12 Jul
12Jul

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν σε δηλώσεις του ο πρώην προπονητής των «κανονιέρηδων», Αρσέν Βενγκέρ.

Ο Αρσέν Βενγκέρ μίλησε για το Euro 2024, τις τακτικές διαφορές που εντοπίζει σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και την εποχή που έφτασε μια ανάσα από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Sport24:

- Κύριε Βενγκέρ, πώς είδατε από την σκοπιά του προπονητή αυτό το παιχνίδι με τους τόσους σπουδαίους βετεράνους;


«Είναι πολύ ωραίο που βλέπω πως πολλοί από αυτούς τους παίκτες παραμένουν σε καλή φόρμα. Είναι ωραίο το γεγονός πως τόσοι Έλληνες ήρθαν εδώ (σ.σ.: Έσεν) για να δουν αυτό το φιλικό. Σημαίνει πως οι διεθνείς της Ελλάδας άφησαν καλές αναμνήσεις σε όλο τον κόσμο. Ήμουν κι εγώ στο Euro 2004 για να δω τα παιχνίδια και σήμερα (σ.σ.: χθες) είδα κάποιους παίκτες που θυμάμαι. Αυτό που μου άρεσε ήταν όταν σκόραρε η Ελλάδα, οι πανηγυρισμοί ήταν όπως πριν από είκοσι χρόνια. Αυτό σημαίνει πως το παιχνίδι παραμένει σημαντικό για εκείνους. Φαίνεται κιόλας πως η Ελλάδα προετοιμάστηκε πολύ καλά γι'  αυτό το παιχνίδι» (γελάει).


- Είστε πολύ παθιασμένος με το ποδόσφαιρο και τους καλούς παίκτες. Ποιος πιστεύετε πως από αυτούς που είδαμε στο Euro 2024, έχει τις δυνατότητες να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο ποδοσφαιρικό αστέρα;


«Ο Κιλιάν Εμπαπέ και ο Έρλινγκ Χάλαντ είναι αυτοί που ξεχωρίζουν από τη νέα γενιά. Σε αυτή τη διοργάνωση είδαμε κι άλλα παιδιά, όπως ο Λαμίν Γιαμάλ. Θα έλεγα επίσης τον Νίκο Γουίλιαμς, τον Ρόντρι, που είχαν σπουδαίες εμφανίσεις. Μου φαίνεται πως το σύγχρονο ποδόσφαιρο εξελίσσεται γρήγορα. Δεν θα είναι μόνο δύο παίκτες που θα κυριαρχούν. Ίσως έχουμε περισσότερους παγκόσμιους αστέρες τα επόμενα χρόνια, αν κιόλας διδάσκουμε με επάρκεια τη νέα γενιά. Όλες οι ομοσπονδίες δουλεύουν καλύτερα πλέον, οι προπονητές είναι καλύτεροι. Ελπίζω να δούμε κάθε χρόνο κι έναν νέο αστέρα να εμφανίζεται».

- Πιστεύετε πως είδαμε κάτι καινούργιο από τακτικής άποψης;


«Θα έλεγα πως η βασική δομή μιας ομάδας έχει αυξηθεί. Οι απαιτήσεις για τους αμυντικούς, να είναι καλοί σε όλο και περισσότερα πράγματα, αύξησε κιόλας την πίεση. Αντίστοιχα, κι οι επιθετικοί πρέπει να αμύνονται και να μαρκάρουν πλέον. Σε κάθε θέση, οι απαιτήσεις αυξήθηκαν. Κάποιες φορές αυτό καταστρέφει τη δημιουργικότητα του παιχνιδιού. Η επιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση τι συμβαίνει στο γήπεδο, αλλά θα πρέπει να προσέξουμε να μην μπλοκάρουμε την πρωτοβουλία στο ποδόσφαιρο. Να βρούμε δηλαδή μια ισορροπία σε όλο αυτό, ώστε η τεχνολογία να μην καταστρέφει την πρωτοβουλία, αλλά να την ενισχύει. Για να μας ενθουσιάζει περισσότερο».


- Είδαμε την Ελλάδα να κατακτά το τρόπαιο το 2004, ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Στη φετινή διοργάνωση είδαμε την Ελβετία, την Αυστρία, την Αυστρία και τη Γεωργία να κάνουν κάτι διαφορετικό, αλλά ως εκεί.


«Φέτος είδαμε τη διαφορά ανάμεσα στις θεωρητικά "μικρές χώρες" και τα φαβορί. Η απόσταση μίκρυνε. Μπορούσες να δεις πως μπήκαν λίγα γκολ γενικά, λόγω της μείωσης της έντασης. Από τις μεγάλες χώρες, μόνο η Ισπανία και η Γερμανία παρήγαγαν επιθετικό ποδόσφαιρο. Δυστυχώς αναμετρήθηκαν νωρίς στη διοργάνωση, στα προημιτελικά».


- Έχετε συνεργαστεί με τόσους σπουδαίους παίκτες, υπάρχει κάποιος που να ξεχωρίζατε;


«Όταν είσαι προπονητής, είσαι σαν πατέρας, οπότε αγαπάς όλους τους παίκτες σου. Ως προπονητής, πρέπει να είσαι τυχερός κι εγώ ήμουν πολύ τυχερός γιατί συνεργάστηκα με τόσους σπουδαίους παίκτες. Δεν θέλεις να κάνεις διαχωρισμούς ανάμεσα στους παίκτες σου. Το καλό είναι πως όταν κοιτάζεις πίσω, βλέπεις και συνειδητοποιείς με πόσο σπουδαίους παίκτες συνεργάστηκες».


- Κάτι τελευταίο: φτάσατε ποτέ κοντά σε κάποια ελληνική ομάδα στο παρελθόν;


«Κάποια στιγμή ήμουν κοντά στον Ολυμπιακό, όταν ο κ. Κόκκαλης ήταν πρόεδρος. Μετά από επτά χρόνια στη Μονακό, ήμουν κοντά στον Ολυμπιακό, αλλά δεν έγινε κάτι».

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.