Skip to content Skip to footer
F1 ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

F1 Αυστραλία: Νικητές και Χαμένοι

Η F1 επέστρεψε και μαζί της επέστρεψε και η στήλη μας! Ελάτε να δούμε ποιοι βγήκαν νικητές και ποιοι χαμένοι από την Μελβούρνη και το Άλμπερτ Πάρκ!

Για ακόμα μία χρονιά, 75η συγκεκριμένα η Formula 1 επέστρεψε δυναμικά με το Γκραν Πρι Αυστραλίας το οποίο είχε από βροχή μέχρι ήλιο, 6 εγκαταλείψεις και τρία αυτοκίνητα ασφαλείας. Μέσα σε αυτό το χάος ας δούμε μαζί τους νικητές και τους χαμένους του πρώτου φετινού αγώνα!

Νικητές: Mclaren

Οι «παπάγια» μπήκαν στο τριήμερο ως το φαβορί ύστερα από όσα είδαμε στις δοκιμές του Μπαχρέιν και δικαίωσαν απόλυτα τις προσδοκίες. Έδειξαν αμείλικτο ρυθμό στα διαστήματα που τους επετράπη (λόγω καιρού ή αυτοκινήτου ασφαλείας) καθώς κατά σημεία ήταν μέχρι και ένα δευτερόλεπτο πιο γρήγοροι ανά γύρο έναντι του ανταγωνισμού και το μόνο που τους στέρησε το 1-2 ήταν ο καιρός. Το λάθος του Πιάστρι στον 44o γύρο ήταν το μόνο μελανό σημείο στο τριήμερο της Mclaren, στο οποίο ο έτερος οδηγός έδειξε βελτιωμένος και με πολλή «δίψα», όμως ο ρυθμός του Αυστραλού στο τέλος χάρη στον οποίο κατάφερε να ανέβει στην 9η θέση έδειξε ότι η πρωταθλήτρια έχει το ταχύτερο μονοθέσιο και θα ετοιμάσει βαλίτσες για Κίνα ξέροντας ότι οι υπόλοιποι ήδη έχουν «ταρακουνηθεί».

Χαμένοι: Όλοι όσοι τράκαραν

Προφανές ε; Ναι έχω την επίγνωση όμως όλοι τους πρέπει να μπουν στο ίδιο «σακί». Αρχικά ο Ισάκ Χάτζαρ ο οποίος είχε ένα κακό ντεμπούτο στην F1, ειδικά ύστερα από την πολύ καλή του παρουσία μέχρι εκείνο το σημείο στον γύρο σχηματισμού, ύστερα ο ντόπιος Τζάκ Ντούχαν, ο οποίος είχε επίσης αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις μέχρι την ώρα που έχασε τον έλεγχο της Alpine, φέρνοντας εαυτόν σε δύσκολη θέση από το καλημέρα, με μια εγκατάλειψη και έναν λογαριασμό επιδιόρθωσης που σίγουρα δεν θα εντυπωσιάσει τον Φλάβιο Μπριατόρε.

Σάινθ, Αλόνσο, Μπορτολέτο και Λόσον οι υπόλοιποι που έπεσαν θύμα του μεταβαλλόμενου τοπίου του Άλμπερτ Πάρκ και φυσικά θα νιώθουν απογοήτευση. Ειδικά για τους δύο έμπειρους Ισπανούς που «πέταξαν στα σκουπίδια» πιθανούς βαθμούς, ενώ οι δύο rookies σίγουρα θα ήθελαν καλύτερη αρχή, με τον Μπορτολέτο να μην δείχνει το ίδιο άνετος στις υγρές συνθήκες και τον Νεοζηλανδό της Red Bull να έχει στρέψει τα βλέμματα πάνω του με το γενικά κάκιστο τριήμερό του, που εν μέρει μπορεί να δικαιολογηθεί από τις ιδιάζουσες συνθήκες (πρώτη φορά στην ζωή του έτρεξε στο Άλμπερτ Πάρκ, νέα ομάδα, χάσιμο χρόνο με μηχανικά προβλήματα στις ελεύθερες δοκιμές και τέλος βροχή) όμως και ο ίδιος ξέρει πως γρήγορα πρέπει να βελτιωθεί.

Νικητές: Mercedes

Τα νέα και δίχως Λιούις Χάμιλτον ασημένια βέλη πήραν το μέγιστο από την Μελβούρνη και χωρίς να έχουν απαραίτητα μονοθέσιο ανταγωνιστικό για νίκη αυτή την στιγμή, βρίσκονται αισίως ήδη στους 27 βαθμούς, όσους συγκέντρωσε και η Mclaren. Ο νέος ηγέτης της ομάδα Τζόρτζ Ράσελ έκανε αθόρυβα την πολύ καλή δουλειά του, μένοντας σταθερά γρήγορος πίσω από τις δύο Mclaren και τον Φερστάπεν, ως επικεφαλής του γκρούπ το οποίο είχε μέσα τις δύο Ferrari, την ώρα που ο Κίμι Αντονέλι διόρθωσε ότι πήγε λάθος στις κατατακτήριες, δείχνοντας το τεράστιο ταλέντο του, ανεβαίνοντας την κατάταξη σταθερά. Η ομάδα έκανε τις εναλλαγές ελαστικών τις ώρες που έπρεπε (κάτι που δεν ίσχυσε για όλες τις ομάδες) και έτσι επετεύχθη το μάξιμουμ του 3-4, με την Mercedes να χρησιμοποιεί το right of review με τον σωστό τρόπο ώστε να ανατρέψει την ποινή που αρχικά έριξε στην 5η θέση τον Ιταλό!

Χαμένοι: Haas

Η μεγαλύτερη για εμένα απογοήτευση του τριημέρου… Η ομάδα του Αγιάο Κομάτσου είχε δείξει καλά δείγματα στις δοκιμές του Μπαχρέιν, αν και για άλλη μια χρονιά περίμενε την Αυστραλία για να αδειάσει λίγο τα ντεπόζιτα και αυτό τους στέρησε. Κακή απόδοση ενός γύρου, με διπλό αποκλεισμό στο Q1 (αν και ο Μπέρμαν δεν κατάφερε να συμπληρώσει ούτε γύρο λόγω προβλημάτων στο κιβώτιο) και στον αγώνα οι δύο οδηγοί έμειναν ριζωμένοι στον πάτο της κατάταξης, ανταγωνιζόμενοι μόνο τον Λόσον. Ίσως εάν έμεναν στο ρίσκο τους που ήταν η παραμονή στην σκληρή γόμα να κατάφερναν ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα, αλλά ας μην γελιόμαστε, η Haas έχει προβλήματα ρυθμού και πρέπει να τα λύσει επειγόντως!

Νικητές: Άλεξ Άλμπον

Η Williams είχε δείξει πολύ καλά δείγματα στις δοκιμές, τα οποία την ήθελαν στην κορυφή του φετινού midfield. Αυτά τα δείγματα επαληθεύτηκαν στην πρεμιέρα, όμως η αιχμή του δόρατος δεν ήταν ο πολυδιαφημισμένος και «φρέσκος» Κάρλος Σάινθ, αλλά ο χαμογελαστός και υποτιμημένος από πολλούς Ταιλανδός! Νίκησε τον Ισπανό στις κατατακτήριες και στον αγώνα πάλευε σταθερά στις υψηλές θέσεις, μαζί με τις Ferrari δείχνοντας ότι η φετινή FW47 είναι ένα πολύ καλό μονοθέσιο, επιβίωσε από τις μεταβολές του καιρού και πήρε μια εξαιρετική 5η θέση, βάζοντας στο κούτελό του ένα τεράστιο + ενόψει Κίνας!

Χαμένοι: VCARB

Η θυγατρική της Red Bull ήταν η ευχάριστη έκπληξη του πρώτου αγωνιστικού τριημέρου, δείχνοντας απίστευτη βελτίωση σε σχέση με το 2024 και έχοντας πολύ καλό ρυθμό και βλέψεις για βαθμούς. Πριν καν όμως ξεκινήσει ο αγώνας, η ομάδα έμεινε με ένα μονοθέσιο λιγότερο, χάρη στην εγκατάλειψη του Χάτζαρ στον γύρο σχηματισμού. Παρόλα αυτά για πάνω από 40 γύρους, φαινόταν ότι ο «πεινασμένος» Γιούκι Τσουνόντα θα έκανε την δουλειά μόνος του, όντας σε όλο αυτό το διάστημα στο γκρούπ των Ράσελ, Άλμπον Χάμιλτον και Λεκλέρ στο οποίο κρατιόταν με άνεση δείχνοντας ικανός να πάρει αρκετούς βαθμούς. Και τότε ήρθε η λανθασμένη εντελώς απόφαση, να μείνει έναν επιπλέον γύρο στην μέση γόμα ο Ιάπωνας, ενώ η πίστα χειροτέρευε, πράγμα που παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ομάδας Λορέν Μεκίες μετά τον αγώνα, με τον Τσουνόντα από πιθανώς 6ος ή 7ος να καταλήγει μόλις 12ος….

Χαμένοι: Ferrari

Αχ Scuderia μου… Αχ… Η νέα εποχή της Ferrari των Βασέρ-Λεκλέρ-Χάμιλτον με τις τεράστιες ελπίδες, δεν ξεκίνησε με το δεξί. Η SF-25 ήταν κατώτερη των περιστάσεων στο Άλμπερτ Πάρκ, εμφανώς πιο πίσω από την τριάδα Νόρις-Πιάστρι-Φερστάπεν, αλλά και ακόμα και πίσω από την Mercedes του Ράσελ. Επιπλέον όμως και εκτός της έλλειψης ρυθμού είτε ενός γύρου είτε σε stint, ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι (ξανά) η Ferrari απέτυχε να εκμεταλλευτεί τις εναλλασσόμενες συνθήκες και το επακόλουθο χάος, προκειμένου να ανατρέψει υπέρ της την κατάσταση και να διεκδικήσει το μέγιστο του 4-5 ίσως και κάτι καλύτερο. Το γεγονός ότι ξανά υπήρξε λάθος στην στρατηγική καθώς δεν έγινε έγκαιρα το τελευταίο pitstop ώστε να πάνε οι οδηγοί από την σκληρή στα ενδιάμεσα, οδήγησε την Ferrari στο υποτονικό και απογοητευτικό 8-10, με την Ferrari να ηττάται στο τέλος από μια Sauber (Χούλκενμπεργκ), μια Aston Martin (Στρόλ) και κατά κράτος από τον αντικαταστάτη του Χάμιλτον στην Mercedes, Κίμι Αντονέλι, που εκκίνησε από την 16η θέση!

Άξιοι αναφοράς

Νικητές: Μαξ Φερστάπεν καθώς για άλλη μια φορά πήρε το μέγιστο χωρίς να έχει το καλύτερο μονοθέσιο.
Χαμένοι: Πιέρ Γκασλί για την χαμένη ευκαιρία βαθμών που μέχρι και λίγο πριν το τέλος φαινόταν πιθανοί.
Νικητές: Λάνς Στρόλ και Νίκο Χούλκενμπεργκ διότι έκαναν μεστούς αγώνες με καλό ρυθμό, δίχως λάθη και αλλαγές ελαστικών με σωστό τάιμινγκ για να καταφέρουν να πάρουν πολύτιμους βαθμούς (6-7 αντίστοιχα)