Θανάσης Σχοινάς
02 Jul
02Jul

Η Κροατία δεν δυσκολεύτηκε να επικρατήσει της Σλοβενίας στο «ντέρμπι» του πρώτου ομίλου του Προολυμπιακού τουρνουά της Ελλάδας και να γίνει φαβορί για την κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με την Κροατία να μπαίνει δυναμικά επιβάλλοντας το παιχνίδι και το ρυθμό της. Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης  η Κροάτια έφυγε με δέκα πόντους μπροστά (5-15) γεγονός που έκανε τον προπονητής της Σλοβενίας, Αλεξάντερ Σέκουλιτς να καλέσει άμεσα τάιμ - άουτ. Υπεύθυνοι για τη δημιουργία αυτής της διαφοράς για τη Κροατία ήταν οι Ίβιτσα Ζούμπατς και Ντάριο Σάριτς που με την κυριαρχία τους στο «ζωγραφιστό» έδιναν εύκολους πόντους στην ομάδα τους. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Φιλίποβιτς, Χεζόνια που με τα μακρινά τους σουτ άνοιγαν το γήπεδο για τους Κροάτες. Οι Σλοβένοι στο διάστημα αυτό έπαιρναν τους πόντους του από εντυπωσιακά καρφώματα του Τζος Νίμπο που προέρχοντα από αλειουπ συνεργασίες με τους Ντόνσιτς, Πρέπελιτς. Ο Ντόνσιτς προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά για τους Κροάτες αλλά η αστοχία του σε συνδυασμό με την κακή άμυνα των Σλοβένων στους ψηλούς δεν βοηθούσαν να μικρύνει η διαφορά. Ο Ζούμπατς συνέχιζε να σκοράρει κατα ριπάς μεγαλώνοντας τη διαφορά. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με  τη διαφορά στο +15 υπέρ των Κροατών και 16-31 σκορ.

Η δεύτερη περίοδος κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο με την Κροατία να αυξάνει κι άλλο τη διαφορά.  Στα 6:15 πριν το τέλος του ημιχρόνου οι Κροάτες με τρίποντο του Μάριο Χεζόνια έφτασαν να προηγούνται με +17 (24-41). Η εικόνα των δύο ομάδων δεν άλλαξε στα υπόλοιπα έξι λεπτά της περιόδου με το ημίχρονο να λήγει 41-54 με τρίποντο του Ζόραν Ντράγκιτς στην εκπνοή.  Εντυπωσιακό το πολύ κακό ποσοστό της Σλοβενίας από τη γραμμή του τριπόντου (12%) με μόλις 2/17 τρίποντα. 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χεράκι χεράκι στο επιμέρους σκορ της τρίτης περιόδου. Κάπου εκεί εμφανίστηκε ο X-factor της περιόδου που ακούει στο όνομα του Τζάλιν Σμίθ. Ο νατουραλιζέ γκαρντ της Κροατίας έκανε κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία του στην τρίτη περίοδο. Με 11 πόντους και συνοδοιπόρους τους σταθερά καλούς Ζούμπατς, Σάριτς βοήθησε τα μέγιστα την εθνική του ομάδα να πάρει διαφορά 21 πόντων από τη Σλοβενία 2.38 λεπτά πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου.

Σε εκείνο το σημείο το  παιχνίδι διακόπηκε για αρκετά λεπτά εξαιτίας προβλήματος στο χρονόμετρο. Για να επιδιορθωθεί κατέβηκε η μπασκέτα. 

Με τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα ο Ζούμπατς κάθισε στο πάγκο για να ξεκουραστεί και στη θέση του πέρασε ο νεαρός Μπράνκοβιτς. Η παρουσία του ανέδειξε την προφανή αδυναμία των Σλοβένων αμυντικά στη γραμμή των ψηλών. Μέχρι το τέλος της περιόδου πρόλαβε να βάλει 7 πόντους και σε συνδυασμό με τον Φιλίποβιτς που ήταν καυτός έξω από τη γραμμή των 6.75 έστειλαν τη διαφορά στους +25 (68-93)  στο τέλος της τρίτης περιόδου.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι Κροάτες διεύρυναν το προβάδισμα τους «ταΐζοντας» τους ψηλούς τους. Ο Μπράνκοβιτς έμεινε στο παρκε και έφτασε τους 15 πόντους ενώ ο Σάριτς ολκλήρωσε το triple double του( 19 πόντουσΔύο λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης ο προπονητής της Κροατίας έκανε ολικό rotation, βάζοντας τη δεύτερη πεντάδα του στο παρκέ με το σκορ στο 83-108.

Τεράστια σημασίας νίκη για την Κροατία που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου «κλειδώνει» την πρώτη θέση του πρώτου ομίλου του Προολυμπιακού Τουρνουά που γίνεται στην Ελλάδα.

Κορυφαίοι για τους νικητές ήταν οι Σάριτς(19 πόντους, 10 ασίστ, 10 ριμπάουντ), Φιλίποβιτς(21 πόντους, 4 ριμπάουντ, 6 ασίστ), Ζούμπατς (18 πόντους, 8 ριμπάουντ, 5 ασίστ).

Για την Σλοβενία ξεχώρισε ο Λούκα Ντόνσιτς που έκανε triple - double με 26 πόντους 11 ριμπάουντ και 10 ασίστ, αλλά ήταν απελπιστικά μόνος.



Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.