3η νίκη καριέρας για τον Όσκαρ Πιάστρι, 1-2 για την ισχυρότατη Mclaren, σε ένα κάπως υποτονικό Γκραν Πρι!
!!! Ενημέρωση!!! Μετά το τέλος του Γκραν Πρι οι Σάρλ Λεκλέρ, Λιούις Χάμιλτον και Πιέρ Γκασλί αποκλείστηκαν από τα αποτελέσματα για τεχνικές παραβιάσεις! Περισσότερα εδώ
Νικητής ξανά ο Όσκαρ Πιάστρι για τρίτη φορά στην καριέρα του επιβεβαιώνοντας την δυναμική του στο τριήμερο, σε ένα Γκραν Πρι όχι τόσο θεαματικό όσο θα θέλαμε, με την Mclaren να κάνει σχετικά εύκολα το 1-2, καθώς μόνο στο τέλος ο Λάντο Νόρις απειλήθηκε από τον 3ο Τζόρτζ Ράσελ, λόγω προβλήματος στα φρένα! 4ος ο Φερστάπεν με την μέτρια Ferrari στο 5-6. Ας δούμε αναλυτικά τι έγινε στο Γκραν Πρι Κίνας!
Προτού ξεκινήσει ο αγώνας, όλες οι ομάδες και οι οδηγοί απέτισαν φόρο τιμής στον αποθανόντα Έντι Τζόρνταν, με ένα μικρό βίντεο να παίζει στις μεγάλες οθόνες της πίστας.
Όσον αφορά τον αγώνα το πρώτο νέο ήταν ότι ο υπό πίεση Λίαμ Λόσον θα εκκινούσε από το pit lane, καθώς έγιναν αλλαγές στις ρυθμίσεις της ανάρτησής του, την ίδια ώρα που μαζί με Στρόλ και Μπέρμαν ήταν οι μοναδικοί οδηγοί που εκκινούσαν με την σκληρή C2 γόμα, με τους υπόλοιπους 17 οδηγούς να έχουν την μέση C3.
Στην εκκίνηση οι δύο Mclaren και οι δύο Ferrari ήταν κερδισμένες καθώς ο Λάντο Νόρις κατάφερε να περάσει τον Τζόρτζ Ράσελ και να βρεθεί πίσω από τον teammate του, Όσκαρ Πιάστρι, ενώ οι δύο Ferrari κατάφεραν να περάσουν τον Μαξ Φερστάπεν, με τον Ολλανδό να πέφτει 6ος. Βέβαια ο Λεκλέρ δεν βγήκε αλώβητος καθώς είχε επαφή με τον Χάμιλτον, χάνοντας έτσι το αριστερό endplate της μπροστινής πτέρυγας, χωρίς όμως να δείχνει να τον επηρεάζει, παρά το ότι έχασε περίπου 20-30 πόντους κάθετης δύναμης! Μεγάλη χαμένη όμως ήταν η Sauber, με τους οδηγούς της να πέφτουν τελευταίοι και τον Μπορτολέτο να έχει τετακέ το οποίο όμως είχε ως αποτέλεσμα μόνο το να είναι τελευταίος και όχι την εγκατάλειψη.
Η πρώτη εγκατάλειψη ήταν αυτή του Φερνάντο Αλόνσο στον 5ο γύρο με πρόβλημα στα φρένα, με τον «γερόλυκο» να κάνει έτσι το χειρότερο ξεκίνημα σε σεζόν μετά το 2017, όταν ήταν στην Mclaren και είχε εγκαταλείψει και τότε στους δύο πρώτους αγώνες.
Η σειρά κατάταξης παρέμεινε ίδια μέχρι τα πρώτα Pit stop που ήρθαν ανάμεσα στους γύρους 12 και 16, με το undercut να αποδεικνύεται ισχυρό καθώς έτσι ο Ράσελ κατάφερε να βρεθεί ξανά μπροστά από τον Νόρις, ενώ ο Τσουνόντα κατάφερε λίγο πιο πίσω να περάσει τον Κίμι Αντονέλι.
Η φετινή Mclaren όμως φαίνεται επιβλητική όταν έχει ρυθμό και έτσι ο Λάντο Νόρις δύο μόλις γύρους μετά κατάφερε να ανακτήσει την θέση του πίσω από τον Πιάστρι, με τις δύο Mclaren να έχουν πλέον ξεκάθαρο προβάδισμα μετά τα πρώτα pit stops, με τις δύο Ferrari περίπου 7 δευτερόλεπτα πίσω καθώς έμπλεξαν με τον Λάνς Στρόλ που βρισκόταν στην αντίθετη στρατηγική.
Τελευταίος που έβγαλε την μέση γόμα ήταν ο εορτάζων Άλεξ Άλμπον στον 22ο γύρο, ταυτόχρονα με τον Λόσον που την έβαζε, με μόνο τους Στρόλ και Μπέρμαν να μένουν εκτός με τις C2 τους. Περίπου την ίδια ώρα είχαμε αλλαγή θέσεων στην Ferrari, με τον Χάμιλτον να αφήνει μετά από εντολή της ομάδας τον ταχύτερο Λεκλέρ να περάσει, με τον Μονεγάσκο να είναι πιο γρήγορος παρά την απώλεια του endplate, πλησιάζοντας γρήγορα τον 3ο Ράσελ και ανοίγωντας διαφορά περίπου 2 δευτ. από τον teammate του!
Στα μισά ακριβώς του αγώνα ο Όσκαρ Πιάστρι ήταν μόνος πρωτοπόρος, σχεδόν τέσσερα δευτερόλεπτα μπροστά από τον Λάντο Νόρις, με τον 3ο Ράσελ άλλα τρία σχεδόν πίσω και τους Λεκλέρ, Χάμιλτον, Φερστάπεν, Στρόλ, Τσουνόντα, Οκόν και Αντονέλι να συμπληρώνουν την 10αδα.
20 γύρους πριν το τέλος η κατάταξη παρέμενε ίδια, με τις διαφορές όμως να έχουν μεγαλώσει κάπως και να είναι σταθερές καθώς ο φόβος του «βρώμικου αέρα» έκανε τις ομάδες περισσότερο παθητικές και συντηρητικές, αφού ήθελαν να προσπαθήσουν να μην κάνουν άλλο pit stop, με την κύρια πηγή δράσης να είναι σε όλο αυτό το διάστημα, ο Όλι Μπέρμαν που από την ώρα του pit stop του είχε κάνει αρκετά προσπεράσματα!
Στον γύρο 38 όμως ο Λιούις Χάμιλτον διάλεξε την οδό του 2ου pit stop και άλλης μιας C2, καθώς έχανε χρόνο και άρχιζε να νιώθει την «ανάσα» του Μαξ Φερστάπεν πίσω του λίγο μετά από τον Λάνς Στρόλ που κατάφερε να κάνει 37 ολόκληρους γύρους με την σκληρή C2 ! Έναν γύρο μετά η μάχη για την 10η και τελευταία θέση βαθμών άρχισε να «θερμαίνεται» μεταξύ Πιέρ Γκασλί και Όλι Μπέρμαν, με τον νεαρό Βρετανό όμως να τα καταφέρνει ξανά και στον 40ο γύρο βρισκόταν στους βαθμούς.
10 γύρους πριν το τέλος και η κατάταξη παρέμενε η ίδια, με τον Όσκαρ Πιάστρι να έχει ανοίξει την διαφορά του από τον Νόρις στα 4.5 δευτ. με τον Ράσελ άλλα 5 πιο πίσω. Ο 4ος Λεκλέρ άρχισε να αισθάνεται μερική πίεση από τον γρήγορο Φερστάπεν που άρχισε να πλησιάζει έχοντας κάνει πολύ καλή διαχείριση ελαστικών στα μέσα του αγώνα, με την απόφαση του Λιούις Χάμιλτον να κάνει έξτρα pit stop να μην αποδίδει. Πιο πίσω ο Λάνς Στρόλ εκμεταλλευόμενος το πολύ πιο μακρύ πρώτο stint του είχε ήδη κερδίσει δύο θέσεις και πλησίαζε επικίνδυνα την 10αδα, ενώ ο Γιούκι Τσουνόντα αναγκάστηκε να μπει στα pits για αλλαγή μπροστινής πτέρυγας, η οποία έσπασε από μόνη της !
Τρείς γύρους πριν το τέλος του αγώνα και με τον Τζάκ Ντούχαν να έχει ποινή 10 δευτ. για ώθηση του Χάτζαρ εκτός πίστας, ο Μαξ Φερστάπεν κατάφερε σχετικά εύκολα να πάρει την 4η θέση από τον Σάρλ Λεκλέρ, εξαργυρώνοντας την σαφώς καλύτερη κατάσταση των ελαστικών του !
Στο τέλος όμως ο Όσκαρ Πιάστρι που δεν έχασε ποτέ την ουσιαστική πρωτιά και για τρίτη φορά έγινε νικητής Γκραν Πρι, με τον Λάντο Νόρις να κάνει στο τσακ το 1-2 καθώς απειλήθηκε στους τελευταίους δύο γύρους από τον Τζόρτζ Ράσελ, λόγω προβλήματος στα φρένα! Φερστάπεν, Λεκλέρ, Χάμιλτον, Oκόν, Αντονέλι, Άλμπον και Μπέρμαν συμπλήρωσαν το Top 10, προσωρινά όμως καθώς μετά το τέλος του αγώνα οι Λεκλέρ και Χάμιλτον παρέα με τον Πιέρ Γκασλί αποκλείστηκαν από τα αποτελέσματα για τεχνικές παραβιάσεις!
Πλήρης κατάταξη
– Το άρθρο ανανεώνεται συνεχώς-