Skip to content Skip to footer

Νιούι: Οι κανoνισμοί του 2026 είναι ενδιαφέροντες και…τρομακτικοί

Ο Άντριαν Νιούι μίλησε στην επίσημη σελίδα της Aston Martin για πρώτη φορά μετά την ένταξή του. Διαβάστε τι είπε για τους κανονισμούς του 2026, τις εγκαταστάσεις, την Honda και άλλα!

Ο Άντιαν Νιούι σόκαρε το κοινό της Formula 1 και όχι μόνο όταν ένα χρόνο πριν ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Red Bull Racing, ύστερα από δύο δεκαετίες. Έκτοτε η απόφασή του τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους να προσχωρήσει στην Aston Martin δημιούργησε τεράστιο ντόρο και προσδοκίες καθώς γύρω του θα έχει μια all star ομάδα και τις κορυφαίες και πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις ομάδας Formula 1. Με την νέα εποχή που θα «ανατείλει» το 2026 να πλησιάζει, ο Βρετανός μίλησε στο επίσημο site της ομάδας του Λόρενς Στρόλ για πολλά καίρια ζητήματα.

Αρχικά ερωτώμενος για την υποδοχή του και την ατμόσφαιρα των πρώτων μηνών στην ομάδα ο Νιούι είπε πως «Όταν μπαίνεις σε μια νέα ομάδα, είναι πάντα δύσκολο να ξέρεις ποια θα είναι η εμπειρία. Κάθε φορά που έχω έρθει σε μια νέα ομάδα, η κάθε μία ήταν πολύ διαφορετική. Το πρώτο πράγμα που μπορώ να πω για την ομάδα είναι ότι όλοι ήταν πολύ φιλόξενοι, κάτι που είναι υπέροχο – δεν συνέβαινε πάντα αυτό όταν ξεκινούσα σε μια νέα ομάδα.»

Πρόκειται για μια ομάδα που έχει αυξηθεί πολύ σε αριθμό ατόμων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έχουμε εξαιρετικές εγκαταστάσεις, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι και ενθουσιώδεις, και η δουλειά μας είναι να προχωρήσουμε και να κάνουμε τα πάντα να λειτουργούν ομαλά. Η F1 έχει να κάνει με τους ανθρώπους: ναι, υπάρχει πολλή τεχνολογία, αλλά οι άνθρωποι είναι αυτοί που οδηγούν τα πράγματα προς τα εμπρός».

Ο διευθύνων τεχνικός συνεργάτης όπως είναι ο επίσημος τίτλος του στην Aston Martin, τόνισε πως έχει για τους νέους κανονισμούς ίδιες σκέψεις όπως με τους τωρινούς καθώς όπως ανέφερε: «αρχικά σκεφτόμουν ότι οι κανονισμοί ήταν τόσο αυστυηροί που δεν έμεναν πολλά [για έναν σχεδιαστή], αλλά στη συνέχεια αρχίζεις να ψάχνεις τις λεπτομέρειες και συνειδητοποιείς ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία για καινοτομία και διαφορετικές προσεγγίσεις από ό,τι φαίνεται αρχικά.»

Στην συνέχεια τόνισε ότι όπως και με τους τωρινούς κανονισμούς περιμένει τις ομάδες να διαλέξουν διαφορετικές κατευθύνσεις, προτού όλες αρχίσουν να συγκλίνουν προς την νικητήρια «συνταγή». «Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ’26 να δούμε κάτι παρόμοιο με το ’22. Υπάρχει αρκετή ευελιξία στους κανονισμούς και είμαι σίγουρος ότι οι άνθρωποι θα βρουν διαφορετικές λύσεις. Κάποιες από αυτές θα εγκαταλειφθούν τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια, καθώς οι ομάδες θα αρχίσουν να συγκλίνουν.» δήλωσε ο 66χρονος.

Συνεχίζοντας ο Νιούι αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα γίνουν στις μονάδες ισχύος αλλά και στην Honda, με την οποία είχε συνεργαστεί και στην Red Bull.
«Η άλλη πτυχή αυτού του γεγονότος είναι ότι, για πρώτη φορά που θυμάμαι, αλλάζουν ταυτόχρονα τόσο οι κανονισμοί του σασί όσο και οι κανονισμοί της μονάδας ισχύος. Αυτό είναι… ενδιαφέρον… και ελαφρώς τρομακτικό. Τόσο οι νέοι αεροδυναμικοί κανονισμοί όσο και οι κανονισμοί PU (μονάδων ισχύος) παρουσιάζουν ευκαιρίες. Θα περίμενα να δω μια σειρά από αεροδυναμικές λύσεις και θα μπορούσε να υπάρξει διαφοροποίηση στην απόδοση των PU σε όλο το grid για αρχή – κάτι που συνέβη όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι υβριδικοί κανονισμοί, το 2014.»

