώσεις του Μάγιερ, απάντησε χαρακτηριστικά:
«Όχι ιδιαίτερα. Κάποιοι άνθρωποι είναι αποκομμένοι από την πραγματική εικόνα της FIA. Όταν πλησιάζουν οι εκλογές, η γλώσσα δεν έχει κόκκαλα. Ο καθένας λέει ό,τι νομίζει πως θα του φέρει ψήφους.
Όμως, επιτρέψτε μου να ρωτήσω: Έχετε διαβάσει ποτέ να αναφέρομαι σε κάποιον με κακό τρόπο δημόσια; Όχι. Ευχαριστώ. Δεν είναι αυτό το στιλ μου. Εγώ επιδιώκω να έρχομαι σε επαφή με τα μέλη, να τα ακούω και να κερδίζω την εμπιστοσύνη τους. Αυτό είναι το μόνο που με νοιάζει».

Ο Σουλαγιέμ κάλεσε, μάλιστα, όποιον αμφιβάλλει να επισκεφθεί τα γραφεία της FIA σε Γενεύη και Παρίσι, για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι πώς λειτουργεί η Ομοσπονδία: «Έχετε πάει ποτέ στα γραφεία της FIA; Σας προσκαλώ να πάτε στη Γενεύη και στο Παρίσι. Να δείτε οι ίδιοι αν εδώ επικρατεί ‘καθεστώς τρόμου’. Όχι. Εδώ οι άνθρωποι μιλούν ελεύθερα. Εξάλλου, δεν λειτουργούμε ως one-man show. Υπάρχουν θεσμικές διαδικασίες, υπάρχουν επιτροπές ηθικής. Δεν με απασχολούν τέτοιοι χαρακτηρισμοί. Του εύχομαι καλή τύχη, όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος».
Ο Μάγιερ είχε επίσης αμφισβητήσει το αφήγημα περί οικονομικής ανάκαμψης της FIA, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή στα κέρδη ήταν απλώς επαναφορά στην κανονικότητα μετά την πανδημία. Ο Σουλαγιέμ απάντησε με στοιχεία: «Οι αριθμοί δεν λένε ψέματα. Στους οικονομικούς απολογισμούς, πατάς ένα κουμπί και βλέπεις τα δεδομένα. Υπάρχουν εσωτερικοί και εξωτερικοί έλεγχοι, υπάρχουν τα Παγκόσμια Συμβούλια, υπάρχει η Γενική Συνέλευση. Έξυπνοι άνθρωποι ελέγχουν κάθε λεπτομέρεια. Και όλα αυτά είναι ‘ψευδαίσθηση’; Όχι. Είμαστε μια ομοσπονδία που ελέγχεται αυστηρά και λογοδοτεί στα μέλη της»
Παράλληλα, υποδέχτηκε θετικά το γεγονός ότι υπάρχει αντίπαλη υποψηφιότητα: «Το σύστημα μας είναι δημοκρατικό – ίσως υπερβολικά δημοκρατικό. Αν δείτε τις κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ, που ακολουθούμε, θα δείτε ότι ο καθένας μπορεί να θέσει υποψηφιότητα.
Μπορείτε κι εσείς αν θέλετε! Στη FIFA γίνεται αυτό; Όχι. Στη ΔΟΕ; Ποτέ! Καλωσορίζω κάθε ενδιαφερόμενο. Μπορεί να χρειαστεί να ξαναφορέσω το κράνος και να επιστρέψω στους αγώνες ράλι! Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι».
Ο Μάγιερ, για να μπορέσει να θέσει επίσημα υποψηφιότητα, θα πρέπει να συγκροτήσει την πλήρη προεδρική λίστα του, με υποψηφίους για τις θέσεις των αντιπροέδρων σε αθλητισμό και κινητικότητα.
Ο Σουλαγιέμ πάντως δεν αποκλείει να εμφανιστεί και άλλος υποψήφιος μέχρι την προθεσμία του Οκτωβρίου: «Μπορεί να εμφανιστεί και κάποιος άλλος. Θυμάστε τον Κάρλος Σάινθ (σ.σ. τον πατέρα του οδηγού της F1), που είχε εκφράσει ενδιαφέρον αλλά τελικά αποσύρθηκε; Ίσως υπάρξει και νέα υποψηφιότητα. Αλλά ειλικρινά, εγώ ασχολούμαι με τη δουλειά μου. Προτιμώ να ολοκληρώσω σωστά μία θητεία παρά να παραμείνω για τρεις θητείες ως μαριονέτα. Δεν ήμουν ποτέ έτσι, ούτε θα γίνω».