Ύστερα από «μια ζωή» στην Red Bull, τι προμηνύει το μέλλον για τον Κρίστιαν Χόρνερ;
20 χρόνια κράτησε η θητεία του Κρίστιαν Χόρνερ στην Red Bull. Η 5η μεγαλύτερη θητεία επικεφαλής ομάδας στην ιστορία της Formula 1. Πλέον όμως εδώ και μερικές μέρες αποτελεί παρελθόν από τον διπλό ρόλο του Επικεφαλής ομάδας και CEO και η «αγωνία» για τον επόμενο προορισμό του έχει ήδη οδηγήσει σε φημολογία που είναι από ρεαλιστική έως και επιπέδου πρωινάδικου. Εδώ θα αναλύσουμε τις δύο σοβαρές προοπτικές για τον Βρετανό, στην περίπτωση που επιλέξει να συνεχίσει άμεσα στην Formula 1, κοινώς να έχει βρει θέση σε ομάδα μέχρι τις αρχές του 2026.
Θα υπάρξουν και μερικές αράδες για τις άλλες, τις πιο… ακραίες περιπτώσεις όμως πριν ξεκινήσουμε υπάρχει ένας μεγάλος παράγοντας που πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει προτού μιλήσουμε για το επαγγελματικό μέλλον του Κρίστιαν Χόρνερ. Το προσωπικό του μέλλον. Υπάρχουν ήδη φήμες και πληροφορίες που τονίζουν ότι θα υπάρξουν δικαστικές διαμάχες στο άμεσο μέλλον με την γυναίκα που τον μήνυσε στις αρχές του 2024 για ανάρμοστη και χειριστική συμπεριφορά. Εφόσον λοιπόν ξεκινήσουν τέτοιες διαδικασίες για τον Χόρνερ, η προσοχή του θα είναι στραμμένη αποκλειστικά εκεί, καθώς σε περίπτωση καταδίκης του, η πιθανότητα της ύπαρξής του στην σύγχρονη Formula 1 θα πέσει κοντά στο 0.
Ταυτόχρονα υπάρχει σύμφωνα με τα tabloids -κυρίως της Αγγλίας- η περίπτωση ο Βρετανός να πάρει διαζύγιο από την επί 10 χρόνια σύζυγό του Γκέρι Χάλιγουελ. Μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεάσει και την θέλησή του ή μη για παραμονή στο «νησί»… Ας ξεκινήσουμε όμως την ανάλυση των δύο πιο πιθανών προορισμών για την ώρα.
Alpine

Η μια από τις δύο ομάδες που συνδέθηκαν άμεσα και έντονα με τον Χόρνερ είναι η Alpine. Η λογική είναι ξεκάθαρη και συμφέρουσα για όλους. Η Γαλλική ομάδα (κατ’ όνομα πλέον) έχει την βάση της στο Ένστοουν, μόλις μία ώρα μακριά από το Μίλτον Κέινς όπου δούλευε μέχρι πρότινος ο Χόρνερ. Η ομάδα μπορεί να απέκτησε κάτι σαν επικεφαλής ομάδας, καθώς ανακοινώθηκε στις 4 Ιουλίου η πρόσληψη του Στιβ Νίλσεν, όμως ο Νίλσεν έχει τον επίσημο ρόλο του Managing Director, όχι του Team Principal. Αυτό ξεκάθαρα αφήνει ανοιχτό το πεδίο για έναν άνθρωπο του βεληνεκούς του Χόρνερ.
Ο Φλάβιο Μπριατόρε που ουσιαστικά κάνει κουμάντο στην Alpine, ύστερα από την «αποστολή» που του είχε αναθέσει μέσα στο 2024 ο Λούκα Ντε Μέο και ο Νίλσεν είναι «δικός του άνθρωπος», όμως ακόμα και ένας χαρακτήρας σαν του Ιταλού, αναγνωρίζει την αξία του Χόρνερ, με την Alpine να χρειάζεται επειγόντως κατεύθυνση και σταθερότητα, έχοντας αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια τους επικεφαλής ομάδας σαν… πουκάμισα.
Μια πιθανή πρόσληψη του Βρετανού θα έδινε σίγουρα στην ομάδα ώθηση, καθώς ο Χόρνερ έχει αποδείξει ότι μπορεί να πάρει μια ομάδα σαν την Alpine και να την σμιλέψει σε πρωταθλήτρια, ενώ ο ίδιος ο 51χρονος θα είχε σίγουρα το κίνητρο του να αποδείξει την αξία του και τις ικανότητές του, εν μέσω της αμφισβήτησης και της εργασιακής τοξικότητας που έλαβε χώρο στην Red Bull τα τελευταία δύο χρόνια.
Ταυτόχρονα ο Χόρνερ θα μπορούσε να απαιτήσει μερίδιο στην ομάδα και να γίνει μέτοχος, κάτι που φημολογείται ότι ήθελε διακαώς να κάνει στην Red Bull, αντιγράφοντας έτσι τον Τότο Βόλφ, που είναι ως γνωστόν κάτοχος του 33% της ομάδας της Mercedes. Ο Μπριατόρε είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσει (σαν πονηρή και έξυπνη αλεπού που είναι) την προοπτική αυτή σαν «τυράκι» προκειμένου να τον προσελκύσει. Όμως η Alpine από το 2026 θα είναι και πελάτισσα της Mercedes και ίσως θα είναι πιο… δυσάρεστο στον Χόρνερ το να πρέπει να συνεργαστεί με τον Βόλφ, δεδομένου του ιστορικού τους. Είναι όμως η Alpine η καλύτερη επιλογή ; Αυτό μένει να το δούμε.
Ferrari

Οι φήμες υπήρχαν εδώ και κάποιους μήνες. Όταν ακόμα δεν είχαμε ιδέα ότι ο Χόρνερ θα απολυθεί. Η προοπτική της Ferrari, είναι τόσο «τρελή» όσο και πιθανή, ως η 2η ομάδα που έχει συνδεθεί έντονα με τον Βρετανό. Όμως τελικά υπάρχει λογική στα σενάρια;
Η Ferrari ως γνωστόν διανύει μια τεράστια ξηρασία όσον αφορά τους τίτλους, με την Scuderia να απέχει πλέον 18 χρόνια από τον τελευταίο τίτλο οδηγών, αυτόν του Κίμι Ράικονεν το 2007 και 17 από το τελευταίο κατασκευαστών, αυτό του 2008. Έκτοτε έχει πλησιάσει στην πηγή με Φερνάντο Αλόνσο και Σεμπάστιαν Φέτελ, όμως νερό… δεν ήπιε. Ταυτόχρονα η ηγεσία της Ferrari συμπεριφέρεται με όλο και λιγότερη υπομονή, έχοντας αλλάξει και αυτή αρκετούς επικεφαλής ομάδας, έπειτα από την αποχώρηση του Ζαν Τόντ το 2007.
Ο Φρεντ Βασέρ ήρθε με σοβαρές προοπτικές και διάθεση για αλλαγή – βελτίωση, όμως αυτή αργεί και σύμφωνα με τα Ιταλικά (και όχι μόνο) μέσα, τελειώνει το «καντήλι» του. Παρά την πρόσφατη φημολογία περί ανανέωσης του, όλα δείχνουν ότι εάν η Ferrari δεν «αναστηθεί» μέσα στο 2025, ή εάν το 2026 αποδειχθεί καταστροφικό, ο Γάλλος θα δει την πόρτα της εξόδου, όπως ακριβώς έγινε και με τον προκάτοχό του.
Ο Χόρνερ σαν λογική φαντάζει τρελή, ειδικά αν σκεφτούμε ότι το μεγαλύτερο πρόσφατο απόκτημα της Ferrari, ονόματι Λιούις Χάμιλτον, πέρασε μια άκρως τοξική σεζόν αντιπαλότητας με την ομάδα του Χόρνερ το 2021, συν ότι έχει άριστες σχέσεις με τον Βασέρ, από τις μέρες του στο GP2, το μακρινό 2006. Η συνύπαρξη Χάμιλτον – Χόρνερ φαντάζει από δύσκολη έως απίθανη, αν και ποτέ μην λες ποτέ. Ο Χόρνερ θα έχει το μέγιστο κίνητρο όπως προανέφερα και τι καλύτερος τρόπος να «την μπει» στους πρώην εργοδότες του, από το να είναι ο ηγέτης της Scuderia στην κατάκτηση ενός πολυπόθητου πρωταθλήματος.

Σίγουρο είναι επίσης δεδομένου του ιστορικού του Χόρνερ, ότι οι Τζόν Έλκαν και Μπενεντέτο Βίνια θα δώσουν στον νέο τους «γυαλιστερό» Team Principal περισσότερο χρόνο και υπομονή από όσο θα είχαν δώσει στους Μπινότο και Βασέρ. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση ο Χόρνερ θα πρέπει να «περιορίσει» τις ορέξεις του και να αποδεχθεί ότι θα έχει ένα «ταβάνι» εντός της Ferrari, καθώς δεν θα υπάρξει ευκαιρία για μετοχές ή εξουσία του μεγέθους που ήθελε στην Red Bull. Όμως σε περίπτωση που οι προσωπικές του υποθέσεις έχουν δυσμενή για τον ίδιο κατάληξη, μια «αυτοεξορία» στο Μαρανέλλο θα τον βοηθούσε.
Άλλη ομάδα
Εκτός από τις Alpine και Ferrari, υπάρχουν και άλλες, εξαιρετικά πιο δύσκολες περιπτώσεις που πέφτουν κυρίως στην σφαίρα της φαντασίας και των tabloids που ψάχνουν απεγνωσμένα για κλικ. Αναφέρθηκαν για παράδειγμα τα ονόματα των Aston Martin και Audi. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση για το απίθανο τέτοιων σεναρίων καθώς ο μεν Άντριαν Νιούι δεν θα είναι και τόσο πρόθυμος να δουλέψει ξανά με ή υπό τον Χόρνερ, ενώ το όνειρο του Λόρενς Στρόλ που ακούει στο όνομα Μαξ Φερστάπεν επίσης δεν θα θέλει, όχι τόσο ο ίδιος όσο ο πατέρας του, που «φαγώθηκε» να διώξει τον Βρετανό από επικεφαλής.
Το ίδιο ισχύει και για την Audi όπου υπάρχει ήδη επικεφαλής και λέγεται Τζόναθαν Γουίτλι, ο οποίος ουσιαστικά έφυγε από την Red Bull επειδή δεν υπήρχε ρεαλιστική πιθανότητα να γίνει επικεφαλής της, ενώ ακόμα πιο ψηλά στην ιεραρχία, η θέση του Ματία Μπινότο είναι υπέρ-ασφαλής. Για άλλη ομάδα δε, θα πρέπει να υπάρξει κάποια αντιστοίχως «σεισμική» αλλαγή, όπως αυτή της απόλυσης του Χόρνερ για να μιλήσουμε ρεαλιστικά.
Άλλος ρόλος – Άλλο άθλημα – Απόσυρση
Ένα λίγο ακραίο πλην όχι απίθανο σενάριο του οποίου την πιθανότητα τόνισε ο γνωστός δημοσιογράφος αυτοκινήτου, φίλος του Χόρνερ και φανατικός φίλαθλος της Formula 1, Τζέρεμι Κλάρκσον, είναι η πιθανότητα ο 51χρονος να κάνει ή ένα διάλλειμα ή να αλλάξει επάγγελμα/ρόλο. Επίσης μια ισχνή πιθανότητα είναι ο Χόρνερ να προσεγγιστεί από κάποιο «στρατόπεδο» ενόψει των προεδρικών εκλογών, είτε αυτό είναι του εν ενεργεία προέδρου Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ είτε το αντίπαλο, αυτό του Τιμ Μάγιερ. Μια προσωπικότητα σαν του Χόρνερ θα ήταν «άσσος στο μανίκι» για τον εκάστοτε υποψήφιο. Τέλος όπως προαναφέρθηκε ρόλο θα παίξει και η όποια δικαστική διαμάχη και η κατάληξή της, καθώς σε περίπτωση καταδίκης του Χόρνερ για απρεπή και χειριστική συμπεριφορά ίσως ωθηθεί σε μια πρόωρη απόσυρση…