«Το επόμενο έτος σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας μας με τη Honda. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στη Honda και τεράστιο σεβασμό γι’ αυτήν, έχοντας συνεργαστεί μαζί της στο παρελθόν. Έμειναν ένα χρόνο εκτός F1 και έτσι, σε κάποιο βαθμό, έχουν μείνει πίσω και προσπαθούν να ανακάμψουν, αλλά είναι μια σπουδαία ομάδα μηχανικών και μια εταιρεία που έχει πολύ μεγάλη έμφαση στη μηχανική.»

Στην ερώτηση για τον τρόπο σκέψης στον σχεδιασμό ενός μονοθεσίου, ο Νιούι τόνισε πως «Εξετάζουμε διάφορους τρόπους. Αν αυτές είναι διαφορετικές από άλλες και αν θα είναι καλύτερες από άλλες, δεν έχουμε ιδέα. Αυτό είναι μέρος της ίντριγκας της F1, ειδικά όταν έχεις αυτές τις μεγάλες αλλαγές στους κανόνες. Είναι πάντα δύσκολο, όταν έχεις μια μεγάλη αλλαγή κανονισμών όπως αυτή, και όλες οι ομάδες έχουν περιορισμένους πόρους, λόγω του ανώτατου ορίου προϋπολογισμού και απλά λόγω των επιπέδων του προσωπικού. Η ομάδα διαμορφώνει την προσέγγιση, σε κάποιο βαθμό.»

Παράλληλα έκανε λόγο για την αναγκαιότητα της περαιτέρω ανάπτυξης του τμήματος αεροδυναμικής, όμως με προσοχή λέγοντας χαρακτηριστικά «Ένας τομέας της ομάδας μας που πρέπει να αναπτυχθεί είναι το τμήμα αεροδυναμικής. Αλλά βραχυπρόθεσμα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίσουμε ποιες κατευθύνσεις θα είναι οι πιο αποδοτικές και να συγκεντρώσουμε πραγματικά τους πόρους μας σε αυτές. Φυσικά, κάνοντας κάτι τέτοιο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να χάσουμε μια προοπτική. Αρκετά συχνά, πρέπει να διανύσεις πολύ δρόμο σε ένα συγκεκριμένο τομέα πριν μάθεις αν θα είναι καρποφόρος ή όχι. Είναι μερικές φορές η περίπτωση που ένας τομέας μπορεί να μην ξεκινάει να φαίνεται τόσο ελπιδοφόρος, επειδή είναι πολύ νέος και υπανάπτυκτος, αλλά στην πραγματικότητα έχει περισσότερους καρπούς στο τέλος»

Για την όποια εμπλοκή του στην ανάπτυξη του φετινού μονοθεσίου ο Νιούι αποκάλυψε ότι είναι μικρή καθώς όπως απεκάλυψε «Ο Λόρενς, όπως είναι λογικό, θέλει να τα πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα το 2025, οπότε υπάρχει μια μικρή ομάδα που εξακολουθεί να εργάζεται πάνω στο φετινό μονοθέσιο από αεροδυναμικής άποψης. Είχα μερικές μεσημεριανές συζητήσεις με αυτή τη μικρή ομάδα, συζητώντας για το μονοθέσιο και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό»

Για τους οδηγούς της ομάδας, Φερνάντο Αλόνσο και Λάνς Στρόλ ο Βρετανός είπε πως έχει μιλήσει εκτενώς και με τους δύο, «λαμβάνοντας τη γνώμη τους σχετικά με τα δυνατά και αδύνατα σημεία του σημερινού μονοθεσίου, τη συσχέτιση μεταξύ του σημερινού μονοθεσίου και του προσομοιωτή οδηγού μέσα στο κύκλωμα και ούτω καθεξής.» τονίζοντας μάλιστα πως «Οι οδηγοί αποτελούν ουσιαστικό μέρος του βρόχου ανατροφοδότησης του τρόπου με τον οποίο τροποποιείς την οργάνωση της μηχανικής και τον τρόπο με τον οποίο προχωράς τα πράγματα.»

Στην ερώτηση για το εάν μπορεί να επαναλάβει την επιτυχία του στην Aston Martin, ο Νιούι δήλωσε λιτά και κατηγορηματικά ότι «Δεν υπάρχει λόγος να ονειροπολούμε για το μέλλον. Το θέμα είναι να προχωρήσουμε και να κάνουμε τη δουλειά. Αν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα έρθουν μαζί.»

