Στάθης Μπάστας
29 Aug
29Aug

Ο Λάντο Νόρις εξηγεί πώς έχει μάθει να διαχειρίζεται την εξωτερική πίεση εν μέσω της μάχης του για το  παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Με μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η μάχη του τίτλου αυτό το Σαββατοκύριακο στον 16ο γύρο στη Μόντσα, ο Νόρις - που βρίσκεται πλέον στην έκτη του σεζόν στο άθλημα - ρωτήθηκε για το αν η αυξημένη προσοχή τον έχει οδηγήσει να αλλάξει την προσέγγισή του στο αγωνιστικό Σαββατοκύριακο ή ακόμα και στον τρόπο που διαχειρίζεται το οδηγικό του στυλ.


«Πιθανότατα όχι τόσο πολύ όσο θα νόμιζε κανείς. Πάλεψα πολύ με αυτό όταν ξεκίνησα στη Formula 1, όπως κατά τον πρώτο, δεύτερο χρόνο και στον τρίτο. Επειδή τότε πάλεψα τόσο πολύ με αυτό, νιώθω ότι έμαθα αρκετά καλά πώς να το διαχειρίζομαι, και αυτό με έχει βοηθήσει στη θέση που βρίσκομαι τώρα, όταν – ξέρω ότι ίσως δεν είμαι άμεσα στη μάχη για το πρωτάθλημα, όπου είμαι στήθος με στήθος με τον Μαξ – αλλά απλώς να αντιμετωπίζω περισσότερες ερωτήσεις και την πίεση του να σκέφτονται όλοι ότι πρέπει να αποδίδω κάθε Σαββατοκύριακο, γνωρίζοντας και εγώ ο ίδιος ότι πρέπει να αποδίδω κάθε Σαββατοκύριακο. Αλλά νομίζω, επειδή στο παρελθόν δυσκολεύτηκα λίγο με αυτό, νιώθω ότι τώρα μπορώ να το διαχειριστώ με πολύ καλύτερο τρόπο, και γι' αυτό δεν έχει μεγάλη επίδραση. Ταυτόχρονα, δεν το αισθάνομαι και τόσο πολύ. Νιώθω άνετα με το να βγω και να οδηγήσω, και αυτό είναι το μόνο που μπορώ πραγματικά να κάνω, να μην σκέφτομαι αυτά τα εξωτερικά πράγματα. Η θέση στην οποία βρίσκομαι τώρα, να μάχομαι για νίκες και για το πρωτάθλημα, ειλικρινά, μου φαίνεται σαν ένα ακόμα Σαββατοκύριακο».


Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το αν του αρέσει η πίεση, ο Νόρις απάντησε πώς ακόμα νιώθει νευρικότητα.
«Δεν το σκέφτομαι καθόλου. Νομίζω ότι υπάρχει πάντα πίεση. Ακόμα νιώθω πολύ νευρικός πριν από τα προκριματικά, πριν από τους αγώνες νιώθω ακόμα το ίδιο ενθουσιασμένος και το ίδιο νευρικός.
Σχεδόν δεν τρώω τίποτα τις Κυριακές, δυσκολεύομαι να πιω κάτι τις Κυριακές, απλά επειδή είμαι νευρικός και λόγω της πίεσης. Αλλά νομίζω ότι [έχει να κάνει με] το πώς το μετατρέπεις σε κάτι θετικό, πώς δεν το αφήνεις να σε επηρεάσει αρνητικά, πώς μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με καλό τρόπο για να σε βοηθήσει να εστιάσεις στα σωστά πράγματα και τα λοιπά. Είμαι σίγουρος ότι το κάνω τώρα και μάλλον θα το κάνω για πάντα, όταν μπαίνεις στο Q3 ή σε οποιονδήποτε γύρο προκριματικών όταν πρέπει να βγεις και να αποδώσεις, νιώθεις πάντα πεταλούδες στο στομάχι επειδή υπάρχει τόση νευρικότητα και πίεση, και ξέρεις ότι αν κάνεις κάτι – φρενάρεις μερικά εκατοστά ή ένα μέτρο πολύ αργά, ή στρίβεις τη λάθος στιγμή ή οτιδήποτε άλλο – τελείωσε.
Και η γνώση αυτού απλά σου δημιουργεί ένα πολύ έντονο συναίσθημα, αλλά ταυτόχρονα είναι ένα καταπληκτικό συναίσθημα, που δεν νιώθω ότι μπορείς να το αναπαράγεις σε πολλά άλλα αθλήματα ή σε πολλά άλλα πράγματα, δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Ακόμα νιώθω νευρικός και μάλλον θα νιώθω πάντα νευρικός».


Όσον αφορά το πόση επιπλέον αυτοπεποίθηση του έδωσε για το μέλλον η εντυπωσιακή φύση της νίκης του στο Ζάντβοορτ, ο Νόρις απάντησε: «Όχι πολύ. Η Μόντσα είναι μια πολύ διαφορετική πίστα.
Δίνει στην ομάδα μια καλή δόση αυτοπεποίθησης και πάντα μια μικρή ώθηση, αλλά δεν αλλάζει το συναίσθημά σου. Ξέρουμε ότι τα πηγαίνουμε καλά όλη τη χρονιά από το Μαϊάμι, κάνουμε πολύ καλή δουλειά και αυτό ήταν ένα Σαββατοκύριακο όπου όλα πήγαν τέλεια».


Σκεπτόμενος περαιτέρω για τις προοπτικές του ίδιου και της McLaren στη μάχη και για τα δύο πρωταθλήματα, ο δύο φορές νικητής αγώνων πρόσθεσε: «Πιέζουμε σκληρά κάθε Σαββατοκύριακο, ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε και τα δύο, ειδικά από την πλευρά των κατασκευαστών, φαίνεται πολύ πιο εφικτό από την πλευρά των οδηγών.
«Αλλά κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, η ομάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε».







Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.