Λευτέρης Τσαχουρίδης
10 May
10May

Σε τυχερό αριθμό τείνει να μετατραπεί το τέσσερα αφού μέσα σε μια εικοσαετία έχουν συμβεί τεράστια πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο  σε χρονολογίες όπου φιγούραρε το 4 (2004,2014,2024). Πάμε όμως να δούμε ποια ήταν αυτά τα τρία σπουδαία γεγονότα που στιγμάτισαν τις τρεις αυτές χρονολογίες.

Κατάκτηση του Euro 2004 στην Πορτογαλία

Ήταν 12 Ιουνίου όταν ξεκινούσε στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Η Εθνική μας ομάδα μπορεί να βρίσκονταν στην εν λόγω διοργάνωση αλλά ούτε ο πιο τρελός οπαδός δεν θα μπορούσε να φανταστεί την πορεία που θα διέγραφε «το πειρατικό». 

Το ξεκίνημα ιδανικό με την εθνική μας ομάδα να καταφέρνει να επικρατήσει με 2-1 στην πρεμιέρα της διοργανώτριας Πορτογαλίας. Το σκορ για την Ελλάδα άνοιξε με όμορφο συρτό σουτ ο Καραγκούνης με τον Μπασινά να διπλασιάζει από την άσπρη βούλα τα τέρματα για το 2-0. Το μόνο που κατάφερε η Πορτογαλία ήταν να μειώσει με μια κεφαλιά του Ρονάλντο έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Φίγκο. 

Ακολούθησαν μια ισοπαλία αλλά και μια ήττα στην φάση των ομίλων. Η ισοπαλία ήρθε με αντίπαλο την Ισπανία όπου η Εθνική μας ομάδα αν και έμεινε πίσω από ένα γκολ του Μοριέντες κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση με τον Νικοπολίδη να κατεβάζει ρολά και και τον Χαριστέα να σκοράρει. 

Μπορεί η Ελλάδα να έχασε με 2-1 από την Ρωσία στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων παρόλα αυτά κατάφερε να προκριθεί χάρη στην διαφορά τερμάτων αφήνοντας εκτός την Ισπανία με το Σεϊταρίδη να πετυχαίνει το χρυσό γκολ στο 43΄ της αναμέτρησης κόντρα στην Ρωσία. 

Ένα – ένα τα εμπόδια ξεπερνιόταν από την Γαλανόλευκη που στον προημιτελικό άφησε εκτός την μεγάλη Γαλλία χάρη σε κεφαλιά του Χαριστέα έπειτα από σέντρα του Ζαγοράκη. 

Η Ελλάδα ως ένα από τα αουτσάιντερ είχε κάνει μια τεράστια υπέρβαση φτάνοντας στον ημιτελικό του Euro όπου και διασταύρωσε τα ξίφη της με την Τσεχία. Όλοι οι Έλληνες ξενύχτησαν μπροστά από τις οθόνες τους παρακολουθώντας την ιστορική αυτή αναμέτρηση η οποία οδηγήθηκε στην παράταση. Η ιστορία συνέχισε να γράφεται στο 106΄ με τον Τσιάρτα να εκτελεί ένα κόρνερ, τον Δέλλα να πιάνει την κεφαλιά για το 1-0 που ήταν και το τελικό σκορ στέλνοντας την Εθνική μας ομάδα στο μεγάλο τελικό. 

Αυτό που στην αρχή έμοιαζε ένα άπιαστο όνειρο πλέον ήταν μόλις 90 λεπτά μακριά.

 Στο μεγάλο τελικό η Ελλάδα του Ρεχάγκελ είχε μπροστά της ένα πολύ δύσκολο έργο κόντρα στην διοργανώτρια Πορτογαλία που ήθελε να πάρει την ρεβάνς για την ήττα από την Εθνική μας ομάδα στη φάση των ομίλων. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, καθώς η ομάδα του Ρεχάγκελ το έκανε ξανά παίρνοντας δεύτερη νίκη απέναντι στους διοργανωτές Πορτογάλους. Το παιχνίδι βρίσκονταν στο 56΄όταν εκτελέστηκε ένα κόρνερ από τον Μπασινά με τον Χαριστέα να πηδά ψηλότερα από όλους για να γράψει το 1-0. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε την Εθνική μας ομάδα να πανηγυρίζει την κατάκτηση του Euro μέσα στην Πορτογαλία. 


Οι απανταχού Έλληνες ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας την τεράστια αυτή επιτυχία και η 4η Ιουλίου 2004 έμεινε για πάντα στην ιστορία.

 Mundial 2014 

Δέκα χρόνια αργότερα το Ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν έτοιμο να ζήσει μια εξίσου μεγάλη στιγμή έστω και αν αυτή δεν συνοδεύτηκε από την κατάκτηση κάποιου τροπαίου. 

Το 2014 ήταν η χρονιά που η Εθνική μας ομάδα πήρε την πρόκριση για το Mundial που διεξάγονταν στα γήπεδα της Βραζιλίας. Το ξεκίνημα μπορεί να μην ήταν το καλύτερο δυνατό, αφού η Ελλάδα του Σάντος γνώρισε την ήττα με 3-0 από την Κολομβία.

 Η υπόθεση πρόκριση φάνταζε εξαιρετικά δύσκολη πλέον! Τελικά όμως αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ακατόρθωτη! 

Αρχικά ήταν στις 20 Ιούνιου όταν η Ελλάδα έδινε τον πρώτο της πρόωρο τελικό με φόντο την πρόκριση στην φάση των 16. Σε μια αναμέτρηση κόντρα στην Ιαπωνία η Εθνική μας ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη, 0-0. Πλέον χρειάζονταν νίκη και μόνο νίκη αν ο Σάντος και οι παίκτες του ήθελαν να προκριθούν στην φάση των 16!

 Το ημερολόγιο έδειχνε 24 Ιουνίου όταν η Ελλάδα έδινε την μεγαλύτερη μάχη μέχρι την επόμενη κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού. Ο αριθμός 4 θα έλεγε κανείς αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά κρυφό γούρι μας!

 Το σκορ είχε ανοίξει στο 42΄ ο Ανδρέας Σάμαρης με την Ακτή Ελεφαντοστού να φτάνει παρόλα αυτά στην ισοφάριση με τον Γουίλφριντ Μπόνι στο 74΄. Όλα έδειχναν ότι η πορεία της Ελλάδας στα γήπεδα της Βραζιλίας θα σταματούσε εκεί, όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στην τελευταία φάση της αναμέτρησης η Ελλάδα κέρδισε πέναλτι, ο Σαμαράς βρέθηκε απέναντι στο Μπαρί στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα για να γράψει το 2-1 και να στείλει την χώρα μας στους 16 του Mundial.


 Στην φάση των 16 η Εθνική μας ομάδα αντιμετώπισε την Κόστα Ρίκα το εμπόδιο της οποίας αποδείχθηκε ανυπέρβλητο. Οι Κοσταρικανοί άνοιξαν το σκορ με τον Ρούιθ στο 54΄με τον Παπασταθόπουλο να ισοφαρίζει για την Ελλάδα στο 90+1΄ στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση. Ούτε η παράταση αποδείχθηκε ικανή να χωρίσει τις δύο ομάδες με αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στα πέναλτι. Εκεί ο Νάβας έπειτα από μια σπουδαία εμφάνιση κατάφερε να στείλει την Κόστα Ρίκα στους 16 (5-3 ήταν το τελικό σκορ στην διάρκεια των πέναλτι). 

Επιστροφή στο σήμερα και την τεράστια πορεία του Ολυμπιακού  Δέκα χρόνια μετά την πρόκριση στους 16 του Mundial ήταν η ώρα να γραφτεί  ακόμα μια χρυσή σελίδα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή τη φορά μπορεί να μην ήταν η Εθνική ομάδα η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί στο Euro γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την Γεωργία αλλά ένας ελληνικός σύλλογος και πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός. 

Αυτό που έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός σε όλα τα αθλήματα φέτος φαντάζει πραγματικά αδιανόητο (τελικός  Champions League Πόλο Γυναικών, Τελικός Χάντμπολ Ανδρών, Τελικός Youth League, Final Four Euroleague, Τελικό Conference League, ενώ και μια ανάσα από πρόκριση στο τελικό του Champions League Πόλο Ανδρών). 

Μιας και μιλάμε για ποδόσφαιρο όμως ας παραμείνουμε σε αυτό! 

Η αρχή έγινε από τους νέους οι οποίοι χάραξαν το δρόμο για την ανδρική ομάδα. Η  πορεία των χρυσών μωρών του Συλαιδόπουλου  στο Youth League μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από παραμύθι. Εκεί η Κ 19 του Ολυμπιακού κατάφερε να φύγει νικήτρια επικρατώντας κορυφαίων Ευρωπαϊκών συλλόγων. 

Η ξέφρενη πορεία ξεκίνησε από τον αποκλεισμό της Ίντερ με την κανονική διάρκεια να ολοκληρώνεται στο ισόπαλο 0-0 και τον Ολυμπιακό να παίρνει παρόλα αυτά την πρόκριση στην διαδικασία των πέναλτι με 6-5.

 Επόμενο εμπόδιο ήταν η Λανς η οποία και κατάφερε να βάλει δύσκολα στους Πειραιώτες παίρνοντας προβάδισμα δύο τερμάτων χάρη στα γκολ των Σισούμπα (19΄) και Φοφανά (52΄), ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε την απάντηση μειώνοντας αρχικά με τον Κωστούλα (58΄) και ισοφαρίζοντας εν συνεχεία με τον Πνευμονίδη (62΄). Το ισόπαλο 2-2 είχε ως αποτέλεσμα η αναμέτρηση να οδηγηθεί στα πέναλτι με τον Ολυμπιακό να επικρατεί με 4-2 στην ρώσικη ρουλέτα παίρνοντας μια ακόμη πρόκριση. 

Στον προημιτελικό ο Ολυμπιακός διασταύρωσε τα ξίφη του με την Μπάγερν. Ο τίτλος του φαβορί δεν ανήκε στους ερυθρόλευκους οι οποίοι κατάφεραν για ακόμα μια φορά να διαψεύσουν εντός του γηπέδου τα όποια σενάρια τους ήθελαν να μην προκρίνονται. Μουζακίτης (32΄) Παπακανέλλος (35΄) και Κωστούλας (40΄) έστειλαν τους Πειραιώτες στα αποδυτήρια με αέρα τριών τερμάτων. Το μόνο που κατάφερε η Μπάγερν ήταν να μειώσει με γκολ του Ράμσακ (63΄).

 Ακολούθησε το Final Four της Νιόν με τον Ολυμπιακό να βρίσκεται μόλις δύο παιχνίδια μακριά από την κατάκτηση του Youth League.

 Πρώτο εμπόδιο ήταν η Ναντ. Η κανονική διάρκεια δεν κατάφερε να χωρίσει τις δύο ομάδες με αποτέλεσμα το παιχνίδι να οδηγηθεί στα πέναλτι με τον Ολυμπιακό να αναδεικνύεται νικητής με 3-1. 

Ήταν 22 Απριλίου όταν οι νέοι του Ολυμπιακού έδιναν το μεγαλύτερο παιχνίδι της ζωής τους για το τελικό του Youth League. Ένα μαγικό εξάλεπτο αποδείχθηκε ικανό για να φτάσει ο Ολυμπιακός στην κατάκτηση του τροπαίου Μουζακίτης (60΄) Παπακανέλλος (61΄) και Μπακούλας (66΄) διαμόρφωσαν το τελικό 3-0 κατακτώντας με αυτό το τρόπο το Youth League.


Πλέον τα χρυσά μωρά του Ολυμπιακού να διεκδικήσουν το Διηπειρωτικό κόντρα στην Φλαμένγκο το προσεχές καλοκαίρι.

 Στο δρόμο που χάραξαν οι νέοι του Ολυμπιακού βαδίζει και η ανδρική ομάδα του ομάδα που έχει καταφέρει να αποκλείσει κατά σειρά Φερεντσβάρος, Μακάμπι Τελ Αβίβ (έπειτα από μια τρομερή ανατροπή όπου την με 1-4 στο Καραϊσκάκης έκανε μαγική ανατροπή επικρατώντας με 1-6 στην ρεβάνς). 

Αυτή η ανατροπή αποδείχθηκε και το καύσιμο για την συνέχεια με τον Ολυμπιακό να περνά τόσο το εμπόδιο της Φενερμπαχτσέ στην διαδικασία των πέναλτι με ήρωα τον Κωνσταντίνο Τζολάκη όσο και αυτό της Άστον Βίλα την οποία και κέρδισε με 2-4 στην Αγγλία και 2-0 στο Καραϊσκάκης έχοντας ως κορυφαίο τον Αγιουμπ Ελ Κααμπί που με 5 γκολ σε δύο παιχνίδια έχει μόλις ο δεύτερος παίκτης που πετυχαίνει τόσα γκολ σε ημιτελικό μετά τον Ραδαμέλ Φαλκάο. 


Μετά την πρόκριση στο τελικό εκατοντάδες φίλοι του Ολυμπιακού σε όλη την Ελλάδα ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν την μεγάλη αυτή πρόκριση.


Μένει πλέον να δούμε αν αυτός ο μαγικός αριθμός τέσσερα θα σπάσει την παράδοση που θέλει τις Ιταλικές ομάδες να φτάνουν στην κατάκτηση του τροπαίου όταν οι τελικοί διασυλλογικών διοργανώσεων έχουν διεξαχθεί στην χώρα μας. 

Είδωμεν λοιπόν και μακάρι να μην χρειαστεί να περιμένουμε το 2034 για να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.