21 Dec
21Dec

Η La Liga πήρε θέση για την απόφαση που δικαιώνει το μοντέλο της European Super League, κάνοντας λόγο για πρωτάθλημα που θα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και θα συγκεντρώσει τη δύναμη σε λίγα χέρια.

Eπίσημη αντίδραση της La Liga και τους προέδρου της, Χαβιέρ Τέμπας, για την απόφαση που δικαιώνει τη European Super League. Όλα αυτά ενώ τα δύο μεγαλύτερα ονόματα του ισπανικού πρωταθλήματος, Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, αποτελούν τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της La Liga:

«Η LA LIGA τονίζει ότι η απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) δεν εγκρίνει την European Super League και ότι η UEFA έχει ήδη εγκρίνει το 2022 μια τροποποίηση των κανονισμών της για την έγκριση νέων διοργανώσεων, η οποία προσαρμόζεται στην απόφαση της ΔΕΕ.
Αν και οι υποστηρικτές της European Super League ισχυρίζονται ότι αυτή η απόφαση αποδεικνύει ότι έχουν δίκιο, η πραγματικότητα είναι ότι το ΔΕΕ ήταν ξεκάθαρο ως προς το ότι "μία διοργάνωση όπως αυτή του πρότζεκτ της European Super League δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα εγκριθεί". Έχοντας υποβληθεί σε γενικές ερωτήσεις σχετικά με τους κανόνες της FIFA και της UEFA, το Δικαστήριο δεν αποφαίνεται, στην απόφασή του, για το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Η LA LIGA, το μόνο πρωτάθλημα που εμπλέκεται στη διαδικασία, χαιρετίζει αυτά τα λόγια που συμπίπτουν με την επίσημη θέση που εξέφρασαν 23 εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ, ένας αριθμός άνευ προηγουμένου, που προσχώρησαν στην ποδοσφαιρική και αθλητική κοινότητα γενικότερα για να υπερασπιστούν την πυραμίδα του ποδοσφαίρου ενάντια στα αποσχιστικά μοντέλα όπως αυτό που αντιπροσωπεύει η λεγόμενη European Super League.

Η ουσία αυτής της απόφασης συμπίπτει επίσης με τα συμπεράσματα του Γενικού Εισαγγελέα του ΔΕΕ του Δεκεμβρίου 2022, ο οποίος είπε ήδη ότι "παρόλο που η European Super League Company είναι ελεύθερη να δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη ποδοσφαιρική διοργάνωση, εκτός του οικοσυστήματος της UEFA ή της FIFA", δεν μπορεί, εκτός από τη δημιουργία αυτής της διοργάνωσης, να συνεχίσει να συμμετέχει σε αγώνες ποδοσφαίρου που διοργανώνονται από τη FIFA και την UEFA χωρίς την προηγούμενη έγκριση αυτών των ομοσπονδιών".
Η απόφαση επιβεβαιώνει αυτό που λέγαμε πάντα: ο καθένας μπορεί να διοργανώσει αγώνες εκτός του περιβάλλοντος της UEFA και της FIFA, κάτι που δεν μπορεί να απαγορευτεί και κανείς δεν το αμφισβήτησε. Το ζήτημα είναι οι προϋποθέσεις για να υπάγονται αυτές οι διοργανώσεις στο σύστημα της UEFA και της FIFA, δηλαδή πρέπει να υπάρχουν διαφανείς, σαφείς και αντικειμενικοί κανονισμοί για την έγκριση νέων διοργανώσεων. Ήδη το 2022, η UEFA καθιέρωσε μια διαδικασία για την έγκριση νέων διοργανώσεων στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει η European Super League ή οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση", εξήγησε ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της LA LIGA.
Εκτός από αυτήν την απόφαση, ολόκληρο το ποδοσφαιρικό οικοσύστημα, συμπεριλαμβανομένων των φιλάθλων, των παικτών, των προπονητών, των πρωταθλημάτων, των ομοσπονδιών και των συλλόγων, μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα λέγοντας ότι δεν θέλουν ένα μοντέλο που να διαιωνίζει τη συμμετοχή λίγων προνομιούχων. Το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε μια ελίτ, αντί για ένα άθλημα ανοιχτό σε όλους.
Η δημιουργία ενός πρωταθλήματος σχεδιασμένου να εμπλουτίσει τους πλουσιότερους συλλόγους και να συγκεντρώσει τη δύναμη σε έναν μικρό αριθμό προνομιούχων ομάδων θα οδηγούσε επίσης στην απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας και θα μείωνε δραστικά τα φορολογικά έσοδα από τα δημόσια ταμεία σε όλο τον κόσμο.

Υπό αυτή την έννοια, σύμφωνα με την έκθεση εμπειρογνωμόνων που ετοίμασε η KPMG, μόνο στην Ισπανία ένα έργο όπως η European Super League θα προκαλούσε απώλεια του 55% του παγκόσμιου εισοδήματος της LA LIGA και των Ομίλων και θα έθετε σε κίνδυνο μια βιομηχανία που παράγει περισσότερα από 194.000 θέσεις εργασίας και 8.390 εκατ. ευρώ σε φόρους ετησίως, που αντιπροσωπεύει το 1,44% του ΑΕΠ.
Το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια έκθεση που υποστήριξε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού που αναγνωρίζει την ανάγκη για σταθερή δέσμευση για την ενσωμάτωση των αρχών της αλληλεγγύης, της βιωσιμότητας, της ένταξης, του ανοιχτού ανταγωνισμού, της αθλητικής αξίας και της ισότητας, και, κατά συνέπεια. Αντιτίθεται σθεναρά σε διαγωνισμούς που υπονομεύουν αυτές τις αρχές και θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρύτερου αθλητικού οικοσυστήματος.
Για όλα αυτά, παρόλο που η θέση των φιλάθλων, των συλλόγων, των πρωταθλημάτων, των παικτών, των ομοσπονδιών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κυβερνήσεων της ΕΕ και τώρα του ΔΕΕ έχει γίνει σαφής, για την ενίσχυση και την εγγύηση της υπεράσπισης του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού συστήματος, οι θέσεις τους εργασίας, τη συμβολή τους στην οικονομία κ.λπ., ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς για τη θέσπιση νομοθετικών μέτρων που προστατεύουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από μελλοντικές παρόμοιες επιθέσεις.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με εθνικές ομοσπονδίες, πρωταθλήματα, συλλόγους, φιλάθλους, παίκτες, προπονητές, θεσμικά όργανα της ΕΕ, κυβερνήσεις και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς για την προώθηση της ποδοσφαιρικής ανάπτυξης, την προώθηση της ανάπτυξης και τη διατήρηση θεμελιωδών αξιών που έχουν κάνει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο την ηχηρή ιστορία επιτυχίας που είναι σήμερα».


Σχόλια
* Το e-mail δεν θα δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα.