Skip to content Skip to footer

Τεντόγλου – Καραλής: Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι την καθιέρωση και οι δεσμοί φιλίας τους

Τα ονόματα των Μίλτου Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλή εύκολα θα μπορούσε κανείς να πει ότι αποτελούν από τα πιο εμπορικά στο χώρο του στίβου. Οι ίδιοι παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατάφεραν να φτάσουν στην καθιέρωση μέσω των σπουδαίων επιτευγμάτων τους.

Οι δυο φίλοι (Τεντόγλου, Καραλής) έκλεισαν με το καλύτερο δυνατό τρόπο την σεζόν με τον πρώτο να διατηρεί το τίτλο του χρυσού ολυμπιονίκη στο άλμα εις μήκος και το δεύτερο να καταφέρνει να στεφθεί χάλκινος ολυμπιονίκης στο άλμα επι κοντώ.

Ο δρόμος για την επιτυχία τους δεν ήταν όμως πάντοτε στρωμένος με ροδοπέταλα, αφού χρειάστηκε να ξεπεράσουν αρκετά προβλήματα και δυσκολίες προτού μπουν στο δρόμο των επιτυχιών.

Μίλτος Τεντόγλου: Η ενασχόληση του με το παρκούρ και η έλλειψη εγκαταστάσεων στα Γρεβενά

Αν και στο μυαλό του κόσμου ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ταυτισμένος με το άλμα εις μήκος αξίζει να αναφέρουμε πως ο ίδιος ως παιδί είχε ασχοληθεί με το παρκούρ, με την ενασχόληση του με το άλμα εις μήκος να ξεκινά εντελώς τυχαία σε ηλικία 15 ετών.

Πιο συγκεκριμένα όπως παλαιότερα είχε πει σε δηλώσεις του ο πρώτος προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, Βαγγέλης Παπανίκος ήταν καρμική η συνάντηση με τον Έλληνα άλτη, ο οποίος εγκατέλειψε το παρκούρ για χάρη του άλματος εις μήκος.

Αναλυτικά όσα είχε πει ο Βαγγέλης Παπανίκος σε παλαιότερη συνέντευξη του στο Metrosport:

«Είναι μια ιδιαίτερη ιστορία… Καρμικά τον βρήκαμε, έκανε επιτυχίες, πήγαμε στην Ολυμπιάδα το 2016. Κάποια στιγμή έπρεπε να κάνει τον κύκλο του, σπούδασε στην Αθήνα και ήρθε σε συνεννόηση με την Ομοσπονδία, βρήκε τον Πομάσκι και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο».

«Ο Μίλτος ήρθε σε μεγαλύτερη ηλικία στο Στίβο. Στα 15 του. Έκανε αθλητισμό, έκανε παρκούρ με τους φίλους του. Συναντηθήκαμε στο γήπεδο, είδα τα προσόντα του. Προσπάθησα να τον πείσω να μείνει στις προπονήσεις. Πήγε στη Γερμανία στον πατέρα του. Του άρεσε να κάνει προετοιμασία μ’ εμάς, τον κερδίσαμε… Το πρώτο του άλμα όπου είχε πάρει λίγα μέτρα φόρα ήταν 5.50. Για εκείνη την ηλικία ήταν καταπληκτικό. Από το παρκουρ ερχόταν άλλωστε. Στα 6.40 είχε πρώτη διάκριση Παμπαίδων και μετά άρχισε να εκτοξεύεται κάθε χρόνο».

Τι και αν όμως η ενασχόληση του με το άλμα εις μήκος ξεκίνησε εντελώς τυχαία και το στάδιο όπου προπονούταν δεν πληρούσε τις καλύτερες προδιαγραφές, αφού ήταν ένα στάδιο όπου ο Μίλτος προπονούταν στα χαλίκια δεν στάθηκε εμπόδιο στο να διαγράψει μια λαμπρή καριέρα.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε μάλιστα ότι έχει καταστεί απόλυτος κυρίαρχος στο άλμα εις μήκος, αφού μέχρι σήμερα μετρά 11 χρυσά μετάλλια εκ των οποίων δύο back to back ολυμπιακά αλλά και ένα αργυρό.

Η πραότητα του έπειτα από κάθε μεγάλη του επιτυχία θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι το συστατικό της επιτυχίας, ενώ αξίζει να αναφέρουμε ότι διακαής του πόθος αποτελεί η κατάρριψη του Πανελληνίου ρεκόρ, το οποίο ανήκει από τις 2/6/2007 στο Λούης Τσάτουμα με 8,66. Ο Μίλτος Τεντόγλου έχει την δεύτερη καλύτερη επίδοση με 8,60.

Εμμανουήλ Καραλής: Το bullying και η αλλαγή προπονητή που ανέβασε την καριέρα του

Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι το μεγάλο αστέρι του ελληνικού άλματος επί κοντώ, αγωνιστής πάντα βάζει το χαμόγελο του μπροστά, γεγονός που τον οδηγεί να ξεπερνά κάθε δυσκολία που πιθανώς θα του παρουσιαστεί και η αλήθεια είναι ότι δεν έχει αντιμετωπίσει λίγα εμπόδια στο δρόμο του προς την καθιέρωση.

Από μικρό παιδί ο Εμμανουήλ Καραλής ήρθε αντιμέτωπος με τα πικρόχολα σχόλια της κοινωνίας, αφού το χρώμα της επιδερμίδας του στάθηκε αφορμή στο να δέχεται bullying στο χώρου του σχολείου.

Αναλυτικά όσα είχε δηλώσει παλαιότερα σε συνέντευξη του στο περιοδικό ΟΚ αναφορικά με το bullying που δέχτηκε στο σχολείο:

«Είμαι Έλληνας αλλά μαύρος. Στο σχολείο δεν υπήρχαν άλλοι μαύροι, εκτός από εμένα και την αδελφή μου. Υπήρχαν κάποια παιδάκια στην Α’ Δημοτικού που μίλαγαν άσχημα, έλεγαν “τα μαυράκια”. Όλα αυτά ξεκινούν από την οικογένεια. Αυτή ήταν η πρώτη μου επαφή με τον ρατσισμό».

Ο ρατσισμός που δεχόταν όμως δεν σταμάτησε μόνο στο σχολείο, αφού αργότερα ήρθε αντιμέτωπος με αυτόν και στον χώρο του αθλητισμού με τον ίδιο να αναφέρεται στην υπόθεση ενός προπονητή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του είχε πεί:

 “Οι μαύροι δεν κάνουν επί κοντώ, να πας στη χώρα σου εσύ κι η μάνα σου”.

Το περιστατικό καταγγέλθηκε και ο προπονητής απομακρύνθηκε άμεσα από τα στάδια.

Τα εμπόδια όμως για να μπει στο δρόμο της επιτυχίας δεν σταμάτησαν εκεί, αφού το 2022 ήρθε αντιμέτωπος με την κατάθλιψη με τον ίδιο εγκαταλείπει προσωρινά το στίβο γράφοντας στον λογαριασμό του:

«Μετά από έναν τραυματισμό που είχα κατά τη διάρκεια της σεζόν του κλειστού στίβου, ακολούθησε μια σειρά περιστατικών τα οποία κατάφεραν να μειώσουν πλήρως το ηθικό μου. Για πρώτη φορά φέτος έπαθα κρίση πανικού που με έκανε να βυθίσω στο άγχος και την κατάθλιψη για αρκετό καιρό. Πίεσα τον εαυτό μου πολύ σκληρά για να αντιστρέψω αυτή την κατάσταση, αλλά αυτό έκανε τα πράγματα χειρότερα και δυστυχώς ο κακός  Μανόλο κυριάρχησε και ανέλαβε. Αναγκάστηκα να συνεχίσω τη σεζόν και να προσπαθώ να είμαι θετικός και να απολαμβάνω κάθε αγώνα όπως κάνω αλλά πάντα ένιωθα χαμένος και ακινητοποιημένος. Είμαι κουρασμένος και νιώθω εντελώς εξαντλημένος. Τελειώνω τη σεζόν μου εδώ. Χρειάζομαι λίγη ξεκούραση και πρέπει να επικεντρωθώ στην ψυχική μου υγεία για λίγο. Πρέπει να κάνω ένα βήμα πίσω και να κάνω ένα διάλειμμα για να πάρω πίσω το χαμόγελό μου».

Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψε πιο δυνατός έχοντας αυτή την φορά στο πλευρό του ως προπονητή τον πατέρα του, Χάρη Καραλή και όχι τον Παναγιώτη Συμεωνίδη που είχε μέχρι πρότινος.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το 2024 ήταν μια χρονιά ορόσημο για τον ίδιο, αφού κατάφερε να γίνει ο κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στο άλμα επί κοντώ μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ αθλητών που έχουν καταφέρει να υπερβούν τα 6,00μ.

Φυσικά κανείς δεν πρέπει το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κλειστού της Γλασκώβης, το οποίο και αποτέλεσε το καλύτερο ορεκτικό για το χάλκινο μετάλλιο που ακολούθησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

Τι κοινό έχουν όμως Καραλής και Τεντόγλου;

Πέρα από το γεγονός ότι και οι δύο αποτελούν από τα μεγαλύτερα brand name στο χώρο του Ελληνικού στίβου χάρη στις διακρίσεις τους, έχουν καταφέρει να ενωθούν μεταξύ τους με ισχυρούς δεσμούς φιλίας.

Ο ένας αποτελεί στήριγμα του άλλου σε εύκολες αλλά και δύσκολες στιγμές αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα για το πως θα θέλαμε να είναι οι φιλίες σε μια κοινωνία που έχει χάσει τις αξίες και τα ιδανικά της!