Ο υπεύθυνος για την επιτυχία δεκάδων μονοθεσίων στην ιστορία της Formula 1, μίλησε επίσης για την ανάγκη της χρησιμοποίησης των εργαλείων της ομάδας και των εγκαταστάσεων με σωστό τρόπο, καθώς η επιτυχία ποτέ δεν είναι εγγυημένη. Συγκεκριμένα για αυτόν τον τομέα ο Άντριαν δήλωσε πως «Ένα σύγχρονο μονοθέσιο της F1 είναι ένα πολύ περίπλοκο θηρίο. Είναι φυσικά πολύπλοκο, μόνο και μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των εξαρτημάτων – αλλά αυτή η πολυπλοκότητα πολλαπλασιάζεται από την ποσότητα της προσομοίωσης που απαιτείται για την παραγωγή του. Οι ομάδες της F1 εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τα εργαλεία προσομοίωσης: την υπολογιστική δυναμική ρευστών (CFD), την ίδια την αεροδυναμική σήραγγα και τη συσχέτιση μεταξύ του πραγματικού μονοθεσίου στην πίστα και αυτών των εργαλείων.»

«Είναι ένας τομέας που απαιτεί μεγάλη ανάπτυξη. Μπορείς να αγοράσεις ένα πακέτο CFD από το ράφι, αλλά πρέπει να το βελτιώσεις, να μάθεις να το χρησιμοποιείς, όπως και μια αεροσήραγγα, όπου μπορείς να αγοράσεις υλικό αλλά πρέπει να γράψεις λογισμικό για να οδηγήσεις το σύστημα κίνησης. Το ίδιο ισχύει και για έναν προσομοιωτή οδηγού μέσα στο κύκλωμα. Μπορεί να έχεις το καλύτερο σύστημα κίνησης στον κόσμο, αλλά αν δεν έχετε τη μοντελοποίηση που το συνοδεύει, και τη συσχέτιση με το αεροδυναμικό μοντέλο, τη συσχέτιση με το μοντέλο ελαστικών κ.ο.κ., δεν θα είναι χρήσιμο. Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο.»

Για την διαβόητη προτίμησή του στους παραδοσιακούς τρόπους του μολυβιού και του σχεδιαστηρίου, σε αντίθεση με τα μοντέρνα εργαλεία ο Νιούι είπε πως «Πολύς λόγος γίνεται για το ότι χρησιμοποιώ ένα σχεδιαστήριο και όχι ένα σύστημα CAD! Για μένα, προσωπικά, είναι σαν μια γλώσσα – η πρώτη μου γλώσσα. Μεγάλωσα με σχεδιαστήριο- τα συστήματα CAD δεν ενηλικιώθηκαν πραγματικά μέχρι τη δεκαετία του 1990. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το CAD, σε βασικό επίπεδο, αλλά θα είμαι πιο αργός.

«Αν έχω ένα σχέδιο στο σχεδιαστήριο, με 100 γραμμές, έχω πιθανώς σχεδιάσει 200 γραμμές για να φτάσω σε αυτό το σημείο και έχω σβήσει εκατό. Αλλάζω τα πράγματα καθώς αναπτύσσω μια ιδέα, και στον πίνακα μπορώ να έχω τα πάντα μπροστά μου σε αξιοπρεπή κλίμακα, αντί να μεγεθύνω σε μεμονωμένα εξαρτήματα, κάτι που τείνεις να κάνεις στο CAD. Ο τρόπος που εργάζομαι έχει κάποια πλεονεκτήματα – αλλά και κάποια μειονεκτήματα, με το μεγαλύτερο ίσως να είναι ότι ό,τι κάνω πρέπει να μεταφράζεται. Όταν είμαι σε πλήρη απασχόληση, υπάρχουν πιθανώς τρία άτομα που σαρώνουν τα σχέδιά μου και τα μετατρέπουν σε επιφάνειες. Αν είχατε πάρα πολλά άτομα στον οργανισμό που εργάζονται με ένα σχεδιαστήριο, θα ήταν πολύ αναποτελεσματικό.»

«Όλο και περισσότερο όμως, με την παραμετρική μοντελοποίηση στα συστήματα CAD, μπορείτε να πάτε κατευθείαν σε αυτό. Έχει εξελιχθεί πολύ την τελευταία δεκαετία και χωρίς αμφιβολία θα συνεχίσει να εξελίσσεται, και κάποια στιγμή θα βρεθώ στο λάθος μέσο – αλλά νομίζω ότι μέχρι τότε θα έχω συνταξιοδοτηθεί.»

Όσο για το πότε θα τον δούμε στην πίστα ο Νιούι απεκάλυψε ότι θα παρευρεθεί για πρώτη φορά φέτος στο Γκραν Πρι του Μονακό «μαζί με το μπλοκάκι» του.