Skip to content Skip to footer

F1 Ιαπωνία: Νικητές και Χαμένοι

Ποιοι φεύγουν με ψηλά το κεφάλι από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και ποιοι όχι;

Ο Μαξ Φερστάπεν ήταν ο μεγάλος νικητής του Ιαπωνικού Γκραν Πρι, κρατώντας πίσω του τις δύο Mclaren και λίγο πριν οι ομάδες πετάξουν για Μπαχρέιν, ας δούμε μαζί τους νικητές και τους χαμένους του 3ου αγώνα της φετινής χρονιάς!

Νικητές: Μαξ Φερστάπεν

Η πιο προφανής επιλογή. Ο Ολλανδός έδειξε στην Σουζούκα και το Σάββατο και την Κυριακή, τον λόγο που είναι τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής! Έχοντας προβληματιστεί και πειραματιστεί μαζί με την ομάδα του στις ελεύθερες δοκιμές, βρήκε το setup το οποίο του επέτρεψε σε συνδυασμό με ένα οδηγικό masterclass να πάρει την pole position από τις Mclaren αλλά και εντέλει την νίκη. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Χόρνερ το Σάββατο , η ομάδα «γύρισε το μονοθέσιο ανάποδα» με τις τόσες αλλαγές που έκανε προκειμένου να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι ο αλάνθαστος Φερστάπεν πήρε την 64η νίκη καριέρας και βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πίσω από τον Νόρις στην βαθμολογία!

Χαμένοι: Mclaren

Μα ρε άνθρωπε, ίσως ρωτήσετε, η Mclaren σαν ομάδα έφυγε με μεγαλύτερο προβάδισμα στην βαθμολογία από την Ιαπωνία, πως μπορεί να είναι χαμένη; Και όμως. Όταν έχεις το ταχύτερο μονοθέσιο με εμφανή διαφορά και δεν το εκμεταλλεύεσαι στο 100% σε αυτή την κατηγορία μπαίνεις. Ούτε ο Νόρις ούτε ο Πιάστρι πήραν το απόλυτο στις κατατακτήριες και αυτό επέτρεψε στον Φερστάπεν να «κλέψει» την Pole Postion.

Και πάλι όμως, οι περισσότεροι θεώρησαν ότι αμφότεροι θα «καταπιούν» τον Ολλανδό στον αγώνα. Και πάλι έπεσαν όμως έξω. Η ομάδα απέτυχε να βρει τρόπο έστω μέσα από την στρατηγική να κερδίσει τον αλάνθαστο Φερστάπεν, έχοντας ήδη σαν δεδομένο το ότι το undercut δεν δούλευε στην Σουζούκα, ενώ δεν πήρε καν την απόφαση να αλλάξει τους οδηγούς της, στο διάστημα που ο Πιάστρι ήταν εμφανώς ταχύτερος του Νόρις, μήπως και ο Αυστραλός την ημέρα των γενεθλίων του, είχε καλύτερη τύχη απέναντι στον πρωταθλητή. Τουλάχιστον έχουν αρκετή τροφή για σκέψη στο Woking.

Χαμένοι: Ferrari

Στην Scuderia ξεκίνησαν την χρονιά με προσδοκίες και υποσχέσεις, όμως ύστερα από τρείς αγώνες υπάρχουν μόνο ψήγματα και δηλώσεις τύπου «ξέρουμε τι φταίει και θα το φτιάξουμε». Στην Ιαπωνία η Ferrari δεν βρέθηκε ποτέ στην μάχη για την pole ή την νίκη, με την διαφορά όπως παραδέχθηκε και ο ίδιος ο επικεφαλής, Φρέντ Βασέρ να είναι μονίμως 2-3 δέκατα από την κορυφή. Ο Λεκλέρ κατάφερε κάπως να σώσει την παρτίδα, αν η 4η θέση σε κατατακτήριες και αγώνα μπορεί να θεωρηθεί «σώσιμο», όμως στον αντίποδα ο Λιούις Χάμιλτον ήταν μόλις 8ος στις κατατακτήριες πίσω ακόμα και από τον Χάτζαρ και στον αγώνα κατάφερε απλώς να μικρύνει την ντροπή περνώντας τον οδηγό της VCARB για μια μακρινή 7η θέση… Έτσι τίτλους δεν παίρνεις αγαπημένη μου Scuderia…

Νικητές: Ισάκ Χάτζαρ

Ποιός να το περίμενε ότι ύστερα από το απόλυτο ναδίρ της πρεμιέρας στην Αυστραλία, ο Χάτζαρ θα ήταν τόσο δυνατός; Ο Γάλλοαλγερινός πραγματοποίησε το καλύτερο τριήμερο του μέχρι στιγμής δείχνοντας να είναι πλήρως εναρμονισμένος με το μονοθέσιό του και ήταν ο δεύτερος καλύτερος οδηγός της οικογένειας Red Bull, «μίλια μακριά» από τον Λίαμ Λόσον. Κατάφερε δε να μπει στο Q3 όπου και ήταν 7ος, μπροστά από το είδωλό του, Λιούις Χάμιλτον και παρόλο που δεν κατάφερε να κρατηθεί μπροστά του στον αγώνα, ήταν πολύ σταθερός και καλός, κρατώντας μακριά του τον Άλεξ Άλμπον και παίρνοντας 4 πολύτιμους βαθμούς με την 8η θέση του!

Χαμένοι: Λάνς Στρόλ

Πάνω που είπαμε ότι ο Καναδός ξεκίνησε καλά την χρονιά, ήρθε η Σουζούκα και το γκρέμισε. Κάκιστος ο Στρόλ σε όλη την διάρκεια του τριημέρου, μακριά από τον Αλόνσο κυμαινόμενος στα περσινά συνήθεια και τελευταίος σε κατατακτήριες και αγώνα, όντας ο μοναδικός οδηγός που δέχθηκε γύρο από τον πρωτοπόρο. Χρειάζεται να πούμε και περισσότερα;

Νικητές: Άλεξ Άλμπον και Όλι Μπέρμαν

Παρότι από διαφορετικές ομάδες τους τοποθετώ μαζί καθώς ανήκουν στην ίδια κατηγορία. Κοινώς νίκησαν με εμφανή τρόπο τους πιο έμπειρους teammates τους και κατάφεραν να πάρουν βαθμούς. Στην περίπτωση του Ταϊλανδού φαίνεται ξεκάθαρα ότι ακόμα είναι de facto ηγέτης της ομάδας μέχρι να εγκλιματιστεί πλήρως ο Κάρλος Σάινθ, ενώ για τον Βρετανό είναι σημαντικό ότι η εντυπωσιακή του εμφάνιση στην Κίνα, φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία.

Χαμένοι: Alpine

Η μοναδική ομάδα που δεν έχει ακόμη βαθμούς. Μέχρι τώρα δεν έχει δικαιώσει καθόλου τις προσδοκίες της αρκετά καλής preseason που την ήθελαν να παλεύει κάθε τριήμερο με την Williams για βαθμούς. Αντ’ αυτού στην Ιαπωνία ήταν από τις πιο ανώνυμες ομάδες, με την 10αδα να είναι μακριά σε θέμα ρυθμού, ταχύτερη κατά μέσο όρο μόνο από την τελευταία σε δυναμική ούτως η άλλως Sauber. Χρειάζονται… επειγόντως αλλαγές τα παιδιά…

Χαμένοι: Λίαμ Λόσον και Εστεμπάν Οκόν

Όπως και προηγουμένως δύο οδηγοί διαφορετικών ομάδων μεν, ίδιας κατάστασης δε. Ο Νεοζηλανδός στον πρώτο του αγώνα πίσω στην VCARB ήταν όσο καλός υπήρξε στην Red Bull, τρώγοντας την σκόνη του Χάτζαρ και έχοντας (ίσως) μοναδική σωτήρια σανίδα, ότι και ο αντικαταστάτης του στην μεγάλη ομάδα είχε αρκετές δυσκολίες πλην όμως έδειξε ήδη καλύτερο πρόσωπο. Ο Λίαμ δεν έδειξε πολλά στην Σουζούκα, ενώ σε έναν αγώνα με λίγες ανακατατάξεις κατάφερε όχι μόνο να μην κερδίσει θέσεις ή έστω να μείνει στην ίδια, αλλά να χάσει κίολας τέσσερις (!!!) θέσεις, για να τερματίσει 17ος, την ώρα που ένα ολόιδιο μονοθέσιο έπαιρνε βαθμούς.

Όσο για τον Οκόν, η απόδοσή του ήταν κάπως ανεξήγητη. Δεν φάνηκε να έχει κάποιο πρόβλημα στην διάρκεια του τριημέρου και ήταν αρκετά υποτονικός. Ίσως και αυτός να μην έχει εγκλιματιστεί πλήρως στο νέο του περιβάλλον, όμως η 18η θέση δεν είναι αρκετή σε καμία των περιπτώσεων για έναν οδηγό που έχει σταθεί στο παρελθόν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου…