Skip to content Skip to footer

Η γνώμη του MPS Motorsports για την απομάκρυνση του Κρίστιαν Χόρνερ από την Red Bull

Η Ιωάννα Καπουρνιώτη και ο Μάριος Γαντζούδης βγάζουν τα δικά τους συμπεράσματα για την αποχώρηση του Κρίστιαν Χόρνερ από τη Red Bull μετά από 20 χρόνια!

Κάθε δυναστεία, όσο εντυπωσιακή κι αν είναι, φτάνει αργά ή γρήγορα στο τέλος της. Στον κόσμο της Formula 1, όπου το παιχνίδι ισορροπεί ανάμεσα στην ταχύτητα και την πολιτική, οι αποχωρήσεις σπάνια είναι απλές υποθέσεις.

Η Red Bull, η ομάδα που ταύτισε το όνομά της με την κυριαρχία και τις προκλήσεις της τελευταίας εικοσαετίας, γυρίζει σήμερα σελίδα.

Ο Κρίστιαν Χόρνερ, ο άνθρωπος που έγινε το πρόσωπο, η φωνή και το «μυαλό» πίσω από κάθε θρίαμβο και κάθε κρίση της αυστριακής ομάδας, δεν ανήκει πια στην οικογένεια της Red Bull.

Ύστερα από δύο δεκαετίες σταθερής παρουσίας, γεμάτες τίτλους, αμφιλεγόμενες στιγμές και ανεπανάληπτες μάχες, η απομάκρυνση του Χόρνερ δεν είναι απλώς ένα διοικητικό γεγονός. Είναι το οριστικό τέλος μιας ολόκληρης εποχής.

Και ίσως το πιο δύσκολο ερώτημα να μην είναι το «γιατί έφυγε», αλλά το «ποιος θα μπορέσει ποτέ να γεμίσει το κενό του».

Ιωάννα Καπουρνιώτη: «Καμία δυναστεία δεν κρατάει για πάντα – ούτε καν εκείνη που χτίστηκε για να μοιάζει ανίκητη»

Ήταν σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κανείς τη Red Bull Racing χωρίς τον Κρίστιαν Χόρνερ. Είκοσι χρόνια, έξι τίτλοι Κατασκευαστών, οχτώ τίτλοι Οδηγών, αμέτρητες νίκες και ατελείωτες στιγμές στο επίκεντρο των πιο έντονων μαχών της Formula 1. Κι όμως, το φαινομενικά αδιανόητο συνέβη: ο άνθρωπος που ταύτισε το όνομά του με τη σύγχρονη κυριαρχία της Red Bull, αποχωρεί.

Παρόλα αυτά, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το τέλος αυτής της διαδρομής δεν είναι και τόσο παράλογο παρόλο που η απομάκρυνσή του, αποδεικνύει κάτι πιο βαθύ: καμία δυναστεία δεν κρατά για πάντα, όσο πανίσχυρη κι αν φαίνεται. Το άθλημα αλλάζει. Οι ισορροπίες μετατοπίζονται, τα συμφέροντα γίνονται πιο περίπλοκα και, εν τέλει, όλοι είναι αναλώσιμοι — ακόμα κι εκείνοι που κάποτε έμοιαζαν αμετακίνητοι.

Η Red Bull χάνει έναν άνθρωπο που ήξερε πώς να διαχειρίζεται κάθε κρίση, κάθε ένταση, και να κρατά ενωμένη την ομάδα. Ήταν ο άνθρωπος που καθόριζε τη νοοτροπία της ομάδας: σκληρή, φιλόδοξη, πολλές φορές προκλητική, αλλά πάντα προσανατολισμένη στη νίκη.

Αυτή η αποχώρηση, όμως, σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Όχι μόνο για τη Red Bull, αλλά και για τη Formula 1. Η ομάδα μπορεί να συνεχίσει να κερδίζει ή μετά την απουσία του να καταστραφεί τελείως, όμως το σίγουρο είναι ότι τίποτα δε θα είναι ακριβώς το ίδιο χωρίς τον Χόρνερ. Κι αυτό, ίσως, λέει πολλά για τη σημασία του στην ομάδα.

Μαζί με όλες τις φήμες περί αποχώρησης του Μαξ Φερστάπεν, η Red Bull θα περάσει μια “κρίση” αλλά ίσως και αυτή να είναι η αφορμή για μια αλλαγή στην πορεία της ομάδας, σε μια νέα εποχή με νέα πρόσωπα και ιδέες.

Μάριος Γαντζούδης: «Ο Χόρνερ έπεσε στα ίδια λάθη με την Mclaren του Ρόν Ντένις»

Το τέλος του Χόρνερ άρχισε πέρσι και επισημοποιήθηκε φέτος. Ήταν εμφανές από ένα σημείο και μετά πως η εντός πίστας επιτυχία του εξαγόραζε χρόνο ύστερα από το σκάνδαλο απρεπούς συμπεριφοράς και την δημόσια διαμάχη με τον Γιος Φερστάπεν. Όσο είχε την απόλυτη στήριξη της οικογένειας Γιουβίντια -που κατέχει το 51% της Red Bull -και την στήριξη του Μίλτον Κέινς, είχε την ευκαιρία να αποδείξει πως όλοι οι άλλοι ήταν αναλώσιμοι εκτός από τον ίδιο. Τον αρχιτέκτονα του εγχειρήματος. Τον άνθρωπο που κατάφερε με τις κινήσεις του να χτίσει μια αυτοκρατορία… δις!

Όμως ο ίδιος (ως ένα σημείο) έβαλε την φωτιά που γκρέμισε την παντοκρατορία. Όταν μέσω του Ντέιβιντ Κούλθαρντ κατάφερνε να πείσει τον Άντριαν Νιούι να εγκαταλείψει την McLaren και να πάει στην Red Bull, αυτό έγινε εν μέρει γιατί ο Νιούι ένιωθε απογοητευμένος και περιορισμένος δημιουργικά από το «σύστημα Μάτριξ» που είχε εφαρμόσει ο επικεφαλής της Βρετανικής ομάδας τότε, Ρον Ντένις, ως απότοκο της παραλίγον φυγής του Νιούι προς την Jaguar το 2001. Αυτό έπρεπε να θυμίσει στον Χόρνερ σχεδόν 20 χρόνια μετά πως ο σπουδαιότερος σχεδιαστής όλων των εποχών θέλει το κατάλληλο περιβάλλον για να λειτουργήσει.

Το ίδιο και τα άλλα μακροχρόνια στελέχη που «την έκαναν» όπως ο Τζόναθαν Γουίτλι και ο Ρομπ Μάρσαλ. Ναι, δεν ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος για το χάος και τον εμφύλιο του 2024, όμως ίσως για το καλό της ομάδας έπρεπε να είχε παραιτηθεί τότε. Παραμένοντας πεισματικά στον «αυτοκρατορικό θρόνο» έφερε ο ίδιος την πτώση του, πεπεισμένος ότι ο Πιερ Βασέ μπορεί να αντικαταστήσει τον Νιούι πλήρως ή ότι ο Γουίτλι είναι και αυτός αναλώσιμος. Έτσι με την θέση της Red Bull ολοένα και δυσχερέστερη ενόψει του 2ου μισού της χρονιάς αλλά και του 2026 ήρθε τελικά η πτώση του τελευταίου κομματιού του παζλ… Του αρχηγού. Τώρα ο κλήρος πέφτει στον Λοράν Μεκίς να συμμαζέψει το χάος και αναμένουμε να δούμε αν θα το καταφέρει!