Mpaladofatses
17 May
17May

Μια εβδομάδα πριν το Final Four της EuroLeague στο Βερολίνο η ομάδα των Μπαλαδόφατσων δίνει τα δικά της βραβεία για τη σεζόν που ολοκληρώθηκε.


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΝΔΡΟΣ

Μία ακόμη κανονική διάρκεια στην EuroLeague ολοκληρώθηκε και μας επιβεβαίωσε ξανά το πόσο ωραίο άθλημα είναι το μπάσκετ, ειδικά φέτος που και ο Ολυμπιακός αλλά και ο Παναθηναϊκός κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στο Final Four. Όσον αφορά τα βραβεία έχουμε και λέμε.

MVP της κανονικής διάρκειας: Μάικ Τζέιμς

Ναι, η Μονακό δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για το Βερολίνο και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται σε αυτό και η απόδοση του Τζέιμς στα πέντε παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε. Μέχρι εκεί όμως ο Αμερικανός γκαρντ έμοιαζε φέτος ανίκητος σε όλες τις μεριές του παρκέ, σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης. Ο 33χρονος κατακτά κατά τη γνώμη μου την κορυφή με μέσο όρο 17.9 πόντους, 4.1 ριμπάουντ, 5.1 ασίστ και 1.2 κλεψίματα σε 39 παιχνίδια σε κανονική διάρκεια και playoffs. 


Ο Rookie της χρονιάς: Κέντρικ Ναν

Ήρθε κι έδεσε για τον Παναθηναϊκό ΑKTOR η μεταγραφή του Ναν. Ο Αμερικανός έφτασε στην Ευρώπη για πρώτη φορά στην καριέρα του και λίγο έλειψε να κερδίσει και το βραβείο του MVP. Ο Ναν είναι το λιθαράκι που έπρεπε να μπει στο φετινό ρόστερ του «τριφυλλιού» για να φτάσει μέχρι το Final Four. Ο 28χρονος γκαρντ δεν χρειάστηκε ούτε λεπτό για να προσαρμοστεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και από νωρίς πήρε την μπαγκέτα στο παιχνίδι του Αταμάν και οδήγησε την ελληνική ομάδα στην τετράδα μετά από 12 χρόνια. Ο Ναν είναι ο αδιαμφισβήτητος καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος στη σεζόν για φέτος. 

 

Most Improved Player: Κίναν Έβανς

Unpopular opinion θα έλεγε κανείς. Ο Έβανς στην τρίτη του σεζόν στην EuroLeague έκανε ακόμα μεγαλύτερο μπαμ και από την πρώτη εμφάνιση του με τη φανέλα της Μακάμπι. Ειδικά, αν σκεφτεί κανείς τι πέρασε την προηγούμενη σεζόν, τότε ο Αμερικανός μπορεί να θεωρηθεί ως ο πιο βελτιωμένος παίκτης για φέτος. Ο 28χρονος έγραψε τρομερά νούμερα σε 34 παιχνίδια με μέσο όρο 17.3 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 3.9 ασίστ, 1.2 κλεψίματα και 18.3 PIR, ενώ όπως φαίνεται η παρουσία του αυτή τον οδηγεί να ενταχθεί σε ομάδα που πρωταγωνιστεί στη διοργάνωση, με τον Ολυμπιακό να είναι το φαβορί για τη μεταγραφή του. 


Highlight της σεζόν: Τρίποντο Καλάθη στο Game 5 με τη Μονακό και το κλέψιμο στη συνέχεια

Μία σεζόν με όμορφες φάσεις, με ωραίες ιστορίες και ανατριχιαστικές στιγμές ολοκληρώθηκε με το πρώτο σπάσιμο έδρας σε πέμπτο παιχνίδι στα playoffs. Στη συνέχεια ήρθε και το δεύτερο, αλλά για κακή τύχη του Ολυμπιακού η Φενέρ τον είχε προλάβει. Μάλιστα, οι Τούρκοι το έκαναν με πρωταγωνιστές τα δικά μας παιδιά. Ο Καλάθης ευστοχεί σε τρίποντο στην τελευταία επίθεση της ομάδας του Γιασικεβίτσιους και δίνει το προβάδισμα με 80-79, η Μονακό επαναφέρει, ο Παπαγιάννης εμποδίζει τον Οκόμπο και ο Καλάθης ολοκληρώνει το κλέψιμο και ουσιαστικά το πρώτο break σε Game 5 στην ιστορία της διοργάνωσης. Δικαιωματικά το highlight της χρονιάς. 

Στο 6:22 οι επίμαχες φάσεις:


Καλύτερος προπονητής της σεζόν: Εργκίν Αταμάν

Εδώ έχουμε ήδη αποτέλεσμα και είναι ο Τσους Ματέο. Αυτό δεν μας εμποδίζει όμως στο να πιστεύουμε πως ο κορυφαίος προπονητής της σεζόν είναι ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος όχι μόνο αναμόρφωσε τον Παναθηναϊκό ΑΚΤΟR, αλλά τον έφερε από 17ο στη 2η θέση και εν τέλει τον επανάφερε σε Final Four μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Σπαθιά να καταπιεί; Δεν έχω κάτι άλλο να πω, τα παραπάνω είναι αρκετά για να κερδίσει ο Αταμάν το βραβείο, αν και αυτό πήγε στην Ισπανία. Ισχυρή υποψηφιότητα ήταν και ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που έσωσε την Φενέρμπαχτσε και την οδηγεί πλέον προς στην κορυφή, αλλά και ο Γιώργος Μπαρτζώκας που θα βρεθεί με τον Ολυμπιακό σε 3ο συνεχόμενο Final Four στην πιο δύσκολη χρονιά από τις τρεις που προηγήθηκαν.


Καλύτερη πεντάδα: Μάικ Τζέιμς/ Σέιν Λάρκιν/ Μάριο Χεζόνια/ Χέιζ-Ντέιβις/ Ματίας Λεσόρ


Second team: Τόμας Γουόκαπ/ Κέντρικ Ναν/ Nτζάναν Μούσα/ Τορνικέ Σενγκέλια/ Μουστάφα Φαλ


ΑΡΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

MVP της κανονικής διάρκειας: Κέντρικ Ναν 

Μα φυσικά ο Κέντρικ Ναν... Ο Αμερικανός Γκαρντ είναι ο ορισμός του πιο πολύτιμου παίχτη. Ήταν αυτός που μετά τον ερχομό του άλλαξε την εικόνα της ομάδας του, την πήρε από το χέρι και την οδήγησε τόσο στην δεύτερη θέση στην Regular Season όσο και στο Final Four του Βερολίνου. Ο Ναν μετέτρεψε τον Παναθηναϊκό AKTOR από μια ακόμα καλή ομάδα σε διεκδικητή του τίτλου.

Ο rookie της χρονιάς: Κόντι Μίλερ-ΜακΙντάιρ

Rookie of the year ο Κόντι Μίλερ ΜακΙντάιρ. Οι Βάσκοι τον απέκτησαν από την τουρκική Γκαζιαντέπ και τσίμπησαν λαυράκι. Ο Αμερικανός και πολιτογραφημένος Βούλγαρος Γκαρντ στα 29 του χρόνια αγωνίστηκε για πρώτη φορά στα παρκέ της EuroLeague. Ωστόσο, όχι μόνο ανταπεξήλθε στο ανώτερο επίπεδο αλλά ήταν και από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του  η οποία έφτασε μέχρι τα Playoffs της διοργάνωσης. Highlights του στην σεζόν το Tριπλ-Νταμπλ με (20!) ασίστ κόντρα στην Βιλερμπάν και η εκτέλεση και των δυο ελληνικών ομάδων με buzzer-beater.

Most Improved Player: Άλεκ Πίτερς

Most improved player ο αναγεννημένος φέτος Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός φόργουορντ την περυσινή χρόνια αποτελούσε τον αναπληρωματικό του Σάσα Βεζένκοφ. Μετά την αποχώρηση ωστόσο του περυσινού MVP της EuroLeague για το NBA, ο Γιώργος Μπαρτζώκας αναβάθμισε τον ρόλο του Πίτερς μετατρέποντας τον σε starter. Ο Πίτερς εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία ανεβάζοντας κατακόρυφα τους μέσους όρους του. Συγκεκριμένα, από τους 5.1 πόντους που είχε την περυσινή σεζόν, έφτασε φέτος τους 13.4. Από ένας ρολίστας δηλαδή μετατράπηκε σε έναν από τους πιο κομβικούς παίκτες της ομάδας του. Αυτό μαρτυρά και την τρομερή βελτίωση του.

Highlight της σεζόν: Το πόστερ κάρφωμα του Ματίας Λεσόρ στον Βίνσεντ Πουαριέ μέσα στο WiZink Center

Καλύτερος προπονητής της σεζόν: Εργκίν Αταμάν

Ο Τούρκος τεχνικός επιβεβαίωσε φέτος την ισχύ του Αταμάν effect. Το τριφύλλι την περυσινή σεζόν είχε τερματίσει στην 17η θέση της Regular Season η οποία ήταν και η χειρότερη της ιστορίας του. Ωστόσο, ο Αταμάν ηγήθηκε του ολικού πράσινου rebuild. Σε μια καινούργια ομάδα, στην οποία οι μόνοι που είχαν παραμείνει από την προηγούμενη σεζόν ήταν οι Μάριους Γκριγκόνις και Λευτέρης Μαντζούκας, ο Αταμάν κατάφερε να μοιράσει ρόλους, να εξασφαλίσει την χημεία μεταξύ των παικτών του και να οδηγήσει τους πράσινους στην δεύτερη θέση της Regular Season και το Final Four του Βερολίνου παίζοντας ελκυστικό και συνάμα ουσιώδες μπάσκετ. Να θυμίσουμε ότι το ίδιο είχε καταφέρει και με την Αναντολού Εφές την σεζόν 2018/19.

Καλύτερη πεντάδα: Φακούντο Καμπάτσο / Κέντρικ Ναν / Μάριο Χεζόνια / Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις/ Ματίας Λεσόρ

Second team: Σέιν Λάρκιν / Μάικ Τζέιμς / Ντζάναν Μούσα /Τορνίκε Σενγκέλια / Έντι Ταβάρες


ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΕΡΖΗΣ

WHAT A SEASON? Τι ζήσαμε και φέτος; Οι δυο ελληνικές ομάδες είναι στο Final 4 του Βερολίνου, ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης άλλαξε και η μάχη για τα play-in έφτασε μέχρι και την τελευταία αγωνιστική. Πάμε στα βραβεία μας όμως. 

MVP της κανονικής διάρκειας: Ματίας Λεσόρ  

Μπορεί ο Μάικ Τζέιμς να αναδείχθηκε από τη διοργάνωση ως ο πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν, αλλά εγώ θα πάω κόντρα σε αυτό. Ο Ματίας Λεσόρ δε μπορεί να μην θεωρηθεί MVP με όσα έκανε μέσα στο παρκέ τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Ο Γάλλος σέντερ έδωσε τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, σε μια θέση που κακά τα ψέμματα, ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε κενό. Ο Λεσόρ είχε σε Μ.Ο 13,7 πόντους, 6,2 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1 κλέψιμο, και 1 μπλοκ ανά παιχνίδι, κάτι που τον έκανε να έχει βαθμό αξιολόγησης της τάξης του 19,6 σε μέσο όρο. The real MVP no matter what. 


O Rookie της χρονιάς: Κέντρικ Ναν

Εδώ νομίζω όλοι θα συμφωνήσουμε πως ο Κέντρικ Ναν, θα μπορούσε να είναι και υποψήφιος MVP της σεζόν. Ας μείνουμε όμως στο Rookie of the season, αφού ο Αμερικανός έχει την ευκαιρία να στεφθεί πολυτιμότερος παίκτης της σεζόν από την επόμενη, αφού ανανέωσε με το τριφύλλι και είναι στο χέρι του η παραμονή του στην Ευρώπη και τον Παναθηναϊκό. 

Ο Αμερικανός γκαρντ άλλαξε όλη τη σεζόν των "πράσινων" και τους έκανε άξιους διεκδικητές του τίτλου. Μαζί με τον Ματίας Λεσόρ είναι και μέσα στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης όπως ψηφίστηκε από τους ιθύνοντες. Ο Ναν είχε σε μέσο όρο 15,9 πόντους, 2,6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο ανά παιχνίδι, με βαθμό αξιολόγησης στο 11,7. Ήταν ο πολυτιμότερος παίκτης του Παναθηναϊκού στη σειρά των playoffs ενάντια στην Μακάμπι και εκείνος που οδήγησε το τριφύλλι στο Βερολίνο. 


Most Improved Player: Τσίμα Μονέκε 

Μπορεί να μην αγωνίστηκε στα playoffs ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπασκόνια, όμως ο Τσίμα Μονέκε παίρνει το βραβείο του most improved player. Ο Νιγηριανός φόργουορντ της ισπανικής ομάδας ήταν ο πολυτιμότερος της ομάδας του, μαζί με τον Μάρκους Χάουαρντ τη φετινή σεζόν και ένας από τους λόγους που η Μπασκόνια έφτασε και στα playoff της διοργάνωσης. 

Ο Μονέκε είχε μέσο όρο στη σεζόν 13,6 πόντους, 6,6 ριμπάουντ, 1,4 ασίστ, 1,1 κλεψίματα και 0,5 μπλοκ. Η πλούσια σε αριθμούς στατιστική του αποτυπώνεται και από το βαθμό αξιολόγησης που έχει σε Μ.Ο με 18,3 μονάδες. Άκρως ποιοτικός παίκτης που στη Μπασκόνια μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του σε αντίθεση με τη Μονακό που τη περσινή σεζόν δεν τον "εκμεταλλεύτηκε" όπως έπρεπε. 


Highlight of the season: Η εμφάνιση του Σέιν Λάρκιν στο "ματς του αιώνα" ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης

Σε 53:11 λεπτά συμμετοχής, ο Λάρκιν σκόραρε 32 πόντους, μοίρασε 9 ασίστ και κυνήγησε ως το τέλος τη νίκη, που δεν ήρθε, για την Εφές στο παιχνίδι του αιώνα για την Ευρωλίγκα. 


Καλύτερος προπονητής της χρονιάς: Σαρούνας Γιασικεβίτσιους 

Ναι ξέρω αρκετοί θα θέλατε να δείτε Αταμάν ή Μπαρτζώκα, αλλά είπα να αλλάξω λίγο το μοτίβο που μπορεί να έχουν οι συνάδελφοι. Η επιλογή μου είναι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους γιατί κατάφερε να κερδίσει τους παίκτες της Φενέρμπαχτσε, σε μια περίοδο που η ομάδα ήταν που διχασμένη από την φυγή και όσα επικρατούσαν επί Δημήτρη Ιτούδη. 

Ο Λιθουανός πήγε στην Πόλη έχοντας κάποιες δυσκολίες να αντιμετωπίσει.Το πρώτο ήταν να καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη των παικτών του και να οδηγήσει τη Φενέρμπαχτσε στα πλέι-οφ αποφεύγοντας τα play-in. Το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Το δεύτερο ήταν να στείλει την Φενέρμπαχτσε στο Βερολίνο, παιρνόντας από το δύσκολο εμπόδιο της Μονακό. 

Το αποτέλεσμα ήταν η τουρκική ομάδα να περάσει από τη σειρά κάνοντας μάλιστα δυο break, όντας και η πρώτη χρονολογικά που καταφέρνει να κερδίσει σε Game 5 εκτός έδρας (το ίδιο βράδυ λίγο μετά τη Φενέρμπαχτσε το κατάφερε και ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη). Η μεγαλύτερη νίκη όμως για τον Σάρας νομίζω πως είναι η αναγέννηση του Νικ Καλάθη, που αποδείχθηκε και ο MVP της σειράς ενάντια στη Μονακό. Ο Έλληνας γκαρντ ήταν "φευγάτος" από την Κωνσταντινούπολη όσο υπήρχε ο Δημήτρης Ιτούδης στον πάγκο της ομάδας, με ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Πλέον είναι ο μαέστρος της ομάδας που έχει φτιάξει ο Σάρας. Ο Λιθουανός βρήκε στην Φενέρμπαχτσε τα υλικά που μπορούν να τον οδηγήσουν στην κατάκτηση του τροπαίου, κάτι πιυ δεν κατάφερε στη Μπαρτσελόνα. 


Καλύτερη πεντάδα:  Κέντρικ Ναν/ Μάικ Τζέιμς/ Μάριο Χεζόνια/ Χέιζ Ντέιβις/ Ματίας Λεσόρ 

Second Team: Τόμας Γουόκαπ/ Σέιν Λάρκιν/ Ντζάναν Μούσα/ Άλεκ Πίτερς/ Έντι Ταβάρες 


ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

MVP της φετινής σεζόν: Ματίας Λεσόρ

Ο Ματίας Λεσόρ ήταν από τις πρώτες «βόμβες» του Παναθηναϊκού στην προσπάθεια του για ολική ανανέωση του ρόστερ του και επιστροφή στις επιτυχίες. Ο Γάλλος Σέντερ απέδειξε την φετινή σεζόν ότι η περσινή σεζόν καριέρας του με την Παρτιζάν μόνο πυροτέχνημα δεν ήταν. Με την φανέλα του Παναθηναϊκού «φώναξε» και στους πιο δύσπιστους ότι είναι από τους κορυφαίους ψήλους της διοργάνωσης αποτελώντας την κολόνα του Παναθηναϊκού στο ζωγραφιστό. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις σε συνδυασμό με την σταθερότητα που επέδειξε είναι παροιμιώδεις αν αναλογιστούμε ότι έπαιζε για δύο μιας και ο Εργκίν Αταμάν δεν έδειχνε μεγάλη εμπιστοσύνη στους μπακ απ σέντερ του. Για τους λάτρεις των αριθμών, είχε κατά μέσο όρο 13,7 πόντους 6 ριμπάουντ και πλησίαζε το 20  στον βαθμό αξιολόγησης. Dominant σε απλά Ελληνικά.  


Rookie της σεζόν: Κέντρικ Νάν

Μεγάλη έκπληξη της σεζόν ο Κόντι Μίλερ Μακιντάιρ, εξαιρετικός ο Καμπόκλο, απλησίαστος όμως ο Κέντρικ Ναν. 

Ο Αμερικάνος γκαρντ ήταν το «γλυκό» που προλόγιζε όλο το καλοκαίρι ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού και απέδειξε πως άξιζε κάθε λεπτό αναμονής. Ο Ναν ήρθε στην Ευρώπη από τον μαγικό κόσμο του NBA και με το καλημέρα φανέρωσε ψήγματα του σπουδαίου ταλέντου του. Αξεπέραστος επιθετικά έδωσε το σκοράρισμα που έλειπε στην επίθεση του Παναθηναϊκού. Ένας «βιρτουόζος» της πορτοκαλί θεάς που μπορεί να την βάλει στο πλεχτό με όποιον τρόπο θέλει, όποτε θέλει.

Κομβική η συμβολή του τόσο στην κατάληψη της 2ης θέσης στην κανονική διάρκεια για τον Παναθηναϊκό όσο και για την πρόκριση στο Final Four.  Η Μακάμπι αποδείχτηκε σκληρό καρύδι όμως η ποιότητα του Κέντρικ Νάν οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο Βερολίνο.  19.2 πόντοι, 3.4 ριμπάουντ, 2.8 ασίστ  και 51,6% στο τρίποντο ήταν ο απολογισμός του σε μια σειρά playoff που οι φίλοι του «Τριφυλλιού» και ο ίδιος θα θυμούνται για καιρό.  


Most Improved Player: Τσίμα Μονέκε

Ο Νιγηριανός φόργουορντ της Μπασκόνια επέστρεψε στην Ευρώπη στα μέσα της περσινής σεζόν  έπειτα από ένα σύντομο πέρασμα από το NBA και τους Sacramento Kings.  Με τη φανέλα των Μονεγάσκων δεν έκανε τη διαφορά και μετακόμισε στη Μπασκόνια. Η φετινή σεζον με τους Βάσκους ήταν ξεκάθαρα break out season για τον ίδιο αφού ήταν με διαφορά ο κορυφαίος της παίκτης σε επίθεση και άμυνα. Δυναμικός κοντά στη ρακέτα και μακριά από αυτή απέδειξε σε όλους ποιος είναι πραγματικά. 14 πόντους και 6.8 ριμπάουντ ήταν ο απολογισμός του τη φετινή σεζον. Νούμερα εξαιρετικά που δείχνουν την πληθωρικότητα του παιχνιδιού του. Κάτι μου λέει οτι το όνομα του το έχουν κυκλώσει αρκετές ομάδες μετά τη τρομερή φετινή  του σεζόν…  


Highlight της σεζον: Η 50αρα του Hayes-Davis κόντρα στην Άλμπα Βερολίνου

Ο Hayes-Davis ήταν και εξακολουθεί να είναι από τους αγαπημένους μου παίκτες στην Euroleague. Το post παιχνίδι που έχει και η ικανότητα του στο τρίποντο είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά του που λατρεύω να παρακολουθώ. 

Τη φετινή σεζόν ξανασυνάντησε τον Σάρας στην Φενέρμπαχτσε και η συνύπαρξη τους δεν είχε επεισόδια αυτή τη φορά αλλά εκτόξευση για τον ίδιο. 

Αποκορύφωμα ήταν οι 50 πόντοι που έβαλε απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου έχοντα 9 εύστοχα τρίποντα. Με αυτό τον τρόπο έσπασε το ρεκορ περισσότερων πόντων σε ένα παιχνίδι της Euroleague και έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της διοργάνωσης.


Προπονητής της σεζόν: Γιώργος Μπαρτζώκας

Η φετινή σεζόν ήταν πολύ απαιτητική για τον προπονητή του Ολυμπιακού. Παρά το γεγονός ότι είχε στη διάθεση του μια ομάδα δουλεμένη από τον ίδιο με σταθερό κορμό και ρόλους, είχε να αντιμετωπίσει τη φυγή δύο κομβικών παικτών για την επιθετική λειτουργία της ομάδας του. Ο Σάσα Βεζένκοφ και ο Κώστας Σλούκας ήταν υπεύθυνοι για πάνω από το 50% των πόντων του Ολυμπιακού την περσινή σεζόν.

Έπρεπε να προσαρμόσει λοιπόν, το παιχνίδι του διαφορετικά αλλά εξίσου αποτελεσματικά. Σαν να μην του έφτανε αυτή η σπαζοκεφαλιά είχε να διαχειριστεί πολλούς και συνεχείς τραυματισμούς των παικτών του που δυσχέραιναν το έργο του. Για αυτό το λόγο αναγκάστηκε να προβεί σε αλλαγές στο ρόστερ του και να ενισχύσει της frontline του με δύο παίκτες που άλλαξαν τη μοίρα της ομάδας του, τους Πετρούσεφ και Ράιτ.

Με τις προσθήκες αυτές κατάφερε όχι μόνο να μπει στα playoff της διοργάνωσης αλλά να προκριθεί στο Final Four με μειονέκτημα έδρας, νικώντας στο 5ο παιχνίδι της σειράς με την Μπαρτσελόνα. 

Σε μια χρονιά που όλα έμοιαζαν να πάνε στραβά, οδήγησε την ομάδα του σε τρίτο συνεχόμενο Final Four, γράφοντας ιστορία.

Καλύτερη πεντάδα: Τζέιμς / Ναν / Χέιζ Ντέιβις / Χεζόνια / Λεσόρ 

Second Team: Έβανς / Λάρκιν /  Μούσα / Πίτερς / Βέσελι 


ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΟΥΡΤΙΚΑ

MVP της κανονικής διάρκειας: Μάικ Τζέιμς


Και φυσικά δεν μπορεί να είναι άλλος από το κύριο «ρέκορντμαν». Ο Μάικ Τζέιμς στέφθηκε και επίσημα βασιλιάς της Euroleague, αφού έσπασε το φράγμα των πόντων (4.455) και προσπέρασε τον προηγούμενο κάτοχο της πρώτης θέσης - Βασίλη Σπανούλη. 

Ο Αμερικανός γκάρντ «κουβάλησε» την ομάδα του καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, όμως αυτό δεν φάνηκε αρκετό για πάει η Μονακό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο final 4, βρίσκοντας πάνω στο εμπόδιο της Φενέρμπαχτσε. Ο απίστευτος αυτός παίκτης την φετινή σεζόν είχε μέσους όρους που τον κατατάσσουν στη κορυφή, 17.9 πόντοι, 5.1 ασίστ, 4.1 ριμπάουντ και 19.4 στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Rookie της χρονιάς: Κέντρικ Ναν


Ο Αμερικανός «σούπερσταρ» του Παναθηναϊκού «έσκασε» σαν βόμβα στην Ευρώπη, μετά την έναρξη της φετινής σεζόν και έδωσε στην ομάδα του αέρα νικητή. Όλος ο κόσμος της Euroleague παραμιλάει με το φαινόμενο αυτό, αφού στη φετινή σεζόν έχει μ.ο. 15,9 πόντους ανά 27,3 λεπτά παιχνιδιού και 3 ασίστ - αριθμούς που ζαλίζουν.

Ο Ναν ήρθε στην Ελλάδα και στην ομάδα του Εργκίν Αταμάν με σκοπό στο τέλος της χρονιάς να βρει ένα συμβόλαιο ξανά στο nba, με τον ίδιο να το δηλώνει εξαρχής. Κάτι που όπως φαίνεται άλλαξε στην διάρκεια της σεζόν και ο Αμερικανός άσος αποφάσισε να συνεχίσει στον Παναθηναϊκό σύμφωνα με τις φήμες. 

Most Improved Player: Χέιζ Ντέιβις


Ένα μάτς στη φετινή σεζόν της διοργάνωσης ήταν αρκετό για να γραφτεί το όνομα του στην ιστορία. Ο Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις έσπασε το ρεκόρ του Σέιν Λάρκιν, πετυχαίνοντας σε έναν μόνο αγώνα 50 πόντους, απέναντι στην Άλμπα Βερολίνου «βομβαρδίζοντας» το καλάθι της. Ένας παίκτης που είναι αναντικατάστατος για την ομάδα του και ο ίδιος σε δηλώσεις του θεώρησε ότι θα μπορούσε να είναι και στην συζήτηση για τον MVP αν δεν είχε τραυματιστεί- μάλλον υπερβολή θα έλεγε κανείς.

 Το σίγουρο όμως είναι ότι βρίσκεται στους κορυφαίους δείχνοντας χρόνο με τον χρόνο τη τρομερή του βελτίωση. Είχε μ.ο. 14.1 πόντους, 4.7 ριμπάουντ και 1.7 ασίστ, αριθμοί που αποδεικνύουν την τρομερή του χρονιά.

Highlight of the season: buzzer beater του Γκριγκόνις στον αγώνα του Παναθηναϊκού με τη Μονακό


Σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τον Παναθηναϊκό μέσα στη σεζόν, ο Γκριγκόνις φώναξε «παρών» και έδωσε στην ομάδα του τη φλόγα για την μεγάλη πορεία της από εκείνη τη στιγμή και έπειτα. Σε ένα παιχνίδι που κρινόταν στις λεπτομέρειες ο ίδιος πήρε την μπάλα στα χέρια του ενώ έκαιγε και έριξε την ομάδα του Μάικ Τζείμς από τα σύννεφα. 

Ο Λιθουανός ήταν ένας από τους πολύ αμφισβητημένους παίκτες της περσινής χρονιάς, ένας παίκτης που φέτος ανέβασε τους δείκτες του κατακόρυφα και είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους σουτέρ της ομάδας του -αν όχι ο πιο αξιόπιστος.   

Καλύτερος προπονητής της χρονιάς: Γιώργος Μπαρτζώκας


Και ναι ο Γιώργος Μπαρτζώκας σίγουρα τη φετινή σεζόν θα μπορούσε να είναι στην κορυφή της λίστας για τον καλύτερο προπονητή. Στη σεζόν που έχασε τους δύο πιο επιδραστικούς του παίκτες, κλήθηκε να βρει διέξοδο για να καταφέρει να πάει τον Ολυμπιακό στο final 4 για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Και τα κατάφερε.

 Μέσα στη διάρκεια της σεζόν ο κόουτς «Μπ» -όπως τον αποκαλεί ο κόσμος των «ερυθρόλευκων»- αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών αλλά και το πιο δύσκολο πρόγραμμα ομάδα στο ξεκίνημα. Παρ' όλα αυτά έκανε το καθήκον του και έφτασε για άλλη μια χρονιά εκεί που του αξίζει. Ίσως και η τύχη να του χρωστάει κάτι από αυτό που στερήθηκε πέρυσι.

Καλύτερη πεντάδα: Μάικ Τζέιμς/ Κέντρικ Ναν/ Νάιτζελ Χέιζ Ντέιβις/ Τσίμα Μονέκε/ Μουστάφα Φαλ

second team: Τόμας Γουόκαπ/ Ουέιντ Μπάλντουιν/ Φακούντο Καμπάτσο/ Μάριο Χεζόνια/ Ματίας Λεσόρ


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.