Βαγγέλης Τερζής
15 Mar
15Mar

Ο Δικέφαλος του βορρά και οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν την Κλαμπ Μπριζ και τη Φενέρμπαχτσε αντίστοιχα για τα προημιτελικά του Europa Conference League. Ο Βαγγέλης Τερζής αναλύει όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε για τους αντιπάλους των ελληνικών ομάδων.  

ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός βρίσκονται στα προημιτελικά του Europa Conference League, κάνοντας έτσι την Ελλάδα τη μοναδική χώρα στη διοργάνωση με δύο εκπροσώπους. Ο Δικέφαλος θα αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπριζ στη φάση των "8" και θα διεκδικήσει μία θέση στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει τη Φενέρμπαχτσε σε μία πιο δύσκολη αποστολή από τις προηγούμενες δύο που συνάντησε στο θεσμό. Ας δούμε μαζί τα προφιλ των αντιπάλων των ελληνικών ομάδων. 


ΚΛΑΜΠ ΜΠΡΙΖ (CLUB BRUGGE KV)

Η Κλαμπ Μπριζ είναι στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα του φετινού πρωταθλήματος Βελγίου και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 62 τέρματα. Έχει κατακτήσει 18 πρωταθλήματα Βελγίου, 17 κύπελλα και 11 σούπερ καπ Βελγίου. 

Η χρηματιστηριακή αξία της βελγικής ομάδας είναι κοντά στα 126 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως έδρα της το γήπεδο: Jan Breydel-Stadion χωρητικότητας 29.062 θεατών. Προπονητής της ομάδας είναι ο 48 χρόνος Νορβηγός Ρόνι Ντέιλα. 

Στη φετινή διοργάνωση η Μπριζ βρισκόταν στον 4ο όμιλο μαζί με τις Μπόντο-Γκλιμτ, Μπεσίκτας και Λουγκάνο, τερματίζοντας στην πρώτη θέση αήττητη με 5 νίκες και 1 ισοπαλία μαζεύοντας έτσι 16 πόντους. Μαζί με την Λιλ, τη Βικτόρια Πλιζέν, τη Φιορεντίνα και φυσικά τον ΠΑΟΚ ήταν οι μοναδικές αήττητες ομάδες στους ομίλους του φετινού Europa Conference League. 

Αν και άρχισε καλά τη χρονιά, ένα κακό διάστημα με δύο νίκες σε δέκα αγώνες προκάλεσε αναταράξεις. Ακολούθησε ένα διάστημα από τις αρχές Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου χωρίς ήττα που επανέφερε τον σύλλογο σε τροχιά στόχων, όμως τον τελευταίο μήνα επανέλθαν τα σκαμπανεβάσματα. Τα θετικά μέχρι στιγμής στη σεζόν της είναι η πορεία στην Ευρώπη και έχει σκοπό να συνεχίσει σε αυτή. 

Σούπερ σταρ της ομάδας είναι ο 24χρονος Δανός Αντρέας Σκοβ Όλσεν που την ξελάσπωσε και στον προηγούμενο γύρο με τα δυο τέρματα που πέτυχε. Ο απολογισμός του ποδοσφαιριστή του βελγικού συλλόγου είναι 22 τέρματα σε 46 συμμετοχές =, μαζί με τις 8 ασίστ που έχει μοιράσει. Μαζί με τον Ιγκόρ Τιάγκο των 36 τερμάτων, έχουν δημιουργήσει ένα δίδυμο άκρως επικίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες και χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. 

Ο ΠΑΟΚ πρέπει να είναι προσεκτικός ενάντια στους Βέλγους, αλλά έχει και σημεία στα οποία μπορεί να τους χτυπήσει. Το σύστημα που επιλέγει ο Ντέιλα για την ομάδα του είναι το 4-2-3-1, παίζοντας κυρίως από τα άκρα με συνεχή overlap από τα ακραία μπακ της ομάδας του, με συνέπεια να αφήνουν κενούς χώρους στη πλάτη τους. Σε συνδυασμό με την εκρηκτικότητα των Τάισον και Ντεσπότοφ, αλλά και τη φαντασία του Κωνσταντέλια, ο Δικέφαλος μπορεί να κάνει τη ζημιά σους Βέλγους. 

Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 11 Απριλίου στο Βέλγιο και μια εβδομάδα μετά (18 Απριλίου) ακολουθεί η ρεβάνς στην Τούμπα.


ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ (Fenerbahçe)

Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται ξανά στον δρόμο του Ολυμπιακού μετά το Σεπτέμβριο του 2021, που οι ερυθρόλευκοι είχαν πάρει μια μεγάλη νίκη ενάντια στην τουρκική ομάδα με 0-3 και το Γιώργο Μασούρα να σκοράρει δυο φορές και να μοιράζει μια ασίστ.

Η Φενέρμπαχτσε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη 2η θέση του τουρκικού πρωταθλήματος, έχοντας την καλύτερη επίθεση με 76 τέρματα και διαφορά δυο βαθμών από την πρωτοπόρο Γαλατάσαραϊ. Η ομάδα της Κωνσταντινούπολης έχει κατακτήσει 19 φορές το πρωτάθλημα Τουρκίας, 7 φορές το κύπελλο και 9 το σούπερ καπ. 

Η χρηματιστηριακή αξία του συλλόγου ανέρχεται στα 201 εκατομμύρια ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της ομάδας έβγαλε από τα ταμεία της 58.000.000 εκατομμύρια ευρώ, τα περισσότερα χρήματα στην ιστορία του συλλόγου, διαμορφώνοντας έτσι ένα ισορροπημένο και βαθύ ρόστερ. Προπονητής της ομάδας είναι ο 62χρονος τούρκος τεχνικός, Ισμαΐλ Καρτάλ και για έδρα της έχει το Ülker Stadyumu FB Şükrü Saraçoğlu Spor Kompleksi, χωρητικότητας 48.000 θεατών. 

Τη φετινή σεζόν πρωταρχικός στόχος της ομάδας είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος, που έχει να δει εδώ και μια δεκαετία. Ο προπονητής της ομάδας χρησιμοποιεί το αγαπημένο του σύστημα 4-2-3-1 παίζοντας κυρίως από τα άκρα με τους Καχβετσί και Τάντιτς. Ο μεγάλος σούπερ σταρ της ομάδας όμως είναι το πυροβολικό της, ο Έντιν Τζέκο, που μετράει 22 γκολ και 9 ασίστ σε 36 συμμετοχές στη πρώτη του σεζόν με τη φανέλα της Φενέρμπαχτσε, μετά τη μετακόμιση του από την Ίντερ το περασμένο καλοκαίρι. Φυσικά δεν γίνεται να ξεχαστεί και ο τερματοφύλακας της, Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Ο Κροάτης τερματοφύλακας είναι εξαιρετικός και αρκετοί αναρωτιούνται πως και δεν αγωνίζεται σε κάποια κορυφαία ομάδα της γηραιάς ηπείρου. 

Ο Ολυμπιακός μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συνεχή ανεβάσματα του Τάντιτς από την αριστερή μεριά και να χτυπήσει πάνω σε αυτά μέσω των πλαγιοκοπήσεων του Ροντινέι. Σαφώς το έργο των ερυθρολεύκων είναι δύσκολο, αφού αντιμετωπίζουν μια ομάδα που έχει παραδοσιακά καλή παράδοση στο ευρωπαϊκό στερέωμα

Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στις 11 Απριλίου στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" και η ρεβάνς μια εβδομάδα μετά (18 Απριλίου) στην Τουρκία.


ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν την ευκαιρία να γράψουν ιστορία και να κάνουν την υπέρβαση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο μόνος τρόπος για να συναντηθούν οι δυο ελληνικές ομάδες είναι ο τελικός του Conference League στις 29 Μαΐου στην OPAP Arena. 

Σε περίπτωση πρόκρισης στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού Βικτόρια Πλιζέν - Φιορεντίνα, ενώ ο Ολυμπιακός τον νικητή του ζευγαριού Άστον Βίλα - Λιλ. Οι δυο ελληνικές ομάδες θα δώσουν ότι έχουν για την πρόκριση στα ημιτελικά με όνειρο όλων μας τη συμμέτοχη τους στον τελικό της Αθήνας. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.