Κωνσταντίνος Γαϊτάνης
07 Jun
07Jun

Η εθνική προηγήθηκε απέναντι στην Γερμανία, πάλεψε αλλά έχασε το παιχνίδι στο τέλος, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις, ενόψει του επερχόμενου Nations League. 

Η εθνική Ελλάδας, αντιμετώπισε στο Γκλάντμπαχ της Γερμανία, στην πρόβα τζενεράλε της τελευταίας, πριν την τελική φάση του Euro 2024, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις με την απόδοσή της, ειδικά στο πρώτο ημίχρονο.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος, στο ντεμπούτο του, παρέταξε την εθνική σε σχήμα 4-2-3-1, με τους Μαυροπάνο-Χατζηδιάκο δίδυμο στα στόπερ και τους Ρότα και Γιαννούλη στα πλάγια. Στις θέσεις των χαφ ο Σιώπης ήταν αυτός που ξεκίνησε σε ρόλο αμυντικού μέσου με παρτενέρ τον Μάνταλο, ενώ οι Τζόλης, Μπακασέτας και Μασούρας ήταν η τριάδα πίσω από τον προώθημενο Ιωαννίδη.

Οι γηπεδούχοι, με τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν στον πάγκο τους, παρατάχθηκαν σε σχχήμα 4-2-3-1, με τον Νόιερ να είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που ήταν παρών στο τελευταίο ραντεβού των δύο ομάδων (προημιτελική φάση Euro 2012, νίκη της Γερμανίας με 4-2), και τετράδα στην άμυνα τους Ρίντιγκερ και Τα αμυντικό δίδυμο και τους Κίμμιχ και Μίτελστατ στα άκρα. Κρόος και Άντριχ το δίδυμο στο κέντρο ενώ πίσω από τον Κάι Χάβερτς ήταν ο Μουσιάλα, ο Φλόριαν Βίρτς και ο Γκιντογκάν.

Ο αγώνας: Η εθνική μπήκε καλά στο παιχνίδι χάνοντας την πρώτη ευκαιρία στο ματς μόλις στο τρίτο λεπτό της αναμέτρησης με τον Τζόλη να χάνει διπλή ευκαιρία απέναντι στον Νόιερ. Λίγο αργότερα, ο Φώτης Ιωαννίδης αποχώρησε με τραυματισμό από το παιχνίδι μετά από σύγκρουση με τον Ρίντιγκερ, με τον Βαγγέλη Παυλίδη να παίρνει τη θέση του.

Με την ανασταλτική λειτουργία της εθνικής να δουλεύει εξαιρετικά και τους γηπεδούχους να δυσκολεύονται να βρουν χώρους να παίξουν την μπάλα, η Γερμανία ξεκίνησε να ανεβάζει σταδιακά τα ποσοστά κατοχής της μπαάλς, με την εθνική να προσπαθεί να χτυπήσει στην κόντρα. Οι γηπεδούχοι απείλησαν για πρώτη φορά στον αγώνα στο 22ο λεπτό της αναμέτρησης με σουτ του Μουσιάλα εκτός περιοχής και ξανά στο 28ο λεπτό με σουτ του Βιρτς.

Στο 33ο λεπτό, η εθνική πήρε το προβάδισμα στο σκορ, όταν μετά από ασθενή απόκρουση του Νόιερ σε σουτ του Τζόλη, ο Μασούρας ήταν αυτός που έφτασε πρώτος στην μπάλα και την έστειλε στα δίχτυα των γηπεδούχων. 

Η Γερμανία απείλησε στη συνέχεια από στημένες φάσεις με τον Κρόος και τον Τα, πριν ο Κάι Χάβερτς στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Βλαχοδήμου από θέση οφσάιντ, με το ημίχρονο να τελειώνει με χαμένη ευκαιρία του Παυλίδη, στο 0-1 υπέρ της εθνικής.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Γιούλιαν Νάγκελσμαν, απέσυρε τους Βίρτς και και Μίτελστατ, για να περάσει στις θέσεις τους τον Σανέ και τον Ράουμ. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο, απειλώντας σε διάστημα πέντε λεπτών με τους Άντριχ και Χάβερτς.

Στο 53ο λεπτό ο Παυλίδης έχασε σημαντική ευκαιρία για το 0-2, όταν το σουτ που επιχείρησε πέρασε λίγο έξω από το δεξί κάθετο δοκάρι του Νόιερ. Δύο λεπτά μετά, οι γηπεδούχοι έφτασαν στην ισοφάριση, με τον Κάι Χάβερτς να σημαδεύει σωστά μετά από ωραία συνεργασία, από το ύψος του πέναλτι. 

Στο 67ο λεπτό και με την Γερμανία να πιέζει ασφυκτικά, ο Χρήστος Τζόλης έχασε χρυσή ευκαιρία για το 1-2, όταν, αφού απέφυγε τρεις αντιπάλους, η εξαιρετική του προσπάθεια βρήκε και πάλι απάντηση από τον Νόιερ, που τον νίκησε σε τετ α τετ.

Οι μαζεμένες αλλαγές Νάγκλεσμαν και Παπαδόπουλου, έριξαν για λίγο τον ρυθμό του αγώνα, με τον Μουσιάλα και Τα να απειλούν την εστία του Βλαχοδήμου στο 73ο και 78ο λεπτό αντίστοιχα. Το τελευταίο δεκάλεπτο βρήκε τους γηπεδούχους να ψάχνουν το γκολ της νίκης και να το βρίσκουν τελικά, λίγο πριν τη λήξη του αγώνα. Στο 89ο λεπτό, μετά από ασθενή απομάκρυνση του Μαυροπάνου, ο νεοεισελθόντας Μάρτιν Γκρος, έπιασε ένα καταπληκτικό σουτ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή, δίνοντας τη νίκη στους γηπεδούχους.

Παρά την ήττα, η εθνική άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις με την απόδοσή της απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, ενόψει του Nations League, που θα ξεκινήσει το προσεχές Φθινόπωρο. Η εθνική θα αντιμετωπίσει την Αγγλία, την Φινλανδία και την Ιρλανδία στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026.   


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.