Skip to content Skip to footer

Ο Τιμ Μάγιερ θέτει επίσημα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της FIA

Ο Τιμ Μάγιερ ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητά του ενάντια στον Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ για την προεδρία της FIA! Διαβάστε τα όσα δήλωσε και τι θα πρεσβεύει στην καμπάνια του!

Οκτώ μήνες μετά την απόλυσή του από τον Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγιέμ, ο Τιμ Μάγιερ ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του εν ενεργεία προέδρου της FIA στις εκλογές που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος για την κορυφαία θέση στο διεθνές διοικητικό όργανο του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Ύστερα από την απόφαση του Κάρλος Σάινθ να μην καταθέσει επίσημη υποψηφιότητα φαινόταν ότι ο Σαουδάραβας πρόεδρος δεν θα έχει αντίπαλο για την επανεκλογή του, όμως ο πρώην αγωνοδίκης και γιός του συνιδρυτή της Mclaren, Τέντι Μάγιερ αποφάσισε να κατέβει στον αγώνα.

Έχει διανύσει μια μακρά καριέρα ως στέλεχος αγώνων, συμπεριλαμβανομένου του SVP του Champ Car και του Chief Operating Officer της IMSA, καθώς και ως αγωνοδίκης σε πολλά από τα πρωταθλήματα της FIA.

Αυτό περιλάμβανε και την Formula 1, όπου ο Αμερικανός ήταν ένας από τους αγωνοδίκες που βοηθούσαν στη διεξαγωγή των αγώνων για πάνω από 15 χρόνια προτού απολυθεί τον περασμένο Νοέμβριο μέσω sms από τον Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγίεμ, λαμβάνοντας μάλιστα τα νέα από έναν βοηθό του Σαουδάραβα. Ο Μάγιερ δήλωσε τότε σε συνέντευξή του στο BBC Sport ότι ο Μπεν Σουλαγιέμ είχε «πληγωμένα αισθήματα» για τον χειρισμό του προστίμου που επιβλήθηκε στον διοργανωτή του Γκραν πρι των Ηνωμένων Πολιτειών στο Όστιν, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους μετά από εισβολή στην πίστα.

Η ανακοίνωση της προεδρικής υποψηφιότητας του Μάγιερ έγινε το πρωί της Παρασκευής στο Σίλβερστοουν, ενόψει του Βρετανικού Γκραν Πρι του Σαββατοκύριακου, υπό το σύνθημα FIA Forward ενώ ξεκινώντας την εκστρατεία του, δήλωσε ότι είναι «καιρός για νέα ενέργεια, νέα εστίαση και ανανεωμένη ακεραιότητα στην καρδιά του οργανισμού μας». Στην εναρκτήρια ομιλία του δε, ο Τιμ Μάγιερ δεν μάσησε τα λόγια του αναλύοντας την προεδρία του Μοχάμεντ Μπεν Σουλαγίεμ , σημειώνοντας ότι «το πιο διαβρωτικό είναι η ψευδαίσθηση της ακεραιότητας» και τονίζοντας έπειτα ότι «δεν θα πιέσουμε ποτέ τους συλλόγους να εκδώσουν εγκρίσεις. Αυτό δεν είναι δημοκρατία».

Προκειμένου να γίνει πρόεδρος της FIA, ο Μάγιερ θα πρέπει να ξεπεράσει ορισμένα εμπόδια, όπως η συγκρότηση μιας εκτελεστικής ομάδας που θα είναι διασκορπισμένη σε διάφορες παγκόσμιες περιοχές, προτού προχωρήσει στην ψηφοφορία.

Ο Μάγιερ δίνοντας την ομιλία του το πρωί της Παρασκευής. Photo Credits: Luke Smith

Κατά την ψηφοφορία οι διάφορες εθνικές ενώσεις αυτοκινήτου από όλο τον κόσμο θα επιλέξουν ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν, ενώ η εκλογή θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, όταν η FIA θα πραγματοποιήσει τη Γενική Συνέλευση στο τέλος του έτους και την απονομή των βραβείων στο Ουζμπεκιστάν.

