Skip to content Skip to footer

2024: Η χρονιά που η κολύμβηση επανήλθε στο προσκήνιο

Το 2024 είναι πια παρελθόν, αφού εδώ και λίγες ώρες έχει δώσει την θέση του στο 2025. Μια ολυμπιακή χρονιά γεμάτη συγκινήσεις  ολοκληρώθηκε, δεν θα ήταν μάλιστα υπερβολή να πούμε ότι το 2024 σηματοδότησε την χρονιά που η κολύμβηση επανήλθε στο προσκήνιο στην χώρα μας.

Οι στιγμές που θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει στο χώρο της κολύμβησης πολλές και διαφορετικές, σπουδαίες επιδόσεις, καταρρίψεις στοιχειωμένων Πανελληνίων ρεκόρ, ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι που δεν θα λησμονηθεί εύκολα αλλά και ένα ασημένιο μετάλλιο στο Παρίσι που γράφτηκε στην ιστορία.

Ο Λευτέρης Τσαχουρίδης μας κάνει ένα flashback θυμίζοντας μας τις δύο σημαντικότερες στιγμές για την ελληνική κολύμβηση το 2024.

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ανδρών/ Γυναικών Βελιγράδι: Συγκομιδή ρεκόρ για την Ελλάδα με 17 μετάλλια  

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το οποίο διεξήχθη στο Βελιγράδι ήταν αναμφίβολα η πιο επιτυχημένη διοργάνωση στην ιστορία της Ελληνικής κολύμβησης.

Η Ελληνική αποστολή κατέβηκε στην Σερβία μετρώντας μέχρι τότε μόλις 26 μετάλλια (5χρυσά, 5 αργυρά, 16 χάλκινα), κανείς όμως δεν θα μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε.

Οι Έλληνες κολυμβητές και κολυμβήτριες κατέβηκαν πιο αποφασισμένοι από ποτέ στην εν λόγω διοργάνωση κατακτώντας συνολικά 17 μετάλλια (5 χρυσά, 8 ασημένια, 4 χάλκινα), ενώ ταυτόχρονα κατάφεραν να φτάσουν στην κατάρριψη οχτώ Πανελληνίων ρεκόρ (6 ανδρών αλλά και δύο γυναικών).

Αναλυτικά τα 17 μετάλλια που πανηγύρισε η χώρα μας:

Χρυσά: Απόστολος Παπαστάμος (400μ. μικτή), Μάριος – Στέργιος Μπίλας (50μ. πεταλούδα), Απόστολος Χρήστου (50μ. ύπτιο, 100μ. ύπτιο), Κριστιάν Γκολομέεβ (50μ. ελεύθερο).

Ασημένια: Απόστολος Σίσκος (200μ. ύπτιο), Δημήτρης Μάρκος (400μ., 800μ. ελεύθερο), Νόρα Δράκου(50μ. ύπτιο, 50μ. ελεύθερο), Γεωργία Δαμασιώτη (100μ. πεταλούδα), Βαγγέλης Μακρυγιάννης (100μ. ύπτιο), Μάριος- Στέργιος Μπίλας (50μ. ελεύθερο)

Χάλκινα: Εθνική ομάδα σκυταλοδρομίας (4×200 ελεύθερο) αποτελούμενη από τους Δημήτρη Μάρκο, Κωνσταντίνο Εγγλεζάκη, Κωνσταντίνο Στάμου και Ανδρέα Βαζαίο, Σκυταλοδρομία 4×100 ελεύθερο αποτελούμενη από τους Απόστολο Χρήστου, Κριστιάν Γκολομέεβ, Μάριο – Στέργιο Μπίλα, Ανδρέα Βαζαίο, Βαγγέλης Μακρυγιάννης (50μ. ύπτιο), Άννα Ντουντουνάκη (50μ. πεταλούδα).

Η Ελλάδα έκλεισε την παρουσία της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κολύμβησης του Βελιγραδίου με την δεύτερη καλύτερη συγκομιδή μεταλλίων (17) πίσω μόνο από την Ουγγαρία, η οποία είχε 27 (10 χρυσά, 9 ασημένια, 8 χάλκινα).

Αυτό ήταν και το καλύτερο ορεκτικό, πριν το σπουδαιότερο γεγονός του 2024, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Απόστολος Χρήστου, Αργυρός Ολυμπιονίκης στα 200μ. ύπτιο, ένα μετάλλιο που γράφτηκε στην ιστορία:

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Ιουλίου 2024 όταν ο Απόστολος Χρήστου άγγιζε το μετάλλιο στο αγώνισμα των 100μ. ύπτιο.

Πιο συγκεκριμένα ο Χρήστου κατάφερε να σημειώσει χρόνο 52.41 μένοντας μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου μακριά από το βάθρο και την τρίτη θέση, η οποία και κατέληξε στον Αμερικανό, Ράιαν Μέρφι(52.39). 

Για την ιστορία την πρώτη θέση στην εν λόγω  κούρσα κατέλαβε ο Ιταλός κολυμβητής, Τόμα Τσεκόν (52.00), ενώ στην δεύτερη θέση με χρόνο 52.32 τερμάτισε ο Κινέζος, Ζιαγιού Σου.

Η απώλεια του μεταλλίου στα 100μ. ύπτιο στοίχισε πολύ στον Έλληνα πρωταθλητή με την ψυχολογία του να πέφτει στο ναδίρ και τον ίδιο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κατέβει καθόλου στην κούρσα των 200μ.

Ο Χρήστου, παρόλα αυτά  κατάφερε να δείξει το μεγαλείο του ως αθλητής, όταν μόλις τρεις μέρες μετά την απώλεια του μεταλλίου στα 100μ. ύπτιο, μετέτρεψε την στενοχώρια του σε κινητήριο δύναμη για να φτάσει σε μια τεράστια επιτυχία για την Ελληνική κολύμβηση.

Στις 31 Ιουλίου ο Χρήστου αγωνίστηκε στον ημιτελικό των 200μ. ύπτιο, όπου με χρόνο 1.56.33 προκρίθηκε στον τελικό με την τέταρτη καλύτερη συνολική επίδοση.

Η επόμενη μέρα (1 Αυγούστου) έμελλε να γράφει στην ιστορία. Το ρολόϊ έδειχνε 21:38 όταν δίνονταν το σήμα της εκκίνησης της ιστορικής, όπως φάνηκε εν συνεχεία για την χώρα μας κούρσας. 

Ο Χρήστου εμφανίστηκε πιο αποφασισμένος από ποτέ τόσο για να γράψει ιστορία όσο και για να πάρει αυτό που του στέρησε μόλις για δύο εκατοστά του δευτερολέπτου ο Μέρφι στο κατοστάρι.

Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε το προβάδισμα στα πρώτα πενηντάρια, με τον Ούγγρο, Ούμπερτ Κος (φαβορί για την πρώτη θέση) να τον προσπερνά στα τελευταία μέτρα κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 1:54.26. Ο Χρήστου ήταν στην δεύτερη θέση με 1:54.82 πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του αργύρου μεταλλίου, του πρώτου για την χώρα μας σε πισίνα από το 1896. 

Για την ιστορία η τρίτη θέση κατέληξε στο Μιτιούκοφ (1:54.85).

Μετά την σπουδαία αυτή στιγμή ο 28χρονος κολυμβητής δήλωσε:

«Πραγματικά δεν μπορώ να το πιστέψω, δεν έχω πάρει χαμπάρι, δεν το έχω συνειδητοποιήσει. Ξαφνικά μέσα σε τρεις μέρες βρέθηκα από την κόλαση στον παράδεισο. Είναι μια τεράστια ανατροπή στα συναισθήματά μου». 

Με αυτό το τρόπο κατάφερε να μπει στο πάνθεον της Ελληνικής κολύμβησης αποτελώντας μια πηγή έμπνευσης για πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση.

Συνοψίζοντας λοιπόν το 2024 αποτέλεσε μια χρονιά αναγέννησης για την ελληνική κολύμβηση, με τις δύο προαναφερθείσες στιγμές να ξεχωρίζουν. Ευχή όλων είναι το 2025 να αποτελέσει ακόμα μια χρονιά μεγάλων επιτυχιών για τη χώρα μας στον υγρό στίβο αλλά και γενικότερα.