Λευτέρης Τσαχουρίδης
26 Jul
26Jul

Το ημερολόγιο έδειχνε 26 Ιουλίου 1996, βρισκόμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, εκεί που εκείνη την ημέρα λάμβανε χώρα ο τελικός της άρσης βαρών με την συμμετοχή του Πύρρου Δήμα, ένας τελικός που έμελλε να μείνει για πάντα στην ιστορία.

Το γεγονός ότι ο Πύρρος Δήμας είχε ήδη καταφέρει από τους Ολυμπιακούς αγώνες της Βαρκελώνης να φέρει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία των 82,5 κιλών είχε γεμίσει άπαντες με προσδοκίες ότι ένα ακόμα ολυμπιακό μετάλλιο στο αγώνισμα της άρσης βαρών θα προστίθονταν στην συλλογή της χώρας μας.

Οι προσδοκίες δικαιώθηκαν, καθώς ο Πύρρος Δήμας έφτασε στην κατάκτηση ενός ακόμη χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου, αυτή τη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα καταφέρνοντας να σηκώσει 180 κιλά στο αράσε, 212.5 στο ζετέ και 392.5 στο σύνολο.

Στην ιστορία όμως δεν έμεινε μόνο το χρυσό του Πύρρου Δήμα στις 26 Ιουλίου 1996 στην Ατλάντα αλλά και η φράση του προπονητή του Χρήστου Ιακώβου, ο οποίος προκειμένου να τον εμψυχώσει του είπε " Κάτσε κάτω από την μπάρα", μια φράση που συνεχίζουμε να ακούμε μέχρι και σήμερα.

Τα λόγια για τον Πύρρο Δήμα και το μεγαλείο του ως αθλητής είναι περιττά. Στην διάρκεια της καριέρας κατάφερε να φτάσει στην κατάκτηση δύο ακόμη ολυμπιακών μεταλλίων (χρυσό στο Σίδνεϋ το 2000 στα 85 κιλά και χάλκινο στην Αθήνα το 2004 στα 85 κιλά). 

Στην διάρκεια της καριέρας του και προτού αποφασίσει να σταματήσει πρόλαβε να σημειώσει 11 Παγκόσμια ρεκόρ.

Οι τιμές για τον ίδιο δεν σταμάτησαν ούτε αφότου σταμάτησε την καριέρα του, αφού έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας, εισήχθη στο Hall of Fame της διεθνούς ομοσπονδίας άρσης βαρών το 2009 και ανακηρύχθηκε πρέσβης καταπολέμησης του ντόπινγκ στον αθλητισμό το 2011.


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.