Χρυσούλα Μουρτίκα
19 Jul
19Jul

Το φετινό EURO τελείωσε χωρίς να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αφού για πολλούς ήταν κάπως αδιάφορο. Κανένας όμως, από όλους εκείνους, δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα όσα έκαναν τα «πιτσιρίκια» σε αυτή τη διοργάνωση, αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες για τα επόμενα, που θα ακολουθήσουν.


Η συγκεκριμένη διοργάνωση ήταν το τελευταίο EURO για πολλά από τα αστέρια του Παγκόσμιου Αθλητισμού. Κριστιάνο Ρονάλντο, Λούκα Μόντριτς, Τόνι Κρος (σ.σ. ο οποίος κρέμασε και τα παπούτσια του μετά την λήξη του τουρνουά), Τόμας Μίλερ, Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ολιβιέ Ζιρού, Λεονάρντο Μπονούτσι είναι μερικά από τα μεγάλα ονόματα που αποχαιρετούν οριστικά το EURO.


Την ίδια στιγμή που τα «μεγάλα» αστέρια λοιπόν είπαν το αντίο τους στη διοργάνωση, οι νεαροί αποφάσισαν να βάλουν την σφραγίδα τους και να δείξουν ότι δεν θα λείψει το θέαμα και η ομορφιά του ποδοσφαίρου από εδώ και πέρα.


Βιρτζ και Μουσιάλα έδειξαν τον δρόμο


Στην πρώτη κιόλας αγωνιστική, ο Βίρτζ, στον αγώνα της Γερμανίας απέναντι στην Σκωτία, άνοιξε το σκορ και έβαλε το πρώτο γκολ για το EURO2024. Ο νεαρός Γερμανός άσος της Μπάγερν Λεβερκούζεν, σε ηλικία 21 ετών, στην πρώτη του συμμετοχή σε EURO, σκόραρε και το δικό του πρώτο προσωπικό τέρμα στη διοργάνωση.


Ο Φλόριαν Βίρτζ έκανε την αρχή για μία συναρπαστική συνέχεια. Μετά τον παίκτη της Λεβερκούζεν, ο επίσης 21χρονος Τζαμάλ Μουσιάλα, ο τρομερός μέσος της Μπάγερν Μονάχου, έγραψε το ονομά του στον πίνακα των σκόρερ και δεν σταμάτησε εκεί.


Ο νεαρός άσος της Μπάγερν, που τα τελευταία χρόνια δείχνει την ποιότητα και το ασύλληπτο ταλέντο του, τερμάτισε στη διοργάνωση ως ένας από τους πρώτους σκόρερ, αφού έφτασε στα 3 τέρματα (σ.σ. από 3 είχαν επίσης οι Ντάνι Όλμο, Χάρι Κέιν, Κόντι Χάκπο, Ζορζ Μικαουτάτζε και Ίβαν Σρανζ). Από την πλευρά του ο Βιρτζ έφτασε τα 2 γκολ στο πρώτο του EURO.



Το ρεκόρ που έσπασε και ξαναέσπασε


Το πρώτο παιχνίδι της Τουρκίας ήταν αρκετό για να καταρριφθεί ένα ρεκόρ, που κατείχε ο Ρονάλντο από το 2004. Ο Πορτογάλος είχε σκοράσει το πρώτο του γκολ σε EURO, το 2004, απέναντι στην εθνική μας ομάδα, σε ηλικία 19 ετών και 128 ημερών. Ο νεαρός Τούρκος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης, το κατέρριψε σε ηλικία 19 ετών και 114 ημερών, γράφοντας έστω και για λίγο το όνομα του στην ιστορία. Φυσικά εκτός του ο γκολ, ο 19χρονος μοίρασε και 2 ασίστ για τους συμπαίκτες του.


Λίγες μέρες μετά, στα ημιτελικά της διοργάνωσης, ο νεαρός ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα, Λαμίν Γιαμάλ ήρθε για να του πάρει «τη μπουκιά από το στόμα». Στον αγώνα Ισπανία- Γαλλία, ο Ισπανός άσος σκόραρε σε ηλικία 16 ετών 362 ημερών και κατέρριψε όλα τα ρεκόρ. Ο «πιτσιρικάς» έγραψε με κεφαλαία γράμματα το ονομά του, στα κατάστοιχα της διοργάνωσης και πλέον πολύ δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να του πάρει την «πρωτιά». Μία «πρωτιά» που για 20 ολόκληρα χρόνια ήταν στα χέρια του Κριστιάνο Ρονάλντο και φέτος άλλαξε 2 φορές. Ο «σταρ» του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, στην τελευταία του συμμετοχή σε EURO, είδε το ονομά του να σβήνεται και την σκυτάλη να παίρνει ο νεαρός Λαμίν Γιαμάλ (σ.σ. ο οποίος -εκτός από το πρώτο του γκολ- σημείωσε και 4 ασιστ, οδηγώντας την ομάδα του στην κατάκτηση).


Μπέλιγχαμ και Γουίλιαμς ακολούθησαν τους προηγούμενους

Η Αγγλία δεν κέρδισε το τουρνουά, αφού για δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό. Παρ' όλα αυτά, ο Άγγλος σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης έλαμψε και ας μην ήταν αρκετό για την χώρα του και την κατάκτηση του τροπαίου. Ο 21χρονος άσος έβαλε ένα καταπληκτικό ανάποδο «ψαλίδι» στις καθυστερήσεις του αγώνα Αγγλία- Σλοβακία και αδιαμφησβήτητα ήταν ένα από τα καλύτερα του φετινού EURO -αν όχι το καλύτερο. Ενώ ο ίδιος είχε σκοράρει και στην πρώτη αγωνιστική απέναντι στη Σερβία. Δύο γκολ και μια καθοριστική πάσα ήταν τα στατιστικά του Άγγλου σταρ για αυτή τη διοργάνωση.



Τα ίδια στατιστικά είχε και ο Νίκο Γουίλιαμς, που μαζί με το Λαμίν Γιαμάλ φάνηκε να είναι ονειρικό δίδυμο στη φετινή διοργάνωση, με τον νεαρό επιθετικό της Μπιλμπάο να αποτελεί πλέον σημαντικό μεταγραφικό στόχο για πολλές ομάδες της Ευρώπης. Ο Γουίλιαμς πέτυχε το πρώτο γκολ του φετινού τελικού και έδωσε σημαντικές ελπίδες για την κατάκτηση, ενώ το πρώτο του γκολ σε EURO, το έβαλε απέναντι στη Γεωργία, στη φάση των «16».



Οι 5 που συμπληρώνουν τους ανερχόμενους "σταρ"



Από ένα γκολ στη διοργάνωση σημείωσαν ακόμα πέντε διαφορετικοί νεαροί παίκτες, αφού συνολικά πέτυχαν 16 τέρματα από τα 117 γκολ του τουρνουά. Ο Φραντσίσκο Κονσεϊσάο της Πόρτο, σημείωσε το πρώτο του γκολ στην πρώτη κιόλας αγωνιστική, απέναντι στην Τσεχία κάνοντας το τελικό 2-1.  Από την άλλη, ο Μπουκάγιο Σακά ήταν μακριά από τον καλό εαυτό, που είχε στην Άρσεναλ. Παρ' όλα αυτά πέτυχε ένα σημαντικό γκολ στα προημιτελικά, απέναντι στην Ελβετία και έστειλε την ομάδα του σε παράταση παίρνοντας εν τέλει την πρόκριση.




Δεν ήταν οι μόνοι όμως που προκάλεσαν αίσθηση σε αυτή τη διοργάνωση. Αντίστοιχα ο 21χρονος παίκτης της Παρι Σεν Ζερμέν, Τσάβι Σίμονς, έβαλε και αυτός το λιθαράκι του στην πορεία της Ολλανδίας (σ.σ. η οποία έφτασε ημιτελικό αλλά ηττήθηκε από τους Άγγλους) αλλά φυσικά και το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ με 1 γκολ και 2 ασίστ απέναντι σε Ρουμανία και Αυστρία.




Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Κβίσα Κβαρατσκέλια, ο οποίος έζησε το όνειρο. Ο Γεωργιανός μαζί με τους συμπαίκτες του έφτασαν για πρώτη φορά την εθνική τους, τόσο σε τελική φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης όσο και στην φάση των «16», όπου και αποκλείστηκαν από την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία. Παρ' όλα αυτά ο άσσος της Νάπολι έκανε το καθήκον του πετυχαίνοντας ένα πολύτιμο γκολ, αν και πολλοί δεν ήταν ευχαριστημένοι από την παρουσία του. Ο ίδιος όμως μόνο υπερήφανος γυρίζει στην Ιταλία γαι τον ίδιο και για τους Γεωργιανούς συμπαίκτες του.


Τελευταίος σε αυτή την λίστα εντάσσεται ο Κολ Πάλμερ, το παιδί θαύμα της Τσέλσι, που τερμάτισε δεύτερος στην λίστα των σκορερ της Πρέμιερ Λιγκ, για την φετινή σεζόν, με 22 τέρματα και 11 ασίστ (σ.σ. πρώτος φυσικά ήταν ο Έρλινγκ Χάαλαντ με 27 γκολ και 5 ασίστ). Ο Γκαρεθ Σάουθγκειτ φάνηκε να μην εμπιστεύεται τον νεαρό, παρά την εκπληκτική του σεζόν και άκουσε πολλά παράπονα από τους οπαδούς για την παρουσία του Άγγλου σταρ στον πάγκο. Ο Πάλμερ όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά στις ελάχιστες ευκαιρίες που πήρε από τον Άγγλο προπονητή απέδειξε την ικανότητα και το ταλέντο του. Σε μόλις 149' παιχνιδιού σκόραρε το μοναδικό γκολ της Αγγλίας στον τελικό, μοίρασε μία καθοριστική ασιστ στον Όλι Γουότκινς στο ματς-πρόκριση απέναντι στην Ολλανδία και εκτέλεσε και το πρώτο πέναλτι στη διαδικασία αυτή, απέναντι στους Ελβετούς.



Τα «πιτσιρίκια» έκαναν το καθήκον τους και με το παραπάνω σε αυτό το EURO, αφήνοντας μεγάλες προσδοκίες για ότι ακολουθήσει στα επόμενα χρόνια, παρά το γεγονός ότι φέτος ήταν η τελευταία παρουσία πολλών μεγάλων αστέρων του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου. 

Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.