Θανάσης Στύλος
10 Sep
10Sep

Το επίτευγμα της ΕΠΟ να κάνει μέλος της Εθνικής Ελλάδος ένα «ακατέργαστο διαμάντι» μπορεί να αποβεί καθοριστικό τα επόμενα χρόνια για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αναλύει ο Θανάσης Στύλος.

Ο Χρήστος Ζαφείρης είναι και επίσημα μέλος της Εθνικής ομάδας της χώρας μας, καθώς στο παιχνίδι απέναντι στην Φινλανδία έκανε το ντεμπούτο του και αναμένουμε τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει, σε εθνικό αλλά και σε συλλογικό επίπεδο.

Ταλέντο ολκής 

Ο Χρήστος γεννήθηκε στην Αθήνα το 2003 και σε ηλικία 10 ετών μετακόμισε στην Νορβηγία με την οικογένειά του. Εκεί έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά και έπειτα επαγγελματικά του βήματα στο ποδόσφαιρο και θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στη χώρα. Από την Κ15 μέχρι την Κ21 ήταν βασικό στέλεχος των «μικρών» εθνικών ομάδων της Νορβηγίας μετρώντας συνολικά 42 συμμετοχές , ενώ στην Κ21 χρίστηκε και αρχηγός του συνόλου του νορβηγικού συγκροτήματος. 

Παράλληλα, έχουν καταγραφεί και 3 συμμετοχές με την Κ16 της εθνικής Ελλάδος, εγκαλούμενος από τον τότε προπονητή της Νίκο Κεχαγιά, ωστόσο μετά για κάποιον περίεργο λόγο τα σημάδια χάθηκαν και δεν ξαναυπήρξε κλήση του Ζαφείρη στα υπόλοιπα ηλικιακά τμήματα της Εθνικής. 

Επαγγελματικά βήματα 

Ο 21χρονος μέχρι τα 14 του έπαιξε στην Φόρνεμπου, την Λίλεστρομ και την Φιέλαμαρ. Επόμενο σκαλοπάτι στην καριέρα του ήταν η Βαλερένγκα, στην οποία ο Ζαφείρης «ανδρώθηκε» ποδοσφαιρικά, ωστόσο δεν κατάφερε να «στεριώσει» στην πρώτη ομάδα και έτσι βρήκε αλλού το ποδοσφαιρικό του «λιμάνι» στα 17 του χρόνια. 

Ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα υπογράφοντας συμβόλαιο το 2020 στην Νορβηγική Γκρόρουντ, η οποία αγωνίζεται στην δεύτερη κατηγορία της χώρας. Μετά από ακριβώς έναν χρόνο κατάφερε να «εξαργυρώσει» τις εμφανίσεις του και να μετακινηθεί σε μία μεγάλη και ιστορική ομάδα της Νορβηγίας, την Χαουγκεσουντ, υπογράφοντας συμβόλαιο 4,5 χρόνων, ωστόσο στάλθηκε δανεικός τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του, πίσω στην Γκρόρουντ.

Το 2022 ήρθε η μεγάλη στιγμή για τον Ζαφείρη να κάνει το ντεμπούτο του στην Eliteserien με την Χάουγκεσουντ ενάντια στην Σάντελφιορντ σε μια ήττα με 3-1. Αμέσως μετά από αυτό το ντεμπούτο, η πορεία του ήταν αξιοθαύμαστη και η άνοδος του ραγδαία. Ο Χρήστος ξεχώριζε «σαν την μύγα μες το γάλα» και έτσι έφτασε η ώρα για το μεγάλο βήμα τον Ιανουάριο του 2023, όπου η Σλάβια Πράγας έκανε μια αξιοπρεπέστατη πρόταση, 2,6 εκατ. ευρώ, στην Χάουγκεσουντ για να κάνει τον παίκτη δικό της. 

Η παρουσία του μέχρι τώρα στον τσέχικο σύλλογο είναι όχι απλά ενθαρρυντική αλλά τρομακτική, καθώς έχει γίνει βασικό «γρανάζι» στην μεσαία γραμμή της Σλάβια Πράγας. Οι πιο πρόσφατες εμφανίσεις του ήταν στα προκριματικά του Τσάμπιονς λιγκ εκεί όπου ο Έλληνας χαφ έκανε τρομερά παιχνίδια, έχοντας μεγάλη επιρροή στο παιχνίδι και στο σκοράρισμα της ομάδας του. 

Στα παιχνιδια ενάντια σε Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ και Λιλ, ήταν αψεγάδιαστος και κατάφερε σε αυτά τα 4 ματς να σκοράρει 1 γκολ και να μοιράσει μια ασίστ. Ωστόσο, η Σλάβια Πράγας δεν κατάφερε να μπει στο League Stage του Τσάμπιονς λιγκ, αφού αποκλείστηκε στο «νήμα» από την Λιλ, αφήνοντας μια πικρή γεύση στο τέλος. Με την Σλάβια μέχρι στιγμής μετράει 65 συμμετοχές σε εγχώριες και ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 6 γκολ και 7 ασίστ. 

Εθνική Ελλάδας 

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς απέκτησε «8αρι εξ ουρανού» το οποίο μπορεί να αποτελέσει βασικό στέλεχος της ομάδας του Σέρβου τεχνικού για τα επόμενα 10 χρόνια τουλάχιστον. Η Εθνική πονούσε πολύ στην «θέση 8» και είχε έλλειψη δημιουργικών κεντρικών χαφ με αποτέλεσμα να παίζει χωρίς φαντασία στο κέντρο, κάτι το οποίο δεν βοηθούσε καθόλου την ανάπτυξη του παιχνιδιού και την κυκλοφορία της μπάλας.  

Ένα χαφ σαν τον Ζαφείρη ήταν ότι έπρεπε για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς ο οποίος αυτήν την στιγμή «τρίβει τα χέρια του» μετά την επιλογή του παίκτη να εκπροσωπήσει τα χρώματα της χώρας μας. Η κινητοποίηση της ΕΠΟ και του Μάκη Γκαγκάτση για την ένταξη του Χρήστου στην Εθνική Ελλάδος, ήταν γρήγορη και πραγματοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς και έτσι λύθηκε το πρόβλημα της ομάδας στην μεσαία γραμμή για τον νέο προπονητή της Εθνικής. 

Στις 07/09 ο άσος της Σλάβια έκανε το ντεμπούτο του με την Εθνική Ελλάδας υπό τις οδηγίες του Γιοβάνοβιτς,αγωνιζόμενος για 25 λεπτά απέναντι στην Φινλανδία. Η εμφάνιση του έδειξε την όρεξη και την δίψα που έχει να δείξει πολλά πράγματα στους Έλληνες φιλάθλους αλλά κυρίως στον Σέρβο τεχνικό 

Σήμερα (10/09,21:45) αναμένουμε την επιλογή του Ζαφείρη ως βασικό χαφ απέναντι σε μια σκληροτράχηλη ομάδα όπως την Ιρλανδία, έτσι ώστε να δημιουργήσει ρήγματα και να κινήσει τα νήματα όπως εκείνος ξέρει, να είναι ο μαέστρος της Εθνικής Ελλάδας. 

Η παρουσία του Ζαφείρη στο χορτάρι προκαλεί ευχαρίστηση και χαρά στους φιλάθλους. Το μέλλον είναι ενθαρρυντικό και αισιόδοξο για τον ίδιο, καθώς έχει καταφέρει να γίνει βασικό στέλεχος σε ένα από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης μόλις στα 21 του χρόνια. 

Ας ελπίσουμε ο ταλαντούχος μέσος να είναι υγιής σε όλη του την καριέρα και να φτάσει σε επίπεδο που δεν έχει καταφέρει κανένας Έλληνας ποδοσφαιριστής διαχρονικά.

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.