Η μέχρι σήμερα θητεία του Μπεν Σουλαγιέμ ως προέδρου της FIA ήταν γεμάτη αντιπαραθέσεις και κατηγορίες για έλλειψη διαφάνειας, συμπεριλαμβανομένων πολλών αποχωρήσεων ατόμων κύρους από τον οργανισμό. Τον Απρίλιο παραδείγματος χάριν, ο αναπληρωτής πρόεδρός Ρόμπερτ Ρίντ, παραιτήθηκε για αυτό που χαρακτήρισε ως κρίση στη FIA μετά από «μια σταθερή διάβρωση των αρχών που υποσχεθήκαμε να διατηρήσουμε».

Υπό τον Σαουδάραβα πρόεδρο προωθήθηκαν επίσης αμφιλεγόμενες αλλαγές στο καταστατικό της FIA, όπως η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για να μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία καθώς και αλλαγές στην εσωτερική διαδικασία δεοντολογίας και καταγγελιών, που παρά την αντίδραση ορισμένων ενώσεων, υπερψηφίστηκαν.

Ο 59χρονος ξεκαθαρίζει ότι ορισμένες από τις υποσχέσεις του είναι παρόμοιες με αυτές του Μπεν Σουλαγίεμ το 2021, αλλά πιστεύει ότι οι λέσχες-μέλη της FIA δεν είδαν την πραγματική υλοποίησή τους από τον σημερινό πρόεδρο. «Ο Μοχάμεντ έβαλε υποψηφιότητα με κάποιες καλές ιδέες: Η εστίαση στις μικρότερες λέσχες, η παροχή εξουσίας στις μικρότερες λέσχες ήταν μια καλή ιδέα. Η ιδέα της μεταρρύθμισης της FIA ήταν καλή ιδέα. Αλλά αυτό που είδαμε είναι μια ψευδαίσθηση.» τόνισε μεταξύ άλλων και συνεχίζοντας είπε ότι «Αλλά αυτό που είδαμε είναι μια ψευδαίσθηση. Και είναι μια ψευδαίσθηση της μεταρρύθμισης. Είναι μια ψευδαίσθηση ακεραιότητας.»

«Έχουμε τώρα μια κατάσταση όπου ο Μοχάμεντ έχει τη δύναμη να απολύει μονομερώς τα μέλη της Γερουσίας της FIA. Λοιπόν, στη Γερουσία της FIA υποτίθεται ότι γίνεται η ηθική και η οικονομική εποπτεία. Έτσι, μπορεί να απολύσει μονομερώς ανθρώπους που έχουν διοριστεί για να του παρέχουν ενδεχομένως εποπτεία. Δεν γνωρίζω κανέναν λεγόμενο δημοκρατικό θεσμό όπου μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Εξετάζουμε τη διαφάνεια, και ο ίδιος έβαλε υποψηφιότητα για τη διαφάνεια, αλλά η αναφορά προς τα μέλη είναι λιγότερο διαφανής από ποτέ.»

«Έβαλε υποψηφιότητα με την ιδέα ότι ο οργανισμός πρέπει να είναι ποικιλόμορφος και να περιλαμβάνει μια ποικιλία φωνών. Αλλά σχεδόν ολόκληρη η ανώτερη ηγετική ομάδα που διόρισε -συμπεριλαμβανομένων, και κυρίως, διαφορετικών φωνών, μερικών εξαιρετικά ικανών γυναικών- έχει εκδιωχθεί. Και γιατί; Επειδή του είπαν την αλήθεια.»

«Αυτό λοιπόν είναι απίστευτα προβληματικό. Δεν μπορείς να μιλάς σοβαρά για ποικιλομορφία, για ένταξη διαφορετικών φωνών και στη συνέχεια να χάνεις μια ολόκληρη γενιά ηγετών όταν σου λένε όχι. Η FIA δεν πρόκειται να είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός με αυτό το στυλ διαχείρισης».

Εκτός αυτών ο Μάγιερ στάθηκε και σε άλλα ζητήματα τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική επαναφορά της εξουσίας στα μέλη του παγκοσμίου συμβουλίου της FIA και όχι στον πρόεδρο , ενώ στο πρόγραμμά του βρίσκεται και η ανάπτυξη των υπανάπτυκτων περιοχών της FIA.

Εφόσον ο Αμερικανός καταφέρει να βρει την απαιτούμενη στήριξη τότε η «κούρσα» για την προεδρία του διοικητικού οργάνου του μηχανοκίνητου αθλητισμού θα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα.