Σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της χώρας η εθνική ομάδα της Ουκρανίας ταξιδεύει στο EURO 2024 με έναν και μοναδικό στόχο. Να ξεπεράσει τον εαυτό της και να γίνει η έκπληξη της διοργάνωσης.
Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από την 17η έκδοση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και οι πένες στο Mpaladofatses.gr ρίχνουν μελάνι στο τουρνουά που θα δροσίσει ένα ακόμα ζεστό καλοκαίρι. Σειρά έχει ο κατά τεκμήριο λιγότερο εμπορικός όμιλος της φετινής διοργάνωσης.
Στο πέμπτο γκρουπ το Βέλγιο φαντάζει το απόλυτο φαβορί, Ουκρανία, Σλοβακία και Ρουμανία όμως μοιράζονται τις ίδιες ελπίδες πρόκρισης στη νοκ άουτ φάση. Το ότι δεν περιέχει σπουδαία ονόματα, δε σημαίνει κιόλας πως λείπει ο ανταγωνισμός με τις μάχες για την 2η θέση και την 3η θέση να αναμένονται αρκετά σκληρές. Εμείς θα επικεντρωθούμε όμως σε μια χώρα που έχει τα προσόντα να αποτελέσει φέτος την έκπληξη της διοργάνωσης.
Η Ουκρανία στην τέταρτη συμμετοχή της σε EURO (συνεχόμενη κιόλας) έχει τη δυνατότητα να κάνει το βήμα παραπάνω. Οι δύο πρώτες της παρουσίες σε τελική φάση (2012 οικοδέσποινα και 2016) ήταν μάλλον για την προσαρμογή, αφού δεν κατάφερε να βρεθεί στα νοκ άουτ, όμως εκείνη του 2020 προκάλεσε θόρυβο. Όχι βέβαια με την απόδοση της, αλλά με το γεγονός ότι έφτασε για πρώτη φορά μέχρι τα προημιτελικά.
Στον όμιλο έβαλε δύσκολα στην Ολλανδία (ήττα με 3-2), επικράτησε με τα χίλια ζόρια στο ματς με τη Βόρεια Μακεδονία και έχασε με κάτω τα χέρια από την Αυστρία σε ένα από τα πιο κρίσιμο ματς της ιστορίας της. Η Ουκρανία ήθελε έστω μια ισοπαλία σε εκείνο το παιχνίδι, όμως δεν μπήκε ποτέ στο γήπεδο και χρειάστηκε να καρδιοχτυπήσει ή μάλλον να σταθεί τυχερή για να περάσει εν τέλει στους "16" ως η τέταρτη καλύτερη από τις ομάδες που πήραν την 3η θέση στους ομίλους. Στη φάση των "16" η Σουηδία, που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις στο τουρνουά τερματίζοντας πάνω από την Ισπανία στο γκρουπ, δεν βρέθηκε σε καλό βράδυ και οι Ουκρανοί το εκμεταλλεύτηκαν. Στο τελευταίο λεπτό της παράτασης ο σε πολλούς άγνωστος τότε, Ντόβμπικ, σκοράρει και ένα έθνος σηκώνεται στο πόδι για τη μεγαλύτερη επιτυχία της χώρας μετά την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ το 2006. Στους "8" η Αγγλία ήταν ανυπέρβλητο εμπόδιο όμως η επιτυχία ήταν δεδομένη.
Η Ουκρανία είναι η αλήθεια δεν έθελξε με την απόδοση της στο προηγούμενο EURO και συνολικά δεν έχει κάνει το βήμα παραπάνω με βάση το ρόστερ της τα τελευταία χρόνια. Έτη τα οποία έχει τροφοδοτήσει με ταλέντα τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και διαθέτει σύνολα που μπορούν εύκολα να κάνουν τη διαφορά. Γιατί όχι φέτος λοιπόν;
Μία χώρα σε εμπόλεμη κατάσταση ξεκίνησε το ταξίδι για τη Γερμανία με τις πρακτικές δυσκολίες να της βάζουν αρκετά εμπόδια. Ξεσπιτωμένη, με συγγενείς στο μέτωπο, με νεκρούς, με οικονομικά προβλήματα η Ουκρανία ήταν εκεί, πάλεψε και τα κατάφερε.
Η κλήρωση την προκριματικών δεν τους ευνόησε, καθώς βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Αγγλία, την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία, την Βόρεια Μακεδονία και την Μάλτα. Αν και το πάλεψαν (4 νίκες, 2 ήττες, 2 ισοπαλίες) στην ισοβαθμία βρέθηκαν κάτω από την «Σκουάντρα Ατζούρα» και δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση τερματίζοντας 3οι.
Είχαν όμως την δεύτερη ευκαιρία του Nations League. Στα playoffs για την πρόκριση στο EURO 2024 η Ουκρανία αντιμετώπισε εκτός έδρας την Βοσνία Ερζεγοβίνη στα ημιτελικά και χρειάστηκε μια εντυπωσιακή ανατροπή για να μείνει ζωντανή. Στην καυτή έδρα της Ζένιτσα οι Ουκρανοί έχαναν μέχρι το 85' με 1-0 αλλά έως το 90ο λεπτό είχαν γυρίσει την πλάστιγγα υπέρ τους παίρνοντας το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί βρέθηκε απέναντι στην Ισλανδία αυτή τη φορά τυπικά εντός έδρας, αλλά και πάλι τα χρειάστηκε. Έξι λεπτά πριν τη λήξη ο Μούντρικ έστειλε τη χώρα του στα γήπεδα της Γερμανίας κάνοντας το 2-1 και ολοκληρώνοντας μια ακόμα ανατροπή.
Η Ουκρανία βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με Βέλγιο, Σλοβακία και Ρουμανία όντας το φαβορί για το ένα από τα τουλάχιστον δύο εισιτήρια που οδηγούν στους "16". Κάνει πρεμιέρα με τους Ρουμάνους στις 17/6 (16:00), αντιμετωπίζει τη Σλοβακία στις 21/6 (16:00) και κλείνει τις υποχρεώσεις της με τους Βέλγους στις 26/6 (19:00).
Αποστολή Ουκρανίας όπως έγινε γνωστή στις 16/5:
Τερματοφύλακες: Λούνιν (Ρεάλ Μαδρίτης), Μπούτσαν (Ντιναμό Κιέβου), Τρούμπιν (Μπενφίκα)
Αμυντικοί: Ματβιένκο (Σαχτάρ), Κονόπλια (Σαχτάρ), Μποντάρ (Σαχτάρ), Τίμτσουκ (Ντιναμό Κιέβου), Μικολένκο (Έβερτον), Ζαμπάρνι (Μπόρνμουθ), Σβατόκ (Ντνίπρο-1), Ταλοβέροβ (Λασκ Λίντσερ), Μικχαϊλιτσένκο (Πολίσια Ζχίτομιρ)
Μέσοι: Γιαρμολένκο (Ντιναμό Κιέβου), Σαπαρένκο (Ντιναμό Κιέβου), Μπράζκο (Ντιναμό Κιέβου), Στεπανένκο (Σαχτάρ), Ζούκμπκοβ (Σαχτάρ), Σουντάκοβ (Σαχτάρ), Ζιντσένκο (Άρσεναλ), Τσιγκάνκοβ (Ζιρόνα), Μούντρικ (Τσέλσι), Σίντορτσουκ (Βέστερλο), Μαλινόφσκι (Τζένοα)
Επιθετικοί: Ντόβμπικ (Ζιρόνα), Γιάρεμτσουκ (Βαλένσια), Βανάτ (Ντιναμό Κιέβου)
Stand by: Ρίζνικ (Σαχτάρ), Σίκαν (Σαχτάρ), Ποπόβ (Ντιναμό Κιέβου), Μπουγιάλσκγι (Ντιναμό Κιέβου), Καμπάεβ (Ντιναμό Κιέβου), Γιάρμολιουκ (Μπράντφορντ)
Η Ουκρανία με τον Σεργκέι Ρεμπρόφ στον πάγκο έχει στραφεί αρκετά προς τη δύναμη και την σωστή λειτουργία της άμυνας της. Σε 8 παιχνίδια στα προκριματικά δέχθηκε μόλις 8 γκολ αν και είχε να αντιμετωπίσει όπως προείπαμε την Αγγλία και την Ιταλία. Με βεβαιότητα δεν απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο τον τελευταίο χρόνο και δεν έχει εκμεταλλευτεί όπως θα έπρεπε τα αστέρια στην επίθεση της.
Πέρα από τον Μούντρικ, την παράσταση κλέβει πλέον ο φορ της Χιρόνα, Αρτέμ Ντόβμπικ. Ο 27χρονος μετά από μια εκπληκτική σεζόν στην La Liga με 24 γκολ (πρώτος σκόρερ) και 8 ασίστ σε 36 αγώνες είναι έτοιμος να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του στο πρώτο ουσιαστικά μεγάλο τουρνουά με την εθνική του ομάδα. Ή τουλάχιστον να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε στο EURO 2020 (στο πραγματικά πρώτο του τουρνουά), όταν και μπήκε αλλαγή στο 106' της παράτασης με τη Σουηδία και στο 120 έδωσε την πρόκριση στους Ουκρανούς. Αυτά τα 14 λεπτά ήταν τα μόνα που αγωνίστηκε σε εκείνο το EURO, όμως πλέον αποτελεί το βασικό γρανάζι του συνόλου του Ρεμπρόφ.
Ένας ακόμα 97αρης της Χιρόνα, ο Βίκτορ Τσιγκάνκοφ στα καλύτερα του και αυτός συμπληρώνει μαζί με τους Σουντάκοβ και Μούντρικ μια εκπληκτική τριπλέτα πίσω από τον προωθημένο Ντόβμπικ ικανή για μεγάλα πράγματα. Αρνητική ή θετική έκπληξη φέτος η Ουκρανία; Η συνέχεια στα γήπεδα της Γερμανίας.