Skip to content Skip to footer

Τραγωδία της θύρας 7: Το χρονικό της «μαύρης» ημέρας, πριν 44 χρόνια!

Το ημερολόγιο αναγράφει 8/2/81, μια ημερομηνία που γράφτηκε ίσως η μελανότερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Ολυμπιακός υποδεχόταν την ΑΕΚ για ένα ντέρμπι μεγάλης σημασίας. Ένα ντέρμπι όμως, που σημαδεύτηκε από τον χαμό 21 ανθρώπων.

Το χρονικό της τραγωδίας…

Την αγωνιστική σεζόν 1980/1981 το ελληνικό πρωτάθλημα βρισκόταν στην 20η αγωνιστική του, οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονταν τους «κιτρινόμαυρους» που μαζί με την ομάδα του Άρη διεκδικούσαν τότε το πρωτάθλημα. 

Σύμφωνα με αναφορές της εποχής, το κλίμα μεταξύ των οπαδών ήταν εξαιρετικό και υπήρχε γιορτινή διάθεση. Περίπου, 35.450 ήταν φίλαθλοι και των δυο ομάδων που βρέθηκαν στο τότε «Γ.Καραϊσκάκης» για να υποστηρίξουν ο καθένας την ομάδα του, με μοναδικό ανησυχητικό στοιχείο πως αρκετοί οπαδοί είχαν μπει χωρίς εισιτήριο και υπήρχαν υπεράριθμοι.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι Πειραιώτες συνέτριψαν την ΑΕΚ με σκορ 6-0 με τέρματα από τους Κουσουλάκη, Ορφανό και Βαμβακούλα και ένα εντυπωσιακό χατ-τρικ του Γαλάκου. Οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγύριζαν στις εξέδρες για τη μεγάλη νίκη της ομάδας τους, που τους έφερνε ένα βήμα πιο κοντά στο πρωτάθλημα. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, πολλοί από αυτούς κατέβηκαν στα σκαλιά της Θύρας 7, με σκοπό να μεταβούν στη Θύρα και να αποθεώσουν τους πρωταγωνιστές της νίκης.

Εκεί, όμως συνάντησε την πόρτα είτε μισόκλειστη είτε κλειστή, με όλο τον κόσμο συνωστιστισμένο ένας οπαδός γλίστρησε ξεκινώντας το μοιραίο δυστύχημα, οι εγκλωβισμένοι δεν μπορούσαν να βρουν διαφυγή με αποτέλεσμα να ποδοπατούν ο ένας τον άλλον. Ο απολογισμός ήταν 21 θύματα, 21 αδικοχαμένοι άνθρωποι εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών των υπευθύνων.

Οι μαρτυρίες όσων έζησαν την τραγωδία από κοντά συγκλονίζουν:

«Στο γήπεδο βρεθήκαμε τυχαία. Είχαμε πάει βόλτα, για να βγάλουμε φωτογραφίες και μπήκαμε ένα τέταρτο πριν τελειώσει το παιγνίδι, όταν άνοιξαν οι πόρτες του γηπέδου.

Βρεθήκαμε στη διπλανή από την 7η θύρα. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη φύγαμε. Ήταν η στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε σημειώσει το πέμπτο γκολ. Ξαφνικά ακούσαμε φωνές. Και είδαμε τους πρώτους που είχαν βγει να τρέχουν προς τη θύρα 7.  Ακούγαμε φωνές: “Σταματάτε – σταματάτε”.”

«Κάποιοι βρίσκονταν πεσμένοι στην έξοδο. Η πόρτα ήταν κατά τα 2/3 ανοιχτή. Είδαμε μερικούς να τραβάνε απ’ το σωρό ανθρώπους. Και ξαφνικά είδαμε τη συρόμενη  πόρτα να κλείνει. Και τις δύο στιγμές τις αποτυπώσαμε με τη μηχανή μας».

Οι ευθύνες που αποδόθηκαν ποτέ:

Οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν να διενεργήσουν αυτοψία στο χώρο της Θύρας 7 στις 6 Μαρτίου του 1984. Ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε χαρακτηριστικά πως τα «σκαλοπάτια είναι επικίνδυνα».

Στην δίκη που διεξήχθη και κράτησε 28 μέρες αρχικά οι πέντε φύλακες της Θύρας 7 καταδικάζονται σε 10 χρόνια φυλάκιση. Όλοι οι αστυνομικοί αθωώνονται λόγω αμφιβολιών. Οι πέντε φύλακες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι συγγενείς των θυμάτων ήταν έξαλλοι με αυτήν την απόφαση, αφού στο εφετείο οι φύλακες της θύρας αφέθηκαν ελεύθεροι και η τραγωδία αποδόθηκε μόνο στην κακή κατασκευή της θύρας 7.

Το γεγονός αυτό, ήρθε σε σύγκρουση με τις τότε μαρτυρίες πως η πόρτα ήταν μισόκλειστη και το τουρνικέ κλειδωμένο. 

Μια απόφαση σκάνδαλο που δεν δικαίωσε ούτε στο ελάχιστο της οικογένειες των θυμάτων!

To βίντεο που ανήρτησε στα social media η ΠΑΕ Ολυμπιακός με τα ευρωπαϊκά τρόπαια της ομάδας προς τιμήν των θυμάτων της τραγωδίας.

Μπορεί να χάθηκαν αλλά δεν θα ξεχαστούν ποτέ…

Κάθε χρόνο από τότε, η ΠΑΕ Ολυμπιακός αλλά και οι υπόλοιπες ελληνικές ομάδες τιμούν την μνήμη των 21 θυμάτων. Ανήμερα της τραγωδίας λαμβάνει χώρα το μνημόσυνο θέλοντας να τιμήσει τους φιλάθλους της, που έχασαν τόσο πρόωρα την ζωή τους. Η τελετή τελείται στον βωμό που έχει στηθεί έξω από το γήπεδο.

Ο κατάλογος των 21 αδικοχαμένων θυμάτων:

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (41 